Teaterpremiere lørdag: – Sommerfugler i magen

Lørdag 25. november er det premiere på Eggedal barne- og ungdomsteater og Eggedal skole- og ungdomskorps sin forestilling "Jul på kryss og tvers".

Det er en spent gjeng med barn, ungdom og voksne som denne uken gjør siste finpuss på forestilingen de har øvd på i hele høst. Instruktør og regissør Ida Frøyse gleder seg til premieren på Eggedal samfunnshus lørdag 25. november. Sammen med Einar Breian fra Buskerud Teater har teatergruppa i Eggedal satt sammen en forestilling med fokus på å vise flere kulturer.

– Vi begynte i vår med å se på hvordan vi kunne få inn flere kulturer i gruppa. Vi inviterte barn fra hele bygda og fikk hjelp fra kommunen med å nå spesielt ut til barn og unge med utenlandsk opprinnelse. Korpset ønsket også å være med. Resultatet er en forestilling som viser det syriske eventyret "Slangejenta" og det ukrainske eventyret "Skinnvotten", og korpset spiller julemusikk som passer inn i stykket, forteller Ida.

Teatergruppa begynte så smått i vår med samlinger, hvor de ble kjent med hverandre gjennom dramaøvelser og øvde på teaterteknikk. Etter sommerferien begynte de med eventyrene, og første samling med korpset hadde de i september. 

14675

Mange i sving

Det blir mange i sving under forestilingen, barn som både er skuespillere og spiller i korps, og voksne som bidrar med alt fra korpsspilling til annet.

– Barna er fra 4. til 10. klasse, pluss en 2. klassing, så det er ganske stort aldersspenn. Forestillingen blir på mange måter et familieprosjekt for de som er med. Vi har foreldre som er med og rigger, sminker, er scenearbeidere og ordner kostymer. Det er jo litt styr, men så moro å få en lagfølelse og at ungene får oppleve å ha et prosjekt sammen med foreldra, sier Ida. 

Målet har vært å inkludere

– Jeg tror dette blir veldig bra. Målet har vært å inkludere, og det tror jeg vi har fått til. Vi har med barn fra både Prestfoss og Eggedal. En av ungene sa til meg "hadde det ikke vært for dette prosjektet, så hadde ikke jeg fått to nye bestevenner". Det har blitt en veldig fin gjeng, sier Ida. 

14677

Premiere lørdag kl. 16 og forestilling søndag kl. 16

Billetter kan kjøpes på Jernia Eggedal, YX Eggedal og Coop Nedre Eggedal. Om det er billetter igjen, kan de kjøpes i døra. Det er plass til 150 personer i salen på Eggedal samfunshus.

– Det er en del sommerfugler i magen. Vi har jobbet med visualisering av full sal. Mange har ikke stått så mye på en scene før, så det er greit å være litt forberedt. Vi håper på mange i salen, bygda pleier jo å være flinke til å møte opp, sier instruktør Ida. 

Barn som er interessert i teater?

Om du som leser har lyst til å være med på teater, eller har barn som vil være med, er det bare å ta kontakt med Ida, eller andre barn eller voksne som er med. Etter forestillingen tar gruppa en liten juleferie, men de håper å starte med et nytt prosjekt fra våren 2024. 

– Vi vil veldig gjerne ha med flere unger, avslutter Ida Frøyse.