Artikkel Bo og jobbe Oppleve

Premiereklare amatører

Svana revy- og teaterlag kaller seg amatører, men høster lovord fra instruktøren fra Buskerud Teater. Nå er det snart premiere på bryllupsfarsen de har øvd på siden i vinter.

Svana revy- og teaterlag ble starta opp i 1994, med forestillingen «Dommedag i Skreppebråtan» som første sceneopptreden. Siden den gang har det blitt både revyer og andre forestillinger. I 2004 var det Kjell Aukrusts «Dobbeltsats og freske fraspark» som ble spilt ut på scenen i Eggedal.

Etter Aukrust-forestillingen har det vært revy omtrent annethvert år. Britt Nymoen er en av de som har vært med lengst. Hun forteller at det for en tid siden kom opp et ønske om å sette opp en form for skuespill igjen. Valget falt til slutt på farsen «Fest på samfunnshuset» skrevet av den danske forfatteren Knud E. M. Ibsen. Tittelen har blitt endret til «Hjølp, vi giftar uss! sa brura».

Denne gjengen byr på en skikkelig bryllupsfarse i høst.

Denne gjengen byr på en skikkelig bryllupsfarse i høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er egentlig en farse?

For oss som ikke er så bevandret i teaterspråket, er det ikke så lett å skille de ulike kategoriene fra hverandre. Britt og Einar forklarer at en farse har stående scenografi – alt foregår på en scene med de samme kulissene. Underholdningen er opp til skuespillerne å skape. Det handler om timing, rytme, tempo, energi og en god dose forviklinger. Eksempler på kjente farser er «Den spanske flue» og «Boing-boing».

Stående scenografi gjør at det er opp til skuespillerne selv å underholde.

Stående scenografi gjør at det er opp til skuespillerne selv å underholde.

– Dette stykket har 13 karakterer, så det var ikke plass til alle medlemmene i gruppa. Det er heller ikke alle som har lyst til å bli med på denne type oppsetning, så det har ikke vært noe problem, forteller Britt og en av hennes medskuespillere – Ingebjør Kolbjørnsrud.

De synes det er festlig at de har samme instruktør denne gangen som i 1994 – Einar Breian fra Buskerud Teater. Han har også bistått med å velge hvilken farse de skulle spille ut og fordele rollene til de glade amatørene. I februar begynte de så smått med leseprøver og nå er det øving på scenen for alle penga som gjelder.

– Det er noe saftig ordbruk, så denne forestillingen passer nok ikke for barn, advarer de. Ellers håper de så mange som mulig vil benytte sjansen til en god latter på samfunnshuset.

– Vi håper på fulle hus! I Eggedal er det plass til rundt 180 personer, så det blir ganske intimt. I Prestfoss er det plass til nesten dobbelt så mange – rundt 250, forteller Britt.

Da vi møter gjengen har de øving på scenen i Eggedal, med kulissene klare, kostymer på og antakelig bra med sommerfugler i magen.

– Det føles fortsatt som disse øvingene virkelig trengs. Selv om vi er ganske trygge på teksten, blir man litt nervøs når det nærmer seg, er kommentaren fra noen av skuespillerne. Andre er ikke nervøse, men gleder seg bare til å komme i gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fra øving i Eggedal. Instruktør og sufflør sitter klare.

Fra øving i Eggedal. Instruktør og sufflør sitter klare.

Fornøyd instruktør

Premieren er nå bare halvannen uke unna. Dette kjennes i magen hos noen av skuespillerne. Men instruktør Einar beroliger:

– Hvis publikum får det halvparten så moro som vi har hatt det på prøvene, så kommer det til å gå veldig fint, sier han. Han forteller at han har vært flere ganger i Eggedal i forbindelse med barneteater. Nå har han også rukket å bli godt kjent med voksengruppa.

Instruktør Einar Breian er fornøyd.

Instruktør Einar Breian er fornøyd.

– Jeg vil beskrive dem som noe for seg selv! Det er en fin gjeng med en god tone, der det er plass til mye humor. Det er mye flinke folk her, som er rause og joviale og ikke er redde for å by på seg selv, sier Einar. Selv har han ikke jobbet med farse før, så dette har også blitt en god læring for ham.

– Vi vil nok alltid være litt nervøse og kritiske når det bare er en uke igjen til premieren. Jeg pleier å kalkulere med et middels mirakel på oppløpssida, spøker den erfarne teatermannen. Han er rask med å legge til at han synes teatergjengen fra Eggedal er i god rute til premieredatoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøpe billetter?

Billetter kan kjøpes på billetto.no eller hos YX i Eggedal. Det blir forestilling på Eggedal Samfunnshus 14. september kl. 16.00 og 19.30, etterfulgt av premierefest. En uke senere, den 21. september, er det Prestfoss samfunnshus som står for tur. Forestillingene her går også kl. 16.00 og 19.30, men her blir det ikke fest etterpå. Underveis i forestillingene er det 20 minutter pause med kiosksalg.