Artikkel Næringsliv Oppleve Reiseliv

Sigdal Aktiv – hva er det egentlig?

Kristian Vidvei kan gjerne ta med folk på guidet multetur, men det var ikke derfor han tok initiativ til å starte Sigdal Aktiv.

- I Sigdal har vi sittet de siste 50 åra og sett på hverandre, begynner 63-åringen, vel vitende om at det kanskje er en provoserende påstand, fordi det er jo selvsagt noen unntak. Men folketallet er nedadgående og det snakkes om skolesammenslåing.

- Det har vært en generell holdning der mange tenker "hvorfor gjør ikke noen noe", fortsetter Kristian.

Engasjementet lyser av øynene hans. Som eggedøling, erfaren forretningsmann og initiativtager til Sigdal Aktiv vil han gjøre sitt for å utnytte det enorme potensialet som ligger i Sigdal.

Og nå har noen gjort noe. En sjusifret sum med private midler har blitt lagt på bordet, Sigdal Aktiv AS er stiftet og man er i prosess med å ansette daglig leder. Håpet er at dette skal bli et viktig ledd i å sette Sigdal på kartet, både som et sted å besøke og som et sted å bo.

Men hvor startet det, hvorfor skjer dette nå og hva håper man Sigdal Aktiv skal bli?

- Aller først vil jeg si at en stor inspirasjonskilde har vært Sigdal Utvikling. Her kom Per Arne Lislien som et friskt pust, med masse energi og evne til å motivere andre til å samhandle, begynner Kristian. Han mener Per Arne Lislien virkelig har ristet liv i handlingsviljen blant mange i bygda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sigdalskonferansen

- Så var det Sigdalskonferansen i fjor høst, som handlet om Sigdal som en reiselivskommune. Mens jeg satt der, og hørte på de mange gode innleggene, fikk jeg særlig én sterk følelse. Det var at jeg måtte snakke med Anders Backe, sier Kristian.

Anders har kjørt ski i mange år, og har utallige timer med knallhard jobbing og trening bak seg. Han har blitt belønnet med blant annet finaleplass i X-games og deltakelse i filmprosjektet Supervention 2, i selskap med Aksel Lund Svindal, Terje Håkonsen og Marcus Kleveland. Fram til februar 2017 hadde også Anders verdensrekorden i baklengs skikjøring. Hele 128,7 km/t ble han mål til med hælene først, ned unnarennet i Vikersundbakken. En mann med sans for action, med andre ord.

Anders var en av foredragsholderne på Sigdalskonferansen, og en som ønsker å bruke sine erfaringer til å skape aktivitet i Sigdal. Anders hadde allerede begynt å snakke om et sykkelprosjekt sammen med noen andre, og var gira på flere kontakter.

- På slutten av konferansen snakket jeg litt med Anders, og fikk telefonnummeret hans. Dette var jo ganske tilfeldig, men da var den første kontakten skapt, sier Kristian.

Anders Backe var en av foredragsholderne under Sigdalskonferansen 2018.

Anders Backe var en av foredragsholderne under Sigdalskonferansen 2018.

Kristian Vidvei er spent på hva Sigdal Aktiv kan bli i framtida.

Kristian Vidvei er spent på hva Sigdal Aktiv kan bli i framtida.

Flere lokale krefter

Hjemme i Eggedal fikk Kristian med seg sønnen Gunbjørn og Torstein Skalland. – De er begge to som virkelig ønsker å bidra lokalt, og ble raskt med, sier Kristian. Etterhvert tok de også kontakt med Elisabeth Koren Bøle på Eggedal Borgerstue. – Hun er også en som tenker framover og som er fantastisk gira og positiv, så henne var det flott å få med på laget, sier Kristian videre.

Flere andre kom også med etter hvert. – Ting kommer av seg sjøl når det blir sånt engasjement og man har en idé som flere tror på, sier Kristian.

I januar ble det avholdt stiftelsesmøte i Eggedal. Her møtte mange opp, og drøyt 30 personer kjøpte seg inn som medeiere. I etterkant har også flere meldt sin interesse. – Om flere vil med, så åpner vi nok opp for dette, lover Kristian, som selv er styreleder i aksjeselskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Aktiviteter kan være så mangt. Kristian tester skuddarmen med en runde snøballkasting.

Aktiviteter kan være så mangt. Kristian tester skuddarmen med en runde snøballkasting.

– Hva man bruker tida si på er et valg

Som en mann som snart nærmer seg pensjonsalder, kunne man kanskje tenke at det var på tide å roe ned. Det har ikke Kristian tenkt.

- Nei, det er jo for så vidt nok å drive med ellers også, så jeg kunne jo latt det være. Men dette er noe jeg virkelig vil, og i arbeidet med Sigdal Aktiv har vi samlet så mange flinke folk som vil hverandre vel. Det er kjempeviktig og gir motivasjon til å fortsette, forteller Kristian.

Selv var han med å bygge opp Blink Hus Sigdal fra den spede starten på 80-tallet. I dag er det en svært solid bedrift som drives av sønnen Gunbjørn. Kristian jobber for Ålhytta, primært med salg. Han har også andre roller i næringslivet, og er grunneier i fjellet. Alt dette har bidratt til at Kristian etter hvert har fått en økonomi som gir ham spillerom.

– Hva man bruker tida si på er et valg. Jeg håper at dette kan inspirere andre til å ta i et ekstra tak. Når man i tillegg har mulighet til å gå inn i prosjekter med økonomi, så har jeg valgt å gjøre det fordi jeg har trua på Sigdal, sier han.

