Artikkel Bo og jobbe Næringsliv

– En sosial jobb

Det er mange ungdommer i Sigdal som har sommerjobber rundt omkring i kommunen. Vi har snakket med noen av dem.

20 år gamle Hanin Tomi har sommerjobb hos Hageland i sommer. Det er en jobb hun hatt i tre år, og som hun trives godt med.

– Selv om det egentlig begynte som en sommerjobb, tar jeg også ledige vakter og jobber i helger når det er behov, forteller Hanin. Har du vært innom Hageland de siste par årene, har du kanskje møtt den blide og hjelpsomme jenta i butikken.

20-åringen har gått første året på sykepleierutdanningen i Drammen, men på grunn av koronaen, ble ikke året fullført på vanlig vis. Da koronaen slo til, flyttet hun ut fra hybelen i Drammen og hjem til foreldrene i Prestfoss. Her planlegger hun å bli værende det kommende året. Hanin må gjennomføre praksis på Sigdalsheimen før hun kan begynne på neste skoleår. Det gleder hun seg til, og da passer det ekstra godt å kunne bo hjemme hos foreldrene. 

Hvor mye hun skal jobbe i sommer er hun ikke helt sikker på. Hun forteller at de er tre sommervikarer og fem fast ansatte.

– Det blir vel kanskje litt ferie på meg også i løpet av sommeren, men jeg jobber jo her fordi de fast ansatte skal få ferie, sier Hanin.

Hanin Tomi stortrives med sin sommerjobb.

Hanin Tomi stortrives med sin sommerjobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva gjør du på jobb her hos Hageland?

– Jeg jobber mest ved kassa og ekspederer kunder, vanner og steller blomster og holder butikken ryddig og fin. Jeg tar telefonen når den ringer, tar imot bestillinger og prøver å hjelpe kundene med det de lurer på, forteller Hanin.

Det siste året har hun også så smått begynt å sette sammen buketter og oppsatser. Det passer godt for ungjenta som er veldig glad i blomster.

– Fargerike blomster er det fineste jeg vet, sier hun.

Hageland i Prestfoss har også en stor møbelavdeling, men her finner du ikke Hanin.

– Jeg selger ikke møbler, blant annet fordi jeg ikke kan kjøre trucken, forteller hun.

Lærer du noe nytt her?

Hanin er opptatt av at kundene skal få gode svar på det de lurer på.

– Jeg har lært veldig mye her på tre år. Jeg hører på hva de fast ansatte sier, og går til dem hvis det er noe jeg lurer på. Det er viktig at kundene opplever at her får de hjelp av folk som er faglig dyktige og som gir dem de riktige svarene. Derfor gir jeg aldri svar som jeg ikke er helt sikker på at er riktig, sier Hanin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ekspedering av kunder er noe Tomi liker godt.

Ekspedering av kunder er noe Tomi liker godt.

– En sosial jobb

Jobben på Hageland er midt i blinken for Hanin. Hun har tidligere sommerjobberfaring fra Sigdal Museum. Der tok hun imot publikum, ordna med kaffe og vafler og drev også litt med guiding. Møtene med mennesker er noe hun liker godt.

– Jeg trives veldig godt med å jobbe her. Det er en sosial jobb med mange hyggelige kunder innom. En del av dem har jeg jo blitt kjent med i løpet av årene jeg har vært her, og vi prater om hvordan det står til med familien og sånn, sier Hanin.

Hun kjenner også mange fra bygda etter fem år i Sigdal skole- og ungdomskorps, og etter å ha vært med brødrene på fotball rundt omkring.

– For meg har Hageland også vært et fint sted å lære norsk enda bedre. Da jeg begynte her var jeg ikke så god i norsk, så det har på en måte vært litt språkopplæring også. De ansatte har retta meg om jeg sier eller gjør noe feil, enten det gjelder språk eller blomsterfaget, og det synes jeg er bra. De har vært veldig tålmodige og snille med meg, så her liker jeg godt å være, roser Hanin.

– Også er jeg jo veldig glad i blomster da, avslutter den smilende jenta.