Salgsutstilling med ukrainsk kunst i Prestfoss

Fredag 31. mars åpner en helt unik kunstutstilling. Seks damer fra Ukraina, nå bosatt i Sigdal, stiller ut malerier. Inntektene fra salg av kunsten går til en skadet soldat i hjemlandet som trenger omfattende kirurgi.

Noresund Outlets gamle lokaler, som nå står tomme før ny leietager flytter inn, blir denne uken omgjort til kunstlokale. Lokalet ligger ved siden av inngangen til Spar i Prestfoss. Salgsutstillingen åpner fredag 31. mars og er åpen til og med 9. april, hverdager kl. 11.00-16.00 og 12.00-18.00 i helgene. 

Vi har snakket med Tetyana Ødegård. Hun er opprinnelig fra Ukraina, men fant kjærligheten i Sigdal for mange år siden. Den siste tiden har hun jobbet mye frivillig som tolk for flyktningene som har kommet til Sigdal. Hun er også glad i å male, og har gått på kurs hos den lokale kunsteren Gunny Formo Tangen. Sammen med fem andre damer skal hun nå stille ut kunsten.

– Det har vært fint å fokusere på noe positivt, som det å male, sier Tetyana. Hun legger ikke skjul på at det har vært mye sorg og tunge tanker i forbindelse med krigen i hjemlandet.

13126

Inntektene går til en skadet venn

Inntektene fra salgsutstillingen skal gå til en såret soldat som er hjemme i Ukraina, en venn av en av damene. Mannen er alvorlig skadet. Han har hatt et par hjerneoperasjoner og trenger flere. 

– Vi har valgt å gi pengene til hans behandling. Da kan familien hans bekrefte at pengene går til det riktige formålet, fremfor å gi en dråpe i havet til organisasjoner hvor vi ikke kan spore opp hvor pengene havner, forteller Tetyana.

Ulike bakgrunner

Damene som stiller ut heter Tina Gem, Uliana Torgan, Galina Agafonova, Yanina Bila, Nataliia Knyshuk og Tetyana Ødegård. De har alle ulik bakgrunn, men felles for dem alle er et kunstnerisk talent. To av damene har dessuten en kreativ bakgrunn, fra henholdsvis reklamebransjen og som tatovør.  

13128

– Ønsker å samle folk og vise hva vi driver med

– Vi ønsker med denne utstillingen å samle folk i Sigdal, både de som bor her og de som er på vei til hytta, og vise hva vi driver med. Vi ønsker også å takke nordmenn og sigdølinger for at de hjelper oss. Vi er veldig takknemlige og vi er glade for å være i et lite miljø som Sigdal, sier Tetyana på vegne av kunstnergruppa. Hun legger til at damene er i full gang med å lære seg norsk.

Men det er også tunge dager for dem, og spesielt helgene kan bli lange.

– Det er lite å finne på i helgene, og vinteren har vært lang. Mange gleder seg til vår og sol nå, sier Tetyana.

13124

Mange å takke

Tetyana og de fem andre kunstnerne vil rette en stor takk til alle som har gjort salgsutstillingen mulig.

– Vi har mange å takke. Først vil vi takke Sigdal kommune og spesielt Hilde Teksle Gundersen. Hun er helt enestående og har hjulpet oss mye med organiseringen. Vi vil også takke lokal kunstner Anne Ingeborg Biringvad som har vært konsulent. Takk til eierne av Sigdalsenteret ved Bård Sverre Fossen for at vi får låne lokaler gratis. Takk til Caspersens Trykkeri i Vikersund for at vi har fått gratis trykk av plakatene som nå er hengt opp rundt omkring. Helt fenomenalt, roser Tetyana.

Loddsalg, ansiktsmaling og servering

I tillegg til selve utstillingen, blir det også loddsalg, ansiktsmaling for barn og servering av kaffe og kaker. Bygdekvinnelaget i Sigdal skal hjelpe til med det praktiske. 

– Det er vi veldig glade for. Ansiktsmalingen vil to av kunstnerne stå for. Premiene på lotteriet vil være alt fra sjokolade til miniatyr-malerier, forteller Tetyana.

Damene håper at påskeferien vil gjøre at mange har anledning til å besøke utstillingen.

Flott plakat, laget av en av kunstnerne og trykket gratis hos Caspersens Trykkeri.

Flott plakat, laget av en av kunstnerne og trykket gratis hos Caspersens Trykkeri.

Rørlegger Strand & Co kjøper bilde og har en oppfordring til næringslivet i Sigdal

Rørlegger Strand & Co ønsker å sette i gang en "stafett" blant det lokale næringslivet. De er første bedrift til å si at de skal kjøpe et bilde.

– Vi i Rørlegger Strand & Co ønsker å gi et bidrag. Vi har sett de flotte flaggene som henger på brua i Prestfoss, og har bestemt oss for å kjøpe et av bildene. Det skal få en fin plass i våre nye lokaler på Molund i Nedre Eggedal. Vi vil samtidig oppfordre næringslivet i Sigdal til å kjøpe bilder, og på den måten bidra til at en venn av våre nye sambygdinger kan få den medisinske behandlingen han trenger, sier rørleggermester Espen Gundersen i bedriften.