Nå blir det e-sport i Sigdal!

Lions Sigdal tar initiativ for å få i gang organisert e-sport for barn og unge i Sigdal, og håper å være i gang rundt 1. september i år. Nå ønsker de å få lokalt næringsliv og flere erfarne gamere med på laget.

– I Sigdal har vi bra med tilbud til barn og unge som vil drive med tradisjonelle aktiviteter som langrenn, hopp og friidrett. Samtidig vet vi at det er mange barn og unge som sitter hjemme og spiller fra rommene sine. Ved å skape et organisert miljø rundt e-sport, kan de utvikle seg videre og samtidig være sammen med andre, sier Håkon Frøvold i Lions Sigdal.

10167

Gaming er kanskje ikke det første du tenker på når du hører om Lions. Men nå må vi altså tenke nytt om den frivillige organisasjonen.

Håkon Frøvold er med i ressursgruppen fra Lions som nå vil etablere et miljø for e-sport i bygda. Sammen med Svein Haga og Knut Lindbo, to karer med solid erfaring fra næringslivet, har trioen klokkertro på at e-sport også er en satsing på morgendagens arbeidstakere.

Unge som driver med e-sport utvikler kompetanse som kan vise seg å bli svært nyttig for arbeidsmarkedet i årene som kommer. De kan bli ettertraktet arbeidskraft for det lokale næringslivet.

– Vi har jo ikke akkurat vokst opp med dette, sier Håkon med glimt i øyet.

– Men vi ser at interessen for e-sport brer om seg, og det er viktig at vi følger med også her i Sigdal. Vi håper nå å få samlet mange gode krefter slik at vi kan gi barn og unge et nytt tilbud, sier han.

Spar Prestfoss vil bidra – hvem andre hiver seg på?

En av de gode, lokale kreftene som allerede har sagt de vil bidra, er Spar Prestfoss. De ble kåret til Årets bedrift under Sigdalskonferansen i fjor høst. Begrunnelsen fra juryen var blant annet at de er sitt ansvar bevisst ved aktiv deltakelse i lokalsamfunnet, organisering av markedsdag, julegate og julegrantenning, ved å gi lokal ungdom jobb, videreutdanning av ansatte og ikke minst den nylige etableringen av et eget fond hvor lag og foreninger kan søke støtte til lokale aktiviteter.

Med utnevnelsen som Årets bedrift fulgte en sjekk på 50.000 kr.

– Vi bryr oss om barn og unge, og ønsker å bruke pengene på noe for dem, forteller Anita W. Steinseth, butikksjef på Spar Prestfoss.

Butikksjef på Spar Prestfoss, Anita W. Steinseth.

Butikksjef på Spar Prestfoss, Anita W. Steinseth.

Da de ble kjent med Lions initiativ rundt e-sport, tente det en umiddelbar gnist.

– For et sporty initiativ, som også kan favne de som ikke ønsker å være med på andre idrettsarenaer! Dette er et prosjekt vi har lyst til å være med på, sier Anita.

Samtidig utfordrer Spar Prestfoss andre lokale aktører med «økonomiske muskler» til å bidra.

– Vi håper flere lokale bedrifter nå kjenner sin besøkelsestid, sier butikksjefen.

Hun legger til:

– Dette er et flott initiativ som vil gagne ungdommen i bygda, de vi skal bygge videre på. Det håper vi næringslivet ser.

De har selv hatt et stort fokus på de unge i lang tid, både ved å være generalsponsor for Nedre Sigdal IF og andre sponsorat. Og ikke minst er de en viktig arbeidsgiver for mange unge i Sigdal. Faktisk er halvparten av betjeningen under 26 år!

Håkon Frøvold og Anita W. Steinseth.

Håkon Frøvold og Anita W. Steinseth.

To stasjoner fra Spar

At Spar Prestfoss bidrar med 50.000 kr, betyr ifølge Lions foreløpige undersøkelser at de kan få på plass to fullverdige stasjoner, eller spillplasser. En stasjon trenger blant annet utstyr som stasjonær datamaskin, skjerm, tastatur, headset og selvfølgelig en skikkelig god stol. I tillegg kommer utgifter til husleie, lisenser, strømbruk med mer.

Lions håper å få på plass 10 stasjoner og opererer med et foreløpig budsjett på rundt 330.000 kr. De vil selv skyte inn et beløp som matcher Spar Prestfoss sine 50.000 kr.

