Kompani Skolen før sommerferien

På Prestfoss skole har elevene på alle trinn vært kompanirekrutter, og siden kompaniaspiranter, denne uka. Lærerne har vært fenriker og oberst, og rektor har vært general. Inspirasjonen kommer fra «Kompani Lauritzen» på TV.

Oppstilling hver morgen

Fra mandag 14. til fredag 18. juni har ikke elevene på Prestfoss skole bare hatt sitt vanlige navn, i tillegg har de fått et nummer og en tittel.

Første dagen begynte de som kompanirekrutter, før de ble «tatt opp» som kompaniaspiranter. Hver morgen har de stilt opp på fotballbanen nedenfor skolen, klassene har blitt tropper som deretter er inndelt i lag, og elevene har lært kommandoer som gjelder ved oppstilling. 

Har du fulgt med på Kompani Lauritzen på TV, har du kanskje sett at om noen har glemt noe, eller stiller for sent, må resten av troppen vente i planken. Dette har de også fått prøvd seg på under kompani-uka på Prestfoss skole. 

Undervisningsopplegg fra Gyldendal

Rektor, eller denne uka, general Anne Hilde Fragått forteller at de følger et tverrfaglig undervisningsopplegg fra Gyldendal. Opplegget er laget av lærere på Storøya skole og skal få elevene til å være mye ute sammen og knytte bånd, samtidig som de jobber mot faglige mål. 

– Vi valgte å kjøre dette opplegget siste uka før skoleferien fordi vi tror det er ålreit å gjøre noe litt annet denne uka, forteller generalen.

Opplegget skal ha en humoristisk ramme, og både store og små skal kunne late som de har ulike roller. Samtidig er det en anledning for elevene til å lære mye om ryddighet og disiplin. Livsmestring, innsats, lek, uteaktiviteter og naturferdsel er blant temaene som hentes fra læreplanverket.

Dagen vi er på besøk på skolen, har klassene blitt delt inn i lag og de har laget sine egne flagg. Hinderløype er blant øvelsene som står på planen denne dagen.

Tonet ned individuelle konkurranser – fokus på samarbeid

Hele skolen, fra 1. til 7. klasse er med på Kompani Skolen. Opplegget tilpasses slik at det skal passe de ulike aldrene, og det er samarbeid og lagånd som er det viktigste.

Vi følger 3. og 4. klasse gjennom hinderløypa. De aller fleste er godt kjent med Kompani Lauritzen og har fulgt ivrig med på TV gjennom vinteren og våren. De synes det er moro å få prøve seg litt selv.

– Jeg har sett alt av Kompani Lauritzen, forteller Lars i 4. klasse ivrig mens han gjør seg klar for å gjennomføre løypa sammen med laget sitt, «The Stars».

Også kompanirekrutt 23 Patrik i 3. klasse har sett kjendiser bli liksom-soldater på TV, og det var med skrekkblandet fryd han mottok beskjeden om at skolen skulle kjøre et lignende opplegg.

– Jeg ble litt stressa først og veldig spent. Jeg vet ikke så mye om hva mer vi skal gjøre i dag, men det er veldig gøy hittil, sier Patrik. 

De yngste elevene benyttet mandag morgen til å se noen klipp fra Kompani Lauritzen før de selv skulle «i ilden». Her hadde ikke alle fulgt like godt med på realityserien i forkant, men skal vi tro tilbakemeldingene, likte de det de så.

Avslutter med dimmefest fredag

Det skal gjennomføres hemmelig oppdrag og spionasje i løpet av uka, viljestyrken skal testes og elevene skal tenke strategisk.

Fredag er siste skoledag før sommerferien starter, og elevene skal få oppleve en skikkelig «dimmefest» denne dagen. Det skal grilles og elevene kan ha med seg litt godteri. En verdig avslutning på en hel uke med Kompani Skolen.

Under kan du se bilder fra mandagens hinderløype der rekruttene ga alt!