Artikkel Bo og jobbe Ung Sigdøling

Jobber med framtida vår

Linn Mjøseng synes det er fantastisk å flytte hjem til Sigdal. Jobben stod klar etter fullført utdanning og barndomsgården til kjæresten er snart innflyttingsklar etter oppussing.

Ung Sigdøling er et intervju der hensikten er å bli bedre kjent med de unge i bygda vår. Den som blir intervjuet som ung sigdøling, bestemmer hvem neste intervjuobjekt blir.  

Innerst i Sølandsroa i Eggedal ligger det koselige gårdstunet der kjæresten til Linn er vokst opp. Nå er det snart det unge paret som flytter inn her. For å komme til gården, med det beskrivende navnet Tjernås, kjører du ca. 4 km innover i skogen på en grusvei. På veien passerer du både sauer, troll og flere sjarmerende hus og gårder.

Det er ei positiv og strålende blid jente som ønsker oss velkommen med sin trivelige Sigdals-dialekt. – Je har vært innom Trollbua i Eggedal og kjøpt litt snacks og drekke vi kan kose uss med, sier Linn. Det gode humøret til denne 22-åringen smitter lett.

Linn er vokst opp i Prestfoss, men flyttet til Kongsberg sammen med kjæresten, Morten Tangen, da hun skulle studere til barnehagelærer på Notodden. Det ble tre år i Kongsberg, og i vår var hun ferdig utdannet og de kunne flytte hjem igjen.  

Hjemlengsel

- Før vi flytta til Kongsberg flyttet foreldrene til Morten fra gården og til Åmot, og da ble hovedhuset leid ut. Da kjente vi ekstra på at vi savnet gården. Vi hadde fortsatt tilgang til sommerstua som står på andre siden av tunet, så vi reiste en del dit.

- Morten er mellomstemann i søskenflokken, og har to søstre, men han var den med størst interesse for å overta, forteller Linn.

- Jeg har selv en stor interesse for interiør og synes det er gøy å tegne og planlegge romløsninger. Det var nok da huset ble leid ut at ballen startet å rulle. Det er 3 år siden jeg tegnet den første tegningen av huset, og siden har det bare blitt klarere og klarere at vi ville flytte hit.

Nå er 2. etasje av huset ferdig oppusset og 1. etasje nærmer seg også med stormskritt. – Vi ser for oss å flytte inn i starten av oktober. – Under oppussingen bor vi hos foreldrene mine i Prestfoss, og i helgene bor vi i sommerstua på tunet.

Linn liker å ha prosjekter på gang, og er spesielt glad i å bruke det man har. - Jeg er veldig glad i sånne «gjøra-sjøl-prosjekter». Linn og kjæresten har blant annet laget innredningen på badene, bygd egen garderobe, håndkleholder, sengegavler og gitt nytt liv til en kurv som lå på låven som nå skal brukes til å ha doruller i.

Linn gir inntrykk av å være både positiv og løsningsorientert. På spørsmål om hvordan den lange gårdsveien er om vinteren svarer hun: - Det er ingen problem! Vi har skaffet oss firehjulstrekker og naboen er veldig flink til å brøyte og holde veien bra om vinteren, så dette er ingen problem, selv om mange spør om dette.

Hjertelig velkomst

- Jeg har nok aldri vært i tvil om jeg skulle hjem til Sigdal, men jeg var også veldig klar for å flytte ut da vi gjorde det. Både jeg og Morten fikk kjenne på at det er i Sigdal vi hører hjemme. Jeg har jobbet på Halvorseth siden jeg var 15 år, og denne jobben beholdt jeg de årene vi bodde i Kongsberg, så derfor dro vi hjem stort sett hver helg og fikk på denne måten litt Sigdals-påfyll.

- Det beste med Sigdal er at det er så trygt og godt her. Det er jo en kultur der alle kjenner alle føler jeg.

- Jeg har merket at folk synes det er moro at vi har kommet tilbake og skal bosette oss her. Folk viser glede over at vi tør å flytte opp hit. Det er nok de som tenker vi er helt gærne som bosetter oss helt oppi her, derfor er det veldig koselig med de som viser sånn glede. Det er en veldig fin måte og bli tatt imot på, og gjør at man føler seg velkommen.

- Jeg synes det er hyggelig å bo her i Sigdal, men hvis noe skal forandres ville jeg nok hatt flere unge opp til Eggedal også. Det er kjempebra at de flytter til Sigdal ellers, men det kunne vært mer fokus på å få de helt til Eggedal.

- Vi ser faktisk i barnehagen at det er færre og færre barn som starter på småbarnsavdelingen. Vi trenger flere unge til Eggedal for å få flere barn. Vi må tenke på framtida, vi vil jo at bygdene skal leve videre, sier Linn.

Jobben i Eggedal Barnehage

Linn forteller at det gikk greit å få jobb når hun flytta hjemover. – Jeg tok ganske tidlig kontakt med barnehagene i Sigdal og fortalte at jeg snart var ferdig utdannet og ønsket jobb. Jeg fikk intervju og tilbud om jobb både i Prestfoss og i Eggedal, men valgte det som ble mest praktisk for meg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er fint å tenke på at jeg faktisk jobber med framtida. Det å vite at man gjør en jobb som faktisk betyr noe for framtida til ungene er godt. Man gir jo mye av seg selv i en sånn jobb, men man får også mye tilbake, og det synes jeg er så fint.

- Det beste med jobben min er at jeg får tilbringe dagen med så mange ulike og unike barn. Ingen hverdag er lik. I barnehagen har vi mange ulike oppgaver og roller. Det kan være for eksempel en hjelpende hånd, et fang, litt trøst eller å dele gleder sammen.   

Kom til Eggedal!

- Jeg gleder meg veldig til å flytte ordentlig inn på gården, og håper som sagt flere unge også kommer til bygda. Det er så mye positivt og bra som skjer her.

- Vi trenger at det skjer ting her og at folk viser engasjement. Derfor er det ekstra moro at Tempelseter arrangerer festivaler, og veldig fint å lese at de skal fortsette å ha oppe teltet og ha arrangementer utover høsten. Det var et høydepunkt da Hellbillies spilte på Tempelfestivalen.

- Jeg vil også trekke fram den koselige romjulsfesten vi har her i Eggedal. På samfunnshuset er det 3.dags-fest der både yngre og eldre møtes, dette er noe vi ser fram til, og som er en veldig koselig tradisjon i jula.

- Jeg ser også fram til show og revyfest med Svana revy- og teaterlag, det er moro at det er noen som engasjerer seg med dette, og skaper liv i bygda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Til de som ikke er kjent her vil jeg beskrive Sigdal som en plass med fantastisk natur og mange turmuligheter. Jeg synes også vi har god tid, det er tid for alt på en måte. Vi tar oss tid til å se hverandre.

- En god egenskap i Sigdal er stå-på-viljen. Det er moro at så mange unge tør å satse og har eget firma som gjør det bra. Det er inspirerende når unge får til noe i bygda, og her har vi plass til mange flere, avslutter Linn.

Nominasjon

Den neste «Unge Sigdølingen» blir Karoline Engen.

- Karoline er egentlig fra Lier, men har flytta til Sigdal. Hun har hatt feriested her, og har derfor litt tilknytning. Karoline og kjæresten bygger hus i Båsheim. Jeg vil beskrive Karoline som ei tøff og livlig jente som liker jakt, fart og spenning. Vi havnet helt tilfeldig i samme klasse da vi studerte barnehagelærer på Notodden, beskriver Linn.