Artikkel Bo og jobbe Ung Sigdøling

– Møttes på «klubben»

Karoline Engen fra Lierskogen fant kjærligheten på ungdomsklubben i Prestfoss som 15-åring. Nå er hun og kjæresten husbyggere i Båsheim.

Ung Sigdøling er et intervju der hensikten er å bli bedre kjent med de unge i bygda vår. Den som blir intervjuet, bestemmer hvem neste intervjuobjekt i spalten blir.  

Hvordan har det seg at en tenåring fra Lierskogen er på «klubben» i Prestfoss, tenker du kanskje. Karoline oppklarer:

– I 2006, da jeg var 10 år gammel, overtok foreldrene mine hjemstedet til bestemora mi i Eggedal – Bøleshagan gård. Det ble feriestedet vårt og jeg var mye i Sigdal som barn og etter hvert som ungdom. På den måten fikk jeg flere gode venner her i bygda, og var med dem på «klubben» i Prestfoss. Der traff jeg sigdalsgutten Tore Kodalen Temte, og vi ble kjærester, forteller Karoline.

Nå har de to blitt henholdsvis 22 og 23 år gamle og er i full gang med husbygging i Båsheim. Vi møter Karoline i nyhuset der intervjuet skal foregå. Snekkeren holder flittig på mens vi sitter på et par campingstoler og prater.

Husbygging i Båsheim.

Husbygging i Båsheim.

Tenker langt framover

– Vi starta med grunnarbeid ved påsketider og håper å kunne flytte inn til jul, forteller Karoline. Drømmen er altså å starte 2020 i nytt hus, og det går radig unna om dagen. Hun viser oss rundt og forklarer hva hvert av rommene skal bli. De har helt bevisst tenkt langt fram i tid og bygger alt på ett plan. Her skal man kunne bli gammel.

Utsikten fra de store stuevinduene er flott.

Andersnatten ligger innrammet av vinduskarmene som i et maleri. Nylig har det også blitt hugget mye skog rett foran huset, noe som gjør hele området luftig.

– Det er veldig spennende med husbygging, men det blir også mye nytt å forholde seg til. Heldigvis har vi god hjelp, sier Karoline.

Karoline gleder seg til huset blir klart for innflytting.

Karoline gleder seg til huset blir klart for innflytting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Visste at de skulle bo i Sigdal

Hun og kjæresten har tidligere bodd sammen i tre år i Kongsberg, og nå mens de bygger hus, bor de hos Tores mor. Det er ikke tilfeldig at det var i Sigdal de skulle bygge.

– Vi har nok lenge visst at vi skulle få til noe sammen i Sigdal. Jeg tror nok jeg skulle fått vanskeligheter med å få med Tore på å flytte «nedover», ler Karoline. Men hun er godt fornøyd med avgjørelsen om å bosette seg i Sigdal.

– Både Tore og jeg har mange gode venner her, det er et godt miljø og fellesskap her, sier Karoline. Hun synes det er fint å se at flere andre unge også velger å bosette seg i Sigdal.

I oppveksten bodde Karoline ganske landlig til på Lierskogen. Hun synes derfor ikke overgangen til Sigdal er så stor.

– Jeg tror nok noen av venninnene mine derfra synes jeg har flytta langt unna, men avstandene blir man fort vant til. Man må bare planlegge litt før man reiser på venninnebesøk, sier Karoline med et smil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Assisterende butikksjef

Karoline ble nominert til Ung sigdøling av Linn Mjøseng. De to har kjent hverandre lenge og gikk blant annet på samme høyskole på Notodden hvor de utdannet seg til barnehagelærere. Begge kjøpte seg leilighet i Kongsberg på samme tidspunkt og har fulgt hverandre tett. Karoline har imidlertid ikke valgt å jobbe i barnehage etter endt utdanning. Hun har i stedet gått fra å være ekstrahjelp på Spar i Eggedal til å bli assisterende butikksjef.

– Jeg begynte 15. juli i år, så jeg er fortsatt ganske fersk i jobben. Det var et stort sprang å ta, men jeg takka ja og er glad for at jeg gjorde det. For meg er det viktig å yte god service og sørge for at kundene er fornøyde, både kundene som bor i bygda og hyttefolket som er innom. Jeg ønsker også å være med å motivere kollegaene mine til å gjøre en god jobb, forteller hun. 

Jakt, fart og spenning

Karoline kjenner seg godt igjen i Linns beskrivelse av henne som ei tøff og livlig jente som liker jakt, fart og spenning.

– Jakt og fart har stått meg nært helt fra oppveksten. Nå som vi er voksne, jakter Tore og jeg både elg og rein sammen. Vi reiser også til Vestlandet på hjortejakt sammen, forteller Karoline.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste nominerte er...

Når det er Karoline sin tur til å nominere nestemann ut som Ung sigdøling, kikker hun seg litt over skulderen før hun lavt forteller at hun ønsker å nominere snekkeren som jobber på huset deres. Han holder på med sitt og ser ikke ut til å oppfatte at han omtales.

– Jeg vil nominere Kristian Eidal. Han er 21 år og har allerede eget snekkerfirma som han driver sammen med faren sin. Kristian er nøye og flink. Det er kjempemoro at vi kan bruke en snekker som vi kjenner, og som også er naboen vår. I tillegg er han veldig jaktinteressert, avslutter Karoline.

Karoline nominerer snekkeren Kristian Eidal som nestemann ut i spalten "Ung sigdøling"

Karoline nominerer snekkeren Kristian Eidal som nestemann ut i spalten "Ung sigdøling"