Den beste tida av året

For elgjegere landet over er høsten den beste tida av året. Da skal både bikkje og jeger være i toppform og skogens konge lever utrygt. Vi har snakket med et par unge elgjegere. - Denne artikkelen ble først publisert på sigdal.no høsten 2018

Ung, men erfaren

Fredrik Aalien er 25 år, men har allerede vært engasjert i høstens høydepunkt i rundt 20 år.

– Jeg begynte å sitte hjemme og høre på jaktradioen da jeg var 4-5 år, forteller eggedølingen fra gården Skare. Som liten var det veldig spennende å høre dialogen over radioen, og følge med på det som skjedde. Da han ble eldre fikk han etter hvert være med onkel og bestefar ut på post, og fra han var 16 år har han også vært bevæpnet. Siden den gang har 12 elger måttet bukke under for Fredriks kuler.

– Det er noe eget med jakta. Det handler en del om tradisjon, også gir det en frihetsfølelse å sitte ute i skogen på post en hel dag, sier Fredrik.

Han forteller at bål må til for at det skal bli skikkelig kos. Men det er ikke bare avslapping under elgjakta. – Nei, det blir jo noe jobb og, ler den unge jegeren.

Bål er et must når man skal på jakt, mener Fredrik Aalien.

Bål er et must når man skal på jakt, mener Fredrik Aalien.

12 elger har måttet bukke under for Fredrik Aaliens kuler.

12 elger har måttet bukke under for Fredrik Aaliens kuler.

Til daglig jobber Fredrik på Trollbua i Eggedal og på fjellet, der han driver med brøyting og diverse arbeid i forbindelse med hyttebygging. Han er også en ivrig politiker, og sitter i hovedutvalget for oppvekst og kultur. I tillegg er han første vara til kommunestyret.

I år har det hittil blitt ett fall på Fredrik. Det kom for et par uker siden. – Jeg er med i to jaktlag. Det ene er med familien på Besserudjaktlaget, men der ble vi ferdig med kvota den første uka, og ett hjemme på gården. Der har vi området fra Skare og opp mot Tova, forteller Fredrik.

Det er ikke bare elg Fredrik jakter. Hvert år har han også en tur til Vestlandet der det jaktes på hjort. – Det er en helt annen type jakt. Der bruker vi ikke bikkjer, men har noen som driver hjorten og noen som sitter på post, forteller Fredrik.

Å sitte på post gir rom for frihetsfølelse og flotte naturopplevelser.

Å sitte på post gir rom for frihetsfølelse og flotte naturopplevelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Julie har felt reinsdyr, men venter på elgen

En annen jeger som også har vært interessert lenge, men som har sylfersk jegerprøve, er 22-åringen Julie Eidal. – Jeg tok jegerprøva litt spontant i vår, forteller jenta fra Eidalsroa. Hun forteller videre at interessen alltid har vært der, og at hun har vært med faren ut på jakt hvert år, men nå er altså også jegerprøva bestått for henne.

Selv om det ikke har blitt noe elgfall på Julie hittil, har hun sett mange elger mens hun har sittet på post i høst. Jaktlaget deres holder til i skogen rundt Uksåsen og noe i Krødsherad. Hun forteller at de har 16 dyr på kvota, og da vi snakket med Julie, hadde de ett dyr igjen.

Selv om hun ikke har skutt elg enda, har hun fått kjenne på følelsen av å felle et dyr. Det var under reinsjakta på Haglebu i august i år. – Det var veldig moro at mitt første skudd ble en så god opplevelse. Reinen falt på ett skudd, den gikk rett i bakken, forteller den aktive jenta.

22 år gamle Julie Eidal skjøt rein på Haglebu i august i år.

22 år gamle Julie Eidal skjøt rein på Haglebu i august i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bare jakt som opptar lærerstudenten. Julie er ivrig håndballspiller, og en av bautaene i Nedre Sigdals tredjedivisjonslag. Det må derfor settes av tid både til ballspill og elgjakt. – Jeg har stort sett vært på jakt alle helger, men så er det jo håndball også, ler Julie, som klarer å finne tid til begge deler.

Julie tar lærerutdannelsen via nettstudier på Notodden, og har derfor mulighet til å jobbe litt ved siden av. Hun har derfor en liten stilling på Prestfoss skole. Der merker hun interessen blant elevene. – De er jo ivrige og spør hvordan det har gått i helga, avslutter Julie, som synes det er moro å se at også dagens barn finner elgjakt spennende.

Julies jaktlag har kvote på 16 dyr. Her er ett av de som har blitt felt i år, av Julies pappa.

Julies jaktlag har kvote på 16 dyr. Her er ett av de som har blitt felt i år, av Julies pappa.