Nytt overnattingssted i Eggedal

Høyt oppe i bakkene i Eggedal, et steinkast unna Christian Skredsvigs kunstnerhjem Hagan, ligger Jellumtunet. Dette er et flunkende nytt overnattingssted, og bak står Halvor Jellum og Marianne Gårder.

Reiselivsnæringen er en helt ny erfaring for paret. Marianne er helsefagarbeider og Halvor har drevet som entreprenør på fjellet i «alle år», som han selv sier. Han er grunneier i Tempelseterområdet. Det er inntekter fra virksomheten i fjellet som nå reinvesteres i etterlengtede varme senger i området.

– Her i området er det bare Eggedal Borgerstue, et steinkast unna, som tilbyr overnatting. Vi håper tilbudet vårt vil komme til nytte, sier Marianne og Halvor.

Jellumtunet i Eggedal.

Jellumtunet i Eggedal.

Gammel høylåve har blitt moderne leiligheter

Tømmerveggenes solide dimensjoner, og vindusposter som er så dype at du kan sitte i dem, forteller at dette ikke er et nybygg.

Faktisk er det en gammel høylåve fra midten av 1800-tallet. Her hadde tidligere generasjoner fôr til dyra. I tilknytning til gården er det i alt 15 gamle bygninger, mange av dem fra samme tidsepoke.

Nå er altså den gamle høylåven delt inn i to leiligheter som Marianne og Halvor har kalt henholdsvis Skredsvig og Kittelsen – oppkalt etter to store kunstnere som begge bodde i Sigdal i sin tid. Skredsvigs Hagan ligger 1 km «rett borti veien».

Det var tippoldefaren til Halvor som flyttet låven dit den står i dag. Han levde på Skredsvigs tid. Halvor forteller at initialene til tippoldefaren kan ses på mange av stokkene i bygningen.

I hver leilighet er det komfortabelt for fire personer, eller noen flere om man benytter et ekstra soverom som ligger i tilknytning til gangen mellom de to leilighetene, og for eksempel et nyforelsket par kan dele en «halvannen» seng. Hver av leilighetene er på ca. 60 m2.

Reddet låven fra forfall

Halvor overtok gården i 2000. Allerede da var det en respektabel alder på den gamle høylåven, og forfatningen ble bare sørgeligere ettersom årene gikk. Han forteller at faren hans hadde sau i underetasjen her en tid, men etter det gikk det galt med gulvet.

Da den ene sideveggen var i ferd med å rase ut, og det vokste trær på taket, bestemte Halvor seg for å demontere bygget.

– Man har jo ingen nytte av et bygg som bare står og forfaller. Så for 10 år siden plukket vi ned stokkene, forteller Halvor. Tømmeret er pusset grundig ned og har fått et strøk med beis. Takket være kyndige fagfolk, har de fått opp igjen et bygg som fremstår som moderne, men med det historiske suset som gjør det så koselig.

Halvor forteller at på et sted i huset, skilte det hele 13 cm for å få rette vegger, gulv og tak. Men dette klarte de å rette opp, og de stedene der det er brukt nytt tømmer, er det omtrent ikke mulig å se. Han takker alle som har bidratt til at det har blitt så bra.

– De vet hva de driver med og improviserte underveis for å få det til, sier Halvor.

­– Vi har bevart mest mulig av det gamle. Blant annet har vi satt inn vindu i en av de gamle gluggene og laget hylle i en annen glugge, forteller de to ferske turistvertene.

Trappetrinnene er gjenbruk av brukte materialer fra andre prosjekter, og finurlig laget til. Trinnene er litt smalere på halvparten av trinnet, på annenhver side.

– I leiligheten til høyre begynner du i trappa med høyre ben, og i venstre leilighet begynner du med venstre ben, ler Marianne.

Oppe i gangen henger det et bilde av en sau, for å minne de besøkende på hva bygget faktisk har vært – stort sett høylåve, men også sauefjøs i underetasjen en tid.

Det har vært en enormt stor jobb å få låven til denne standarden.

– Vi går nok ikke på et sånt prosjekt igjen med det første, ler de to.

– Her kan du nyte roen

Det er ikke TV i leilighetene, men WiFi skal de få inn.

– Her kan du nyte roen. I fjellet ligger det uendelig med turmuligheter, eller du kan oppleve det som er rundt i nærområdet her, med blant annet Hagan og kulturstien, forteller Marianne.

De bratte jordene rundt er perfekte for aking vinterstid. Ja, faktisk er de så bratte at de kan akes på om sommeren også. Skiløypene begynner 200 meter unna Jellumtunet. Det driftige paret planlegger dessuten å tilrettelegge en sti bort til ei lita elv som renner forbi gården.

Jellumtunet er omgitt av bratte jorder. Her er utsikten mot Skredsvigs kunstnerhjem Hagan.

Jellumtunet er omgitt av bratte jorder. Her er utsikten mot Skredsvigs kunstnerhjem Hagan.

Det er i første omgang korttidsleie som er aktuelt for gjester på Jellumtunet. Skal de ha langtidsgjester, må de sette inn vaskemaskin på badene.

For selve utleien gjenstår det noen praktiske ting, som å fastsette prising og å få på plass booking og betalingssystem. Paret vil også understreke at dette er selvhusholdleiligheter, og ikke et hotell.

– Vi kan ikke tilby roomservice, men gjester kan for eksempel kjøpe til ekstra håndklepakke. Eller vi kan bistå med praktiske ting som å handle og fylle opp kjøleskapet før gjestene ankommer. Her er det fullt utstyrte kjøkken slik at gjestene kan ordne seg mat selv. De kan også reise ned til vår samarbeidspartner Eggedal Borgerstue og spise der eller hente take away, avslutter Marianne.