Hverdagshelten: Lina Haga

Hverdagshelten er en spalte som hyller de som gjør en forskjell for andre i Sigdal. Her kan du bli kjent med den første hverdagshelten vi presenterer: Lina Haga, leder i NMK Modum & Sigdal.

Hva er en hverdagshelt?

Det norske akademis ordbok gir oss følgende definisjon på en hverdagshelt: «en hverdagshelt er en alminnelig, hverdagslig person som (i det stille) utfører en (enkeltstående) heltedåd, eller en person som tappert og selvoppofrende utfører og utholder hverdagslige gjøremål.»

– Ble rørt da jeg hørte det

Vi fikk tips om Lina Haga som en av Sigdals hverdagshelter av en «kollega» i NMK Modum & Sigdal. Han hadde følgende å si om Lina:

«Vi har en ildsjel i NMK Modum & Sigdal som sitter som leder der. Hun stiller opp på så å si alle aktiviteter vi har i klubben, uansett gren. Nå i det siste har hun lagt ned en veldig stor jobb i forbindelse med Sigdalsrally. Hadde vært hyggelig om Lina Haga hadde fått en liten presentasjon.» 

Lina mottok beskrivelsen og lovordene med en tåre i øyekroken.

– At jeg blir kalt en hverdagshelt føles stort, og det er veldig hyggelig. Jeg ble rørt da jeg hørte det. Det betyr mye at folk ser hvor mye jobb som legges ned. Mye av det jeg gjør er jo ikke synlig for andre, som å svare på mail, ta telefoner og skrive søknader, sier Lina.

27-åringen sitter som leder i motorsportklubben på fjerde året. Neste år skal det igjen velges leder. Stiller Lina til gjenvalg?

– Jeg er litt usikker. Det er jo stunder der jeg tenker at nå er det nok, men kjenner jeg meg selv rett, og om de andre ønsker det, så ser jeg ikke bort fra at jeg stiller til gjenvalg. Det gir meg veldig mye, smiler hun.

– At jeg blir kalt en hverdagshelt føles stort, og det er veldig hyggelig.
Lina Haga, leder i NMK Modum & Sigdal er en av bygdas hverdagshelter.

Lina Haga, leder i NMK Modum & Sigdal er en av bygdas hverdagshelter.

Mye jobb å arrangere rally

Hvordan ble hun en del av motorklubben? Lina hadde i mange år vært trofast publikum på NMK Modum & Sigdals klubbløp, kalt VM. Hun kjente også mange i miljøet. I 2017 ble hun valgt inn som sekretær i hovedstyret, og den rollen hadde hun i fire år. I 2020 ble hun valgt som leder. Det ble en myk start med lite aktivitet i klubben, da pandemien slo inn over oss.

NMK Modum & Sigdal har rundt 300 medlemmer fra Sigdal, Modum, Krødsherad og Øvre Eiker. Klubben driver med rally, bilcross og gokart. For Linas del er det bilcross og rally hun har vært mest involvert i, og da spesielt Sigdalsrally.

– Jeg har vært heldig og fått veldig god hjelp av Marianne Øen som har vært ansvarlig for dette arrangementet tidligere. I år var andre året jeg var med og arrangerte Sigdalsrally. Jeg tror ikke folk skjønner hvor mye jobb det er å arrangere et rally sammenlignet med for eksempel bilcross som foregår på lukket bane, sier Lina. 

Årets Sigdalsrally gikk fint for seg, og det virker som publikum har blitt flinkere til å rydde opp etter seg. Forsøpling i skogen og langs etappene har tidligere vært et stort problem og kan i verste fall true gjennomføringen av slike arrangementer.

– Vi er helt avhengige av å ha god kontakt med grunneierne for å få lov til å bruke veiene også i fremtiden, sier Lina.

Lina der hun har mange timer - på Sigdal Motorsenter. Foto: NMK Modum & Sigdal.

Lina der hun har mange timer - på Sigdal Motorsenter. Foto: NMK Modum & Sigdal.

Prisdryss for innsatsen

Lina mottok pris for årets funksjonær i NMK Modum & Sigdal i 2019. Statuen i glass har fast plass i stua hjemme i Tukudalen.

– Jeg synes det er viktig å si at alle som er med som funksjonærer er like viktige. Vi trenger alle som stiller opp. Og det er selvsagt motiverende å se at det kommer mange når vi steller i stand aktiviteter, både folk som vil kjøre, hjelpe til og være publikum. Det er gøy. Motorsportmiljøet er helt spesielt. Folk er veldig hjelpsomme og flinke til å gi hverandre tips. Det blir nesten som en familie nummer to, sier Lina.

Lina har også mottatt pris på vegne av klubben på Norsk Motor Klubb Galla to ganger. NMK Modum & Sigdal ble årets arrangør både i 2019 og 2022 for sin gjennomføring av Sigdalsrally.

– Jeg synes det er viktig å si at alle som er med som funksjonærer er like viktige.

Alltid ønsket å jobbe med barn

Lina er utdannet barnehagelærer fra Notodden og ble «headhuntet» til Prestfoss barnehage da bacheloren var i boks i 2018. Før dette hadde hun vært vikar i den samme barnehagen i 2014. Det var da hun fant ut at hun skulle bli barnehagelærer.

– Da jeg var yngre var drømmen å jobbe som sykepleier på nyfødt intensiv. Jeg har alltid visst at jeg skulle jobbe med unger. Men når jeg tenker tilbake, så lekte jeg ofte at jeg jobbet i barnehagen da jeg selv var barnehagebarn, så det var nok meningen at jeg skulle bli barnehageansatt, ler Lina. 

Vi møter Lina på barnehagedagen – en dag som markeres over hele landet, i år med overskriften «Liten og stor». Temaet for årets barnehagedag er bemanning som gir en bedre hverdag for liten og stor.

– Man skulle ofte vært en blekksprut når man jobber i barnehage. Når man skal følge opp et barn som er på do, en som spiser, en som trenger hjelp med å kle på seg og noen som krangler – da holder det ikke med to armer, sier hun.

– Man skulle ofte vært en blekksprut når man jobber i barnehage.
Barna i Prestfoss barnehage setter stor pris på gode, trygge ansatte som Lina – noe denne gaven fra barna viser.

Barna i Prestfoss barnehage setter stor pris på gode, trygge ansatte som Lina – noe denne gaven fra barna viser.

Faste spørsmål til hverdagshelten

Hvem var din helt da du vokste opp?

– Pappa. Han fikk til alt! Jeg så hvor hardt han jobba og at han fikk resultater.

Hvem er din helt nå?

– Det er så mange, at det blir vanskelig å velge bare én. Men jeg er generelt imponert over de som får til ting selv, som legger stein for stein.

 

Du kan velge deg én superkraft – hva velger du og hvorfor?

– Den er vrien. Det beste hadde jo vært å kunne gjøre alt!

 

Hvordan ser din drømmedag ut?

– Med full jobb i barnehagen og vervet i motorklubben, er drømmedagen min helt rolig. Jeg koser meg godt ute på terrassen i sola, eller sammen med venner og familie.

Ledige stunder tilbringes gjerne i solveggen hjemme i Tukudalen.

Ledige stunder tilbringes gjerne i solveggen hjemme i Tukudalen.