Artikkel Innbygger Næringsliv

Solstråla i iskiosken

Det blir en travel sommer for Buppha Rattanasomniang. Hun skal både drive iskiosk og åpne thairestaurant på Sandsbråten.

Det er en strålende dag for bading, soling og isspising da vi er innom iskiosken på Sandsbråten. Tidligere i vår ble det utlyst mulighet for å drive den såkalte godværskiosken denne sommeren. Kiosken gjorde braksuksess i fjor sommer. Da satte Sigdal varmerekord med hele 33,8 grader og Sigdal kommune, Spar og Sigdal Handelslag fikk tak i en mobil kiosk for å feire rekorden.

Her kunne strandfolket nyte gratis is hver gang gradestokken bikket 30 grader. Fjorårets sommer – med tropiske temperaturer – ga mildt sagt et underskudd for kiosken. Det ble delt ut over 800 gratis is! Underskuddet ble delt mellom kommunen, Spar og Sigdal Handelslag.

I sommer har de ønsket at andre skal drifte kiosken mot gode innkjøpsavtaler med Spar og mulighet for egen inntjening. Nå har de fått med seg Buppha Rattanasomniang som driver av kiosken.

Buppha Rattanasomniang driver kiosken på Sandsbråten.

Buppha Rattanasomniang driver kiosken på Sandsbråten.

Åpner thairestaurant

Hun skal om ikke lenge åpne egen thairestaurant – Pooky’s Café & Restaurant – i de tidligere lokalene til Fritidstunet. For de som var på Markedsdagen i Prestfoss i juni, var det mulighet for å prøvesmake noen av de spennende rettene hun vil servere.

Nå venter de bare på en siste attest før de kan åpne. Mattilsynet har godkjent lokalene og alt annet er i orden. Lokalene leier de av eieren av Fritidstunet-bygget.

– Vi håper å kunne åpne om få dager, sier Buppha.

Hun sammenligner prosessen med å åpne restaurant i Norge med hvordan det er i Thailand.

– Mye enklere i Thailand, smiler hun. Buppha er blid som en sol, imøtekommende og hjertelig. Man skal ikke snakke lenge med henne før man føler man er blitt litt kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Pooky’s vil man kunne nyte mat tilberedt på ekte thaivis. Det blir både svin, kylling, storfe og sjømat, i deilige stekte nudler, ris, supper og sauser, samt andre sterke (eller milde) og smaksrike opplevelser. Restauranten skal både ha mulighet for take-away og å spise i restauranten.

Selve menyen er ikke bestemt ennå. Om kort tid vil hun nemlig arrangere en prøvesmaking med en del gjester, slik at folk kan være med å bestemme hva som skal inn på menyen.

– Jeg skal også arrangere kurs for de som vil lære å lage thaimat, forteller Buppha.

 

Lærer stadig mer norsk

Buppha er fra sør i Thailand. Hun forteller at hun har universitetsutdannelse og har jobbet som landskapsarkitet i 13 år.

– Jeg var heldig fordi foreldrene mine sendte meg på universitet, sier hun.

Det er ingen selvfølge.

I 2017 flyttet hun til Sigdal. Sammen med ektemannen bor hun ved Eidal – med passe avstand til at hun kan sykle til og fra kiosken de dagene den er åpen. Hun synes Sigdal er et fint sted å bo, og setter pris på at det ikke er langt til Drammen, Hønefoss og Oslo. Hun har også planer om å begynne med yoga igjen, slik hun gjorde tidligere.

Språket synes hun det er vanskelig å lære seg, men hun øver iherdig.

– Norsk er vanskelig, med mange nye lyder. Jeg må blande litt norsk og engelsk. Og jeg spør mye, sier hun. Den norsk-thailandske ordboken i lommeformat har hun med seg overalt. Buppha forteller at hun går på norskkurs i Vikersund to dager i uka, men at hun lærer så mye ved å stå i kiosken. Det er god øvelse å snakke med kundene.

Påfyll av is må til i løpet av dagen.

Påfyll av is må til i løpet av dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Issalget går så det suser

Mens vi snakker med Buppha, kommer ektemannen hennes kjørende. Han har bilen full av påfyll med is fra Spar. Denne dagen går salget strålende. Folk får lyst på både is, brus, kjeks og annet i sommersola. Favorittene er ifølge kioskdriveren sandwich, båtis, vanlig fløteis og kroneis.

– Han er så snill som kjører og henter mer is til kiosken, sier Buppha rosende om ektemannen. Hun har nå bestått teoriprøven og venter bare på oppkjøring før hun selv kan kjøre bil. Det gleder hun seg til.

Buppha forteller at kiosken fortsatt er en godværskiosk. Det bør være over 20 grader og sol om den skal være åpen. Det er ikke bare feriefolk på stranda som nyter godt av kiosken. Også håndverkere som jobber med bygging i Sandsbråten Panorama kommer innom og kjøper kald is og brus i varmen.

Om du er på stranda på Sandsbråten i sommer og sola skinner ute, så kommer du nok til å bli kjent med solstrålen i iskiosken også!