– Jeg har ikke kjeda meg ett sekund!

Uttalelsen kommer fra Mari som skal begynne i 6. klasse på Nerstad skole. Hun er en av 80 barn og unge fra Sigdal som har vært med på "Aktiv sommer i Sigdal" siste uka før skolestart. Her kan du se alt det morsomme de har gjort!

Mari sitter sammen med klassevenninnene Dina og Hennie, og Lone som går på Prestfoss skole. De fire jentene er travle med å kutte opp kålrot og poteter til dagens lunsj – grønnsakssuppe med pølsebiter. Men de tar seg også tid til å fortelle om alt det morsomme de har gjort siden de møtte opp mandag morgen. Da vi snakker med dem er det onsdag formiddag, og de skal til Sigdal Aktiv senere på dagen. Jentene kan fortelle om både gokartkjøring hos Sigdal Motorsenter og klatring hos Høyt & Lavt Modum, og det er nesten vanskelig å holde følge med alt de har å si. 

– Da vi skulle på gokartbanen var jeg egentlig sikker på at jeg ikke skulle kjøre, men så gjorde jeg det allikevel, og det var SÅ gøy, forteller Dina. Det lyser mestringsfølelse og stolthet av øynene på ungjenta.

Også besøket hos klatreparken Høyt & Lavt bød på mestring. Lone forteller at hun begynte på rød løype – den vanskeligste de har å by på i klatreparken ved Haugfoss – men at det ble litt i drøyeste laget. 

– Da fikk jeg heldigvis hjelp av de som jobbet der, så jeg kom meg tilbake, sier Lone. Noe sier oss at denne tøffe jenta ikke har prøvd seg på rød løype for siste gang.

Fra venstre: Mari, Lone, Dina og Hennie.

Fra venstre: Mari, Lone, Dina og Hennie.

Populært tilbud

De fire dagene med aktiviteter er helt gratis for barna som deltar, og inkluderer også frokost og lunsj. Opplegget arrangeres av Helsestasjonen i Sigdal, Sigdal ungdomsklubb og Frivilligsentralen. De har fått støtte av Bufdir og Sigdal kommune har tidligere bevilget 100.000,- kr til sommeraktiviteter som nå kommer til nytte.

Hilde Teksle Gundersen, kultur- og ungdomsleder i Sigdal kommune, synes det hele går knirkefritt for seg. Hun understreker at det er Nina Heiser fra Helsestasjonen og May Britt Neshagen fra Frivilligsentralen som har stått for all organisering.

– Jeg er så imponert over de to damene. Det er også moro å se alle de gode, flinke voksne som er med. Og samholdet mellom barna er veldig bra. I klatreparken var det helt rørende å se hvordan de heiet på hverandre og hvor greie de er, roser Hilde.

Hun fremhever også ungdommene som er med og hjelper til.

– Mange av ungdommene som har hatt sommerjobb hos kommunen bidrar også her disse dagene. Det fungerer veldig bra, sier hun.

Tilbudet er for barn som skal begynne i 4. til og med 8. klasse i høst. Denne aldersgruppen er ikke tilfeldig valgt. De 80 plassene ble fylt opp på null komma niks.

– Ungdomsrådet i kommunen var bestemte på at dette var aldersgruppen som ville ha mest igjen for tilbudet, og vi ser nå at det var helt riktig. Vi håper at vi kan få til samme opplegg neste år også, sier Hilde.

De bruker lokale aktiviteter, og Hilde forteller at de har fått gode priser fra alle. Også Spar Prestfoss og Noresund Outlet avd. Prestfoss har bidratt med hyggelige priser på henholdsvis mat og synlige t-skjorter for lederne.

Hilde Teksle Gundersen.

Hilde Teksle Gundersen.

Fint å bli kjent

De 80 barna som er med kommer både fra Nerstad, Prestfoss og Eggedal. Mange av dem har fått nye venner disse dagene, men også de voksne har hatt god nytte av opplegget. Francesco Zangrillo er nyansatt kommunepsykolog i Sigdal. Han startet i jobben 1. august, og synes det er helt topp å være "ute i felten".

– Det er fint å bli litt kjent med både barn og voksne, og få leke litt, forteller han.

Francesco Zangrillo og Susanne Hoffart Endeberg er to av de voksne som bidrar.

Francesco Zangrillo og Susanne Hoffart Endeberg er to av de voksne som bidrar.

– Aldri sett så flinke unger før

Susanne Hoffart Endeberg er ansatt i Frisklivssentralen. Også hun ble mektig imponert over hvordan ungene støttet hverandre i klatreparken, og at det generelt er en veldig grei gjeng de har med å gjøre.

– Jeg har aldri sett så flinke unger før. Det var helt fantastisk hvordan de heiet på hverandre, forteller Susanne.

Sammen med flere andre voksne og ungdommer holder hun fortet på ungdomsklubben i Prestfoss. Her venter barna i den eldste aldersgruppen på at det skal bli deres tur til å besøke Sigdal Aktiv. Ventetiden går med til kubb, slåball, frisbeegolf, volleyball og ulike spill.

