Artikkel Oppleve

5 turtips i Sigdal

Nå er kanskje ikke tiden for å legge ut på vågale langturer, men det finnes mange fine og kortere turer du kan gå i Sigdal. Her får du anbefalt fem av dem, og en liten bonus som riktignok ligger rett utenfor Sigdals grenser.

Tips 1: Uksåsen med gruver og dagbrudd 

Like nord for Soneren ligger et lite høydedrag som heter Uksåsen. Høyeste punkt er 319 m.o.h, og Øvre Sigdal IL har kasse med bok du kan skrive deg inn i på toppen. 

Fortsetter du på stien etter turens høyeste punkt, kommer du forbi de spesielle «Dansarberga» før stien dreier nedover igjen. Du passerer de gamle gruvene, hvor det ble tatt ut blant annet feltspat. Restene etter denne aktiviteten finner du både i dagbrudd og en liten gruvesjakt. Det er noen bratte partier på turen.

Turen starter ved Krøderen Elektro-bygget, hvor det er parkeringsplass rett på andre siden av veien. Stien er blåmerket.

Her kan du få mer informasjon om turen på UT.no.

Tips 2: På gammel setersti mellom Grøset og Nerdalen

Lyst på en fin tur for familien, uten bratte bakker? Da kan du gå den gamle seterveien mellom Grøset og Nerdalen. Her møter du ingen tunge motbakker hvor det kan være vanskelig å motivere de minste. Turen går i daldraget mellom Slettefjell i vest og en liten åsrygg i øst.

Har du hørt historien om Sevleguten og Sølv-Tølløv? Det er ikke lange veien til steinen som markerer hendelsen som endte med at Sølv-Tølløv ble drept av Sevleguten. Bare gå ned på Nerdalsveien og ta til høyre. Her ligger steinen i skråningen like ovenfor veien.

Historien om Sevleguten og Sølv-Tølløv er som følger:

Ola Olssen Sevle eller Sevlid (f. 1808, d. 16. desember 1834) var fra Nore i Numedal. Han ble ofte kalt Sevleguten. Ola var en villstyring, slåsskjempe og en veldig god lausdanser.

I 1832 kom han i krangel med kramkaren Torleiv Gjermundsson Ketilsland, ofte kalt Sølv-Tølløv, fra Veggli. De to møttes i Sigdal og uenigheten skyldtes en handel. Sevleguten la seg i bakhold i Nerdalsskogen, der veien gikk fra Eggedal til Veggli. Sevleguten slo ihjel Sølv-Tølløv og stjal sølvtøyet hans.

Sevleguten ble dømt til døden og til slutt henretta på Stengelsrudmoen rett nord for Kongsberg den 16. desember 1834. 

Hele historien om Ola Olssen Sevle kan du lese i boka «Manndraparen i Nerdalsjuvet – sagaen om Sevleguten» av Per Hole.

Ved Hole bru står det skiltet til Grøset seter. Følg denne skiltingen, og ta inn på bomvei. Turen starter når du kommer fram til Grøset seter.

Her kan du få mer informasjon om turen på UT.no.

Stein til minne om drapet på Sølv-Tølløv. Bildet ble tatt i 1967. Foto: Jklaveness, Wikimedia Commons.

Stein til minne om drapet på Sølv-Tølløv. Bildet ble tatt i 1967. Foto: Jklaveness, Wikimedia Commons.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tips 3: Bjønnestillinga, Urianskorta og Varden på Grågalten

Mellom Prestfoss og Lauvnesvannet på Greenskogen ligger Grågalten. Her var det setre til mange av gårdene i området rundt Prestfoss.

På toppen av Grågalten står en stor varde, derav navnet Varden. Ved denne har du utsikt i alle retninger.

Bjønnestillinga er første stopp på turen, her ble det tidligere jaktet på bjørn. Opp hit fra parkeringen er det jevn og bratt stigning – 350 høydemeter på under 2 km. Videre herfra til Varden på Grågalten går du gjennom mer bergnabber, myr og furuskog.

Et spesielt syn underveis er den såkalte Urianskorta. Det er ei lita berghule oppkalt etter Amund Uriansen som oppholdt seg der rundt år 1800. Han var en fredløs som levde på skogen. For å livnære seg, stjal han melk og kjøtt fra setrene. En dag fikk ei seterjente se at han lå i åpningen av hula. Hun varslet folk nedi bygda, og Eikjelensmannen kom og fanget ham.

Turen er bratt i starten, men med variasjon og fine utsiktspunkter underveis.

Les mer om turen her på UT.no.

 

Tips 4: Andersnatten

Selve symbolet på Sigdal – Andersnatten – er et yndet turmål for mange. Turen starter ved Andersnattjern, der det er parkeringsplass. Det er skiltet til Andersnatten fra Hole bru, ca 1 mil vest for Prestfoss sentrum.

Fra toppen av Andersnatten kan du se til sju prestegjeld, heter det. Husk også å skrive deg inn i boka på toppen.

Turen opp er ca 2,5 km, og like før toppen kan du velge om du vil gå bratt eller slak rute. På den bratte stien må man klatre litt.

Ifølge sagnet kommer navnet Andersnatten av at en ved navn Anders satte utfor fjellveggen på bare ei ski.

«Det var ein gutt i Engarsroa som hette Anders. Han var så glad i ei jente. Men hennar kunne han ikkje få uten at han gikk med på ein vågnad. Han skulle stå ut Andersnatten på ski. Han tok siene og drog oppå. Ein kan enda sjå stripa i fjellet etter skistaven hans.»

Andersnatten var blant annet et motiv Theodor Kittelsen var glad i.

Les mer om turen til Andersnatten på UT.no.

Th. Kittelsens kjente maleri av Andersnatten fra 1910. Foto: Nasjonalbiblioteket.

Th. Kittelsens kjente maleri av Andersnatten fra 1910. Foto: Nasjonalbiblioteket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tips 5: Nattjernåsen

Mellom Snarum og Nerstad ligger høydedraget Nattjernåsen. I nord ligger Finnerudskogen, hvor det er kommunedele for Modum, Sigdal og Krødsherad. 

På turen passerer man flere gamle setre. I krigsårene fra 1940 til 1945 ble det avholdt illegale hopprenn på Nattjernåsen.

Oppe på toppen er det utsikt til Gaustadtoppen i vest, Norefjell og Hestegjuvnatten i nord og Tyrfjorden og Holleia i øst.

Nedre Sigdal IF har turbok på toppen.

Runden som er beskrevet på UT.no er omtrent 13 km lang, og en flott søndagstur med mye fin utsikt underveis. 

 

Ekstratips: Tekslehogget

Tekslehogget ligger riktignok rett på utsiden av Sigdals grenser, men du får suveren 360 graders utsikt fra denne toppen. Tekslehogget ligger på grensa mellom Rollag og Flesberg.

Turen opp er bratt, og det er langt ned når du kommer til topps, så dette er ikke en tur for de minste barna. Platået strekker seg et stykke bortover, så når du er på toppen er det ikke fullt så Flåklypa-aktig ut som man kan få inntrykk av at det vil være. Du kan skrive deg inn i turboka når du kommer på toppen.

Sagnet sier at det skal ha bodd riser på hogget, som kastet steiner mot kirken på fjellet.

Les mer om turen på UT.no.

Lyst på flere tips?

Les også de tidligere publiserte sakene 4 turer du burde gå i sommer og 4 fine høstturer for mer inspirasjon til flotte turmål.