Artikkel Oppleve

Kjenn din bonde

Fra starten av mai til slutten av september skal fotoutstillingen «Kjenn din bonde» reise fra Drammen til Rødberg, med mange stopp på veien. Blant stedene du kan se utstillingen, er utenfor Spar i Prestfoss!

Hele 12 steder i den gamle Buskerud-delen av Viken får besøk av den omreisende utstillingen. Fra 29. juni til 12. juli blir den altså mulig å se i Sigdal.

Det er Buskerud Bonde- og Småbrukarlag i samarbeid med fotograf Jo Straube som har laget utstillingen. Prosjektleder og skribent for utstillingen er Hanne Prøis Kristiansen som er ansatt i Bukserud Bonde- og Småbrukarlag.

Utstillingen viser fem bønder fra området som dyrker jorda på en bærekraftig og fremtidsretta måte. Alle er økologisk sertifiserte, det vil si at de bruker metoder som støtter naturens egne prosesser med utgangspunkt i gårdens ressurser og kretsløp. Her finner man ikke kunstgjødsel eller kjemisk-syntetiske plantevernmidler.

– Vi ønsker å bidra til at veien mellom bonden og forbrukeren blir kortere og at kunnskapen og takknemligheten for bondens arbeid blir større. Fordi det gir en annen følelse å spise et måltid når du kjenner historien bak, særlig når du vet at valgene du tar har en positiv virkning på jordbruket vårt nå og i framtida, er Buskerud Bonde- og Småbrukarlag sin beskrivelse av formålet med utstillingen.

Økologisk Spesialkorn har vært medvirkende til å få til utstillingen. Prosjektet Framtidsretta Landbruk, hvor blant annet Sigdal kommune er med, har dessuten bidratt med en liten sum for god synliggjøring av bønder i området.

Fra utstillingen i Drammen. Foto: Buskerud Bonde- og Småbrukarlag.

Fra utstillingen i Drammen. Foto: Buskerud Bonde- og Småbrukarlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokale bønder i fokus

Blant bøndene du får se bilder av og historien om, er Ole Gulsvik på Hov Gård i Sigdal. Sammen med Anders Næss startet han Økologisk Spesialkorn AS i sin tid. Slik beskriver Buskerud Bonde- og Småbrukarlag Ole:

– Ole Gulsvik dyrker korn av opprinnelige kornsorter som spelt, svedjerug og emmer. Da Ole tok over drifta på gården var jorda helt dau. 40 år med ensidig dyrking av konvensjonelt korn med kunstgjødsel ga han ikke mye å jobbe med. Etter iherdig innsats er jorda nå full av mark uansett hvor på jordet du stikker spaden ned. 

Også Live og Kristoffer Svalastog Skinnes på Nedre Skinnes gård i Krødsherad er blant bøndene som synliggjøres i utstillingen. De har som mål å bli best i verden på dyrevelferd, klima og sosiale medier. Du kan følge deres hverdag på bloggen «Farmgirl of Norway». 

Vil du se alle de fine bildene og lese om bønder som driver bærekraftig, er det altså mulig å se utstillingen i Prestfoss 29. juni til 12. juli.

Her er hele lista over steder du kan se utstillingen:

16.4-3.5: Drammen, Bragernes Strand
4.5-24.5: Lier, utenfor rådhuset
25.5-14.6: Hønefoss torg 
15.6-28.6: Noresund
29.6-12.7: Prestfoss, utenfor Spar
13.7-19.7: Gol sentrum
20.7-30.7: Hemsedal sentrum
31.7-9.8: Geilo sentrum
10.8-21.8: Blaafarveverket, Åmot
21.8-10.9: Kunst på Lierstranda, Lier
10.9-17.9: Landbruksdagene i Nore, Rødberg
18.9-27.9: Grønt Fagsenter, Åmot

Du kan lese mer om utstillingen her: https://www.kjenndinbonde.no/