Artikkel Bo og jobbe Ung Sigdøling

- Vi gir mer enn vi tar

Kristian Eidal er den yngste nominerte i ung sigdøling til nå. 21-åringen driver firma med faren sin og på fritiden bygger han egen hytte på Norefjell.

Ung Sigdøling er et intervju der hensikten er å bli bedre kjent med de unge i bygda vår. Den som blir intervjuet, bestemmer hvem neste intervjuobjekt i spalten blir.  

Kristian har bodd i Sigdal stort sett hele livet og har aldri hatt noen plan om å flytte herfra. – Jeg bodde så vidt ett år i Kongsberg da jeg gikk på skole der. Egentlig kan jeg ikke si at jeg bodde der et helt år. Jeg tok anleggsutdanning hvor ukene bestod i 2 dager på skolen og 3 dager på utplassering. Jeg var utplassert hos Habex Entrepenør i Sigdal, derfor var jeg mer hjemme enn i Kongsberg på den tiden, forteller han. 

«Der kommer snekker´n»

- Jeg trivdes veldig godt hos Habex. Der fikk jeg se hvordan anleggsbransjen var, men det har nok ligget i kortene at det var tømrer jeg skulle bli. Faren min er tømrer, og fra jeg var mindre har jeg alltid vært med han og snekret om sommeren og i ferier. På videregående ville jeg prøve noe annet, men falt raskt tilbake til snekring. Det var byggfag som var tingen for meg.

Byggfag var tingen for Kristian Eidal.

Byggfag var tingen for Kristian Eidal.

- «Der kommer snekker´n», sier folk, men det er ikke helt korrekt forklarer Kristian. - Den riktige tittelen er tømrer, snekker er jo møbelsnekker det. Møbelsnekker og tømrer er to forskjellige fag, men jeg blir som regel kalt snekker, smiler Kristian.

- For meg som er en veldig rastløs person, er tømrer-yrket helt perfekt. Jeg liker når det stadig skjer noe.

Allsidig jobb

Kristian ble nominert til «ung sigdøling» av Karoline Engen som han bygger hus for. Vi møter han på byggeplassen og intervjuet foregår på det som skal bli soverommet. – Det som er spennende med dette huset er at vi har vært med helt fra starten. Det er mange hus som bygges med elementer, men dette har vi bygd fra bunnen av.

Byggeplassen der huset til Karoline Engen og samboeren bygges.

Byggeplassen der huset til Karoline Engen og samboeren bygges.

- Det er ekstra moro å få bygge helt fra begynnelsen, da får vi være med på alt fra tegning, prosjektering, bestilling av varer, stable mur, støpe, sette opp reisverk osv.

- Det er mange som synes støping er en «dritt-jobb», men jeg synes det er veldig moro. Jeg liker meg best når jeg får jobbe ute, også liker jeg den siste finishen, når de siste detaljene skal på plass trives jeg.

- Det er inspirerende å være med på hele prosessen fra den første planken til den siste lista du setter inn. Det er en lang prosess, og jeg tror ikke alle skjønner hvor mye jobb det er å gjøre alt. Det er gøy å se det ferdige produktet. Når man kan sette seg ned og være fornøyd med prosjektet er det en veldig god følelse, beskriver Kristian.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snekring hele uka

- Det er mange element-hus som settes opp i Sigdal, så det blir spennende å sammenligne litt priser på dette huset som er bygd fra bunnen og de som settes opp med elementer. Hytta mi på Norefjell bygger jeg med elementer.

- Det er fint å ha et prosjekt helt for meg selv. Kvelder og helger går med til bygging av hytta. Jeg har ikke helt bestemt meg for om jeg skal beholde den eller selge. Hvis noen er interessert i ei hytte på Norefjell, er det bare å ta kontakt, ler Kristian.

Gode samarbeidsevner

Kristian driver tømrer-firmaet «Eidal AS» sammen med faren. Han begynte som lærling og har siden blitt medeier. – Det går faktisk veldig fint å jobbe med faren min. Vi har selvfølgelig hatt noen diskusjoner, men det går veldig bra fordi begge gir mer enn vi tar.

- Det er kanskje litt spesielt å jobbe med faren sin, men vi får det til å fungere, så det trives jeg godt med, sier Kristian.

Jaktferie

Sommeren er en travel tid i byggebransjen, så da har ikke Kristian tid til å ta seg fri. Høsten er derimot en favoritt-tid, for da er det tid til ferie som fylles med jakt og høstturer. – Både faren og bestefaren min har alltid vært veldig ivrige jegere, så jaktinteressen har jeg med meg fra barndommen. 

- Jeg pleier vanligvis å dra på reinsjakt, men det har vært så store arbeidsmengder at jeg ikke har kunnet prioritere det. Jobben må alltid prioriteres først. Jeg har aldri sommerferie, men om høsten tar jeg ferie og bruker mye tid på jakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Yngst av 3 søsken

Kristian bor i Eidalsroa hjemme på gården han er vokst opp på. Han er ikke sikker på hvor han skal bosette seg etterhvert, men at det blir i Sigdal er helt sikkert.

- Det er noe med bygda, samholdet og det at alle kjenner alle som tiltrekker meg veldig. Jeg tror høflighet og at sigdølinger er hjelpsomme er noe som kjennetegner folka her, jeg innbiller meg hvert fall at vi er hjelpsomme og snille.

- Sigdal er veldig bra, men det er selvfølgelig noen ting jeg kunne tenkt meg å endre. Jeg synes det mangler et samholdssted i Prestfoss, der burde det gjøres noe med sentrum. Det hadde vært fint å ha en åpen bensinstasjon og gjerne flere butikker. Det er forferdelig trist å komme inn til sentrum og se hvordan det er nå, jeg tror det er store muligheter der, et vinmonopol hadde jo også vært fint, foreslår Kristian.

- Jeg har inntrykk av at politikerne gjør alt for bygda og vil vårt beste, det står ikke på det. På bygda må man samarbeide og ta i et tak sammen for å skape noe. Jeg savner også arrangementene på strandefjorden, og håper det kan komme en møteplass for de litt større ungdommene, avslutter Kristian.

Neste nominerte:

Kristian nominerer Stine Norman som neste unge sigdøling.

-Stine er ei positiv og omtenksom jente. Hun har meldt sin interesse for politikken i Sigdal og er med i Senterpartiet. Stine er også stolt av å være en sigdøling, og hun har nok noen fine ord om hvordan Sigdal er.