– Bedrifter som ønsker å bidra med midler til å dekke en hel stasjon, vil få navnet sitt på denne stasjonen. På sikt vil de også kunne få logoen sin på drakter når utøverne deltar i konkurranser. Men dette handler først og fremst om at næringslivet kan bidra med noe positivt lokalt, og gi noe tilbake til bygda, sier Håkon.

Fysisk aktivitet er en viktig del av e-sporten

Selv om konkurransespilling gjerne kan foregå med utøvere som sitter på hver sin plass, blir det noe annet å sitte sammen og spille. Og trodde du at dette bare vil føre til enda mer skjermtid for de unge, så tar du feil.

Mange av de beste spillerne i verden spiser og trener som en toppidrettsutøver.

– E-sport krever enorm konsentrasjon. Og med god fysisk form, er det lettere å holde fokus. Fysisk aktivitet, som en gåtur eller ballspill, vil derfor være en del av opplegget hver gang.  Et av kriteriene for å bli med på spillekveldene, vil være at de unge også deltar i den fysiske aktiviteten, forteller Håkon.

E-sport + Cyberforsvaret = sant 

De som deltar i e-sport utvikler viktig kompetanse som etterspørres i flere yrker. På noen videregående skoler og folkehøyskoler kan man nå velge e-sport-linjer, og det er etablert et nasjonalt e-sportforbund.

Dette er et forbund som blant annet Norges Cyberforsvar har fattet stor interesse for. Faktisk inngikk de en formell samarbeidsavtale i oktober 2020. Cyberforsvaret holder vår digitale infrastruktur trygg og ser viktigheten av at ungdommer tilegner seg kunnskap for fremtiden.

– Forsvaret vil i fremtiden også ha god nytte av denne teknologien og disse konseptene. Vi vil finne nytte av det innenfor stordatabehandling og operasjonsstøtte, vi vil kunne nytte oss av kunstig intelligens og virtuelle miljøer, uttalte Cyberforsvarets generalmajor Inge Kampenes under en seremoni i forbindelse med avtaleinngåelsen. Dette melder forsvaretsforum.no.

Hører gjerne fra de som vil bidra

Lions har allerede fått med seg en dreven gamer på laget, eggedølingen Daniel Hagen, og ønsker å knytte til seg flere ressurser. Tanken er at disse skal fungere som trenere på spillsamlingene.

En annen som de svært gjerne ønsker et samarbeid med, er Oskar Biksrud. 15-åringen fra Eggedal er den yngste som noen gang har kvalifisert seg for VM i simracing, en e-sport hvor utøverne driver med simulert motorsport. Oskar kan være til stor inspirasjon for mange unge sambygdinger.

Lions hører gjerne fra flere som kan bidra, enten som fagperson eller med sponsing.

I første omgang ser Håkon og resten av initiativtakerne for seg at det nye tilbudet etableres på ett fysisk sted, men de ser ikke bort fra at det kan bli aktuelt med flere lokasjoner. Ungdomshuset i Prestfoss er et av stedene som kan være aktuelle i oppstarten.

– Vi tenker at Lions vil være ansvarlig i en oppstartsperiode på et par år, og at det deretter vil driftes av noen andre. Det kan for eksempel være et av idrettslagene, sier Håkon.

I tiden fremover kommer Lions til å jobbe aktivt for å realisere planene, og gjøre direkte henvendelser til aktuelle partnere.

Fakta om e-sport

 • E-sport står for elektronisk sport og kalles også for gaming.
 • Utøverne spiller mot hverandre i ulike dataspill på datamaskiner eller spillkonsoller.
 • E-sport kan foregå i både organisert og uorganisert form.
 • I store konkurranser er det pengepremier til de beste spillerne.

Fakta om Lions

 • Lions Sigdal ble stiftet i 1968.
 • Lions Clubs International er en verdensomspennende organisasjon som blant annet har til formål å drive humanitært, sosialt og samfunnsnyttig arbeid.
 • Navnet Lions er dannet av forbokstavene i ordene Liberty, Intelligence, Our Nation's Safety .
 • Organisasjonens valgspråk er «We Serve» (på norsk «Til tjeneste»).

Fakta om Spar Prestfoss (Prestfoss Dagligvare)

 • 29 ansatte, hvorav halvparten under 26 år
 • Driftsinntekter på 67 952 000 kr i 2020
 • Vinner av Årets Bedrift i Sigdal 2021