Veien blir til mens de går

Men hva er Sigdal Aktiv, spør vi? Da ler Kristian litt. – Det veit vi ikke helt sjøl heller, sier han og tenker seg litt om.

– Vi er litt søkende i nøyaktig hva Sigdal Aktiv skal bli og hva vi skal tilby. Men et eksempel er å arrangere teambuilding for bedrifter. Da kan de bo på Eggedal Borgerstue, som ønsker flere gjester i ukedagene. Så kan Sigdal Aktiv organisere enkle aktiviteter som øksekast, leiker, sykkelturer, trugeturer, elvepadling, iskjøring, gocartkjøring og så videre, sier Kristian.

Sigdal Aktivs stand på Eggedaldagen. Øksekast var veldig populært.

Sigdal Aktivs stand på Eggedaldagen. Øksekast var veldig populært.

Målgruppa er altså grupper som ønsker et tilrettelagt opphold med spennende aktiviteter. Elementer av fart og spenning er sentrale. Det gjenspeiles i den tøffe og sporty profilen de har fått. Men selvsagt er det også rom for kulturelle opplevelser. Sigdal har tross alt vært hjemstedet til to av Norges største kunstnere.

– Kanskje blir det også aktuelt med elgsafari, en zipline i området rundt Andersnatten eller noe helt annet. Vi må se framover hvor det er aktuelt å bruke ressursene, sier Kristian.

Sigdal Aktiv skal altså både ha egne aktiviteter, men også formidle aktivitetene som allerede finnes hos ulike aktører. Noe av hovedtanken er å hjelpe disse å bli mer proffe, være en sparringpartner og gi økonomisk trygghet.

Torstein Skalland (til venstre) stod på stand for Sigdal Aktiv under Eggedaldagen i vinter.

Torstein Skalland (til venstre) stod på stand for Sigdal Aktiv under Eggedaldagen i vinter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal bli de beste

– Vi skal opptre ordentlig og bli de beste. Da må alle vi samarbeider med være skikkelig gode.

– De som bestiller et opplegg fra Sigdal Aktiv skal få positive opplevelser og forhåpentligvis fortelle om det til sine venner, sier Kristian.

Om du tenker at du har en aktivitet som kan passe inn hos Sigdal Aktiv, ønsker Kristian og kompani gjerne å høre om det. – Ja, det er bare å ta kontakt, smiler Kristian.

Selv kommer han nok ikke til å være aktivitetsleder i særlig grad. – Men jeg kan gjerne ta med folk på multetur om de ønsker det, og vise noen skikkelig gode multesteder i Eggedal, sier han. Han lover å ikke holde de aller beste stedene for seg selv.

Den første aktiviteten som Sigdal Aktiv skal arrangere, er trugetur til Madonnaen. Her skal Gunbjørn Aasand være guide. Opplegget starter på Eggedal Borgerstue, med historien bak statuen og sherpastien, før man tar fatt på selve turen. På vei ned igjen vil det serveres suppe i gapahuken ved Svarttjern. – Dette er ikke noe voldsomt opplegg, tvert om ganske enkelt, men vi har trua på at det blir bra, og håper på 15-20 deltakere, sier Kristian.

Sigdal Aktiv organiserte fotballdarten under Eggedaldagen.

Sigdal Aktiv organiserte fotballdarten under Eggedaldagen.

Ikke konkurrent til Sigdal og Eggedal Turistservice

– Men er ikke Sigdal Aktiv en direkte konkurrent til Sigdal og Eggedal Turistservice?

Dette spørsmålet har nok surret litt i bakhodet hos flere, noe Kristian forstår, men avviser raskt.

– Nei, det er vi ikke. Hele poenget er at vi skal samarbeide og utfylle hverandre. Turistservicen gjør en kjempejobb med å administrere løypekjøring via Eggedal Turlag, generell turistinformasjon og i arbeid til nytte for sine medlemmer. Sigdal Aktiv skal være mer hands on på sin målgruppe, med markedsføring, og med å lage og tilby aktiviteter, sier han.

Kristian er ikke bekymret for at det skal bli en konkurranse mellom de to, og understreker at oppstarten av Sigdal Aktiv er med Turistservicens fulle støtte.

Veien videre

På nåværende tidspunkt jobbes det med å ansette daglig leder i Sigdal Aktiv. Da stillingen ble utlyst i februar, gikk det ikke lange tida før søknadene tikket inn. – Vi fikk utrolig mange gode søknader, egentlig skulle vi gjerne ansatt dem alle, sier en imponert Kristian.

Når Sigdal Aktiv har personale på plass, vil veien videre stakes ut. Tanken er at de vil ha en base i Eggedal. Men det betyr ikke at det kun er i tilknytning til fjellet man vil ha aktiviteter.

– Hele Sigdal har flotte områder vi vil bruke. Både fjellet, fjorden, elva og skogen har mange muligheter, sier han.

Sammen med resten av styret og alle medeierne, gleder de seg stort til å komme i gang. Og de har ingen tid å miste. – Hvis vi sammenligner med hvor proffe de er på dette i Lofoten, ligger vi minst 30-40 år etter. Så her er det bare å kjøre på, sier Kristian.

Han mener Sigdal kommune har politikere som er positive til utvikling, og at det er opp til hver og en å få til det en vil. – Nå gjør vi nettopp det, ved å samle flere gode krefter via Sigdal Aktiv, og vi er spente på hva vi kan få til for Sigdal, sier Kristian.

– Den sterkeste motivasjonen min er et håp om at flere elever skal begynne i første klasse på Eggedal skole. Så enkelt som det, avslutter Kristian Vidvei.

Så enkelt, men allikevel så stort.