Mads (til venstre) spiller kort sammen med Francesco.

Mads (til venstre) spiller kort sammen med Francesco.

– Hyggelige ledere

Utenfor "klubben" treffer vi en gjeng veldig blide og pratsomme 12- og 13-åringer fra både Nerstad, Prestfoss og Eggedal. De gleder seg til å besøke Sigdal Aktiv etter lunsj. På spørsmål om hva de synes om opplegget, hagler det med kommentarer som:

Gøy! Hyggelige ledere! Gokart var det morsomste! Klatring var også gøy! Tror det blir bading i dag!
Denne lystige gjengen storkoser seg.

Denne lystige gjengen storkoser seg.

God mat

Sigdal Bygdekvinnelag bidrar med folk til matlagingen. På kjøkkenet på Prestfoss samfunnshus treffer vi Reidun Kjernaas og Sigrun Thales, og Anita Torgersen sammen med datteren Emilie på snart 15 år. De er i full gang med å koke suppa til dagens lunsj. Anita forteller at hun meldte seg frivillig fordi sønnen skulle delta på opplegget, og hun hadde tre dager til rådighet. 

– Ungene har vært kjempefornøyd med maten og vi som holder på her blir jo også kjent med hverandre. Det er veldig hyggelig, forteller Anita.

Reidun og Sigrun stemmer i.

– Ungene er så blide og høflige. De eter godt og takker for maten, sier Sigrun.

– De blir nok veldig sultne, for det går i ett. Å bidra her er sosialt og det gir meg mye, sier Reidun.

Anita Torgersen og datteren Emilie bidrar med maten.

Anita Torgersen og datteren Emilie bidrar med maten.

Sigrun Thales og Reidun Kjernaas synes det er hyggelig å hjelpe til med matlagingen.

Sigrun Thales og Reidun Kjernaas synes det er hyggelig å hjelpe til med matlagingen.

Aktiviteter på land og til vanns med Sigdal Aktiv

Hos Sigdal Aktiv møter vi den yngste aldersgruppa. De har fått prøve SUP (stand up paddle board) og kajakk på vannet, og har testa den nye aktivitetsparken hos Sigdal Aktiv. Her har de blant annet prøvd pil og bue, øksekast og ulike samarbeidsøvelser som labyrint, edderkoppnett og puslespill.

Helsesøster Bente Såstad er med som leder denne uka. Hun forteller om varierte og morsomme dager.

– Vi blir kjent med ungene på en annen måte. Jeg tror det er fint for ungene at de også får sett oss utenfor vanlig jobbsammenheng, sier Bente.

Helsesøster Bente Såstad storkoser seg med aktive sommerdager sammen med ungene.

Helsesøster Bente Såstad storkoser seg med aktive sommerdager sammen med ungene.

Hos Sigdal Aktiv møter vi også fire av ungdommene som har sommerjobb hos Sigdal kommune, og som nå har de siste arbeidsdagene sine som ledere på opplegget.

Sanna, Marianne, Hamza og Andrea fyller alle 16 i år og synes de er heldige med årets sommerjobb.

– Det er veldig bra å få være med på dette, sier de.

Sanna, Marianne, Hamza og Andrea er fire av ungdommene som bidrar.

Sanna, Marianne, Hamza og Andrea er fire av ungdommene som bidrar.

Flemming er fornøyd

Flemming Vatne, aktivitetsleder hos Sigdal Aktiv, forteller at de har laget et nytt konsept på gården Gråskei i Nedre Eggedal.

– Opplegget fikk jo en enorm påmelding! Her hos oss får barna prøve den nye teambuildingsløypa vi har laget, og de har også prøvd både kajakk og SUP. Vårt konsept skal fungere for både voksne og barn, og det ser ut som barna koser seg, sier han.

Flemming Vatne i Sigdal Aktiv.

Flemming Vatne i Sigdal Aktiv.

– Mye logistikk

Hos Sigdal Aktiv treffer vi også en av hovedorganisatorene, Nina Heiser. Hun forteller at det har vært mye logistikk å få til alt, men at det nå ser ut til å gå som smurt. Kanskje er det takket være hennes skjemaer med fargekoder. Det er mange tidspunkter, steder og ikke minst personer som skal holdes orden på.

Nina Heiser holder orden på hele opplegget.

Nina Heiser holder orden på hele opplegget.

Til daglig jobber Nina hos Helsestasjonen. Hun har vært med på planlegging av opplegget helt fra starten.

– Jeg er veldig takknemlig for at virksomhetsleder på Helsestasjonen, Gunhild Aaby Albjerk, ga grønt lys for at alle på Helsestasjonen kunne være med og bidra disse dagene. Jeg er også glad for at vi fikk med så kjempeflott ungdom til å hjelpe oss. Og ikke minst er jeg imponert over alle barna som deltar. Det har ikke vært måte på heiing og mestringsfølelse, sier Nina med et stort smil.

– Nå skal vi ta med oss alt vi har lært, både positivt og negativt, og forhåpentligvis kan vi arrangere slike dager igjen, sier Nina.

Se flere bilder fra "Aktiv sommer i Sigdal" her