Artikkel Innbygger Ung Sigdøling

Finnes ikke noen bedre plass å bo

Ingar Kodalen Temte er født og oppvokst i Sigdal, og kan ikke tenke seg en bedre plass å bo og leve. Han er den første vi skal bli bedre kjent med i serien «Ung Sigdøling».

«Ung Sigdøling» er et intervju der hensikten er å bli bedre kjent med de unge i bygda vår. Den som blir intervjuet bestemmer hvem neste intervjuobjekt blir.  

Vi kjører inn gårdsplassen til et idyllisk grått hus i Nedre Eggedal. Ingar kommer gående rundt hushjørnet iført slippers og ønsker oss velkommen med et stort og vennlig smil. Vi setter oss ned for å ta en prat på en liten koselig veranda med utsikt mot toppen av Andersnatten og en stor hage med bærbusker.

Ingar har utsikt mot toppen av Andersnatten fra verandaen.

Ingar har utsikt mot toppen av Andersnatten fra verandaen.

Ingar forteller at han har bodd i Sigdal hele livet, og i dette trivelige huset har han bodd i 5 år. – Jeg har nok aldri tenkt tanken på å skulle bosette meg et annet sted enn i Sigdal. Her trives jeg så godt, og noe av det jeg liker aller best med Sigdal er nok folka her.

På Molund i Nedre Eggedal bor Ingar sammen med kjæresten Ida Bekkeseth Hovd, som akkurat har kommet kjørende inn på tunet i en ny bil de har vært og hentet i Oslo denne dagen. En robotklipper kjører stille rundt oss. Dette er en fredelig plass å bo, og her trives de to godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om det er noe Ingar kunne tenkt seg å endre på, svarer han at det er veldig lite han synes trenger en forandring i Sigdal. Det eneste måtte være å få tilbake ungdom som har flytta ut. – Vi skulle fått heimat mange av dem som har flytta ut. Av guttekompisene mine er det ikke mange som har flytta ut av bygda, men av de jentene som gikk i klassen min er det veldig få igjen. Det kunne helt klart vært flere her. 

For å tiltrekke seg de unge må det være tilgjengelige jobber, også burde man kunne bygge der man vil.

Ingar jobber i firmaet «Erik Nubberud Fjellsprenging». – Nå er vi 7 ansatte i firmaet, og alle unntatt én er Sigdølinger. Snittalderen er faktisk bare 22 år, vi er en gjeng som trives og fungerer godt sammen. Ingar forteller at han har ikke så mye ferie om sommeren, men når muligheten er der reiser han gjerne til Sørlandet eller Tønsberg, dette er steder han trives godt.

Når sommeren nærmer seg er det spesielt én ting Ingar gleder seg til. For 3 år siden spleiset vennegjengen hans på en gammel båt. Det er fast tradisjon at denne settes ut på sommeren, den brukes både hverdager og helger gjennom hele sommeren. – Båten er ei gammal, gammal snekke som heter Katrine. Da vi hentet båten var den hvit med glassfiber, nå er den malt «bæsjebrun». Båten ble hentet med lastebil i nærheten av Drøbak. Vi stoppet på Peppes for å spise pizza på vei hjemover, og servitøren der het Katrine, slik fikk båten navnet sitt. «Katrine» er med og bidrar til hyggelige sommerdager og kvelder i naturskjønne Sigdal.

Trives med å bo i Sigdal

Trives med å bo i Sigdal

Hvilken kjent person ville du tatt med deg til Sigdal, og hva ville du vist frem?
- Her er det jo mange å velge mellom, men da ville jeg nok tatt med meg statsminister Erna Solberg på tur. Jeg ville vist henne flotte Sigdal og Bygdenorge. Jeg skulle tatt henne med til toppen av Andersnatten og en dag på jakt for syns skyld. Da skulle vi reist rundt på veiene her, og hun skulle få sett både dårlige veier og blitt gjort oppmerksom på avstandene. Dette ville jeg gjort for at hu ikke skal glemme oss bort, og for å snakke om hvordan sentraliseringen påvirker bygdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nærmer seg slutten av besøket og Ingar sitter og funderer på hvem han skal nominere som den neste unge Sigdølingen. Han tenker høyt: - Jeg kunne jo nominert Erik Nubberud, men han har jo flytta ut av bygda og blitt Lyngdøling sier han med glimt i øyet. Valget ender på Mats Kaugerud. - Han har også startet en bedrift i Sigdal, og er i tillegg i gang med å bygge et hus oppi roa, avslutter Ingar.