Alle er velkomne på kreativt verksted

Tirsdager i partallsuker og torsdager i oddetallsuker kan alle som vil bli med på kreativt verksted hos Sigdal Frivilligsentral i Prestfoss.

Siden i fjor høst har det etablert seg en ganske fast gjeng som møtes hver uke, og de vil gjerne ha selskap av enda flere. De koser seg med kreative prosjekter – enten fellesprosjekter eller hver sine, enkel lunsj og hverandres selskap, kl. 10-14 hver gang. Alt baserer seg på frivillighet. 

– Her er det åpent for folk i alle aldre og kjønn. Det er gratis, og du trenger ikke være veldig kreativ. Det er heller ikke sånn at du må drive med et prosjekt. Det er like hyggelig å bare være med på praten, og du binder deg ikke til noe fast, lyder beskjeden fra deltagerne vi møter hos Sigdal Frivilligsentral.

Alle er velkomne på kreativt verksted.

Alle er velkomne på kreativt verksted.

Selger produkter de lager

Det koster ikke noe å være med, men skal du lage noe til deg selv, må du selv skaffe utstyr til det. Takket være Brannkassestiftelsen Midt-Buskerud og Sparebankstiftelsen DNB, har kreativt verksted fått midler til å kjøpe inn noe utstyr og fått mulighet til å drive en stund fremover.

Tovede vesker til salgs. Inntekt går direkte til drift av kreativt verksted.

Tovede vesker til salgs. Inntekt går direkte til drift av kreativt verksted.

Gjengen lager også noen produkter som de selger, hvor inntektene går direkte til driften. Eksempler er handlenett, tovede vesker og en festdrakt som ble auksjonert bort under Bygdedagen i år. Festdrakta er eksempel på fellesprosjekter som de har iblant.

Denne festdrakta ble auksjonert bort under Bygdedagen 2023.

Denne festdrakta ble auksjonert bort under Bygdedagen 2023.

– Vi solgte alt vi hadde sydd opp av handlenett til Bygdedagen. Også var det veldig gøy med hun som kjøpte festdrakta – den satt som et skudd, sier en av deltakerne på kreativt verksted, Iselin Lygrell.

Mest mulig gjenbruk

Gjenbruk er et viktig stikkord for kreativt verksted. De henter seg gjerne klær, duker og gardiner inne hos Gjenbrukskroken, som ligger vegg i vegg. Av disse stoffene kan de trylle frem nye produkter. Ellers tar kreativt verksted gjerne imot sy-tilbehør som folk vil gi bort, som sytråd, knapper osv. De ønsker seg også flere symaskiner.

14549

Trenger eget lokale

Hos Sigdal Frivilligsentral får de låne lokaler, noe de er veldig takknemlig for. Men de skulle gjerne hatt et eget sted, med litt bedre plass. Siden det ikke var andre arrangementer hos Sigdal Frivilligsentral i sommerferien, trengte de ikke å rydde bort alt utstyret fra gang til gang.

Mette Strand (til venstre) og Torill Berntsen.

Mette Strand (til venstre) og Torill Berntsen.

– Det var da vi merket hvor godt det hadde vært å ha vårt eget lokale. Det var så mye engasjement her i sommer, mye latter og kos, folk stoppa innom og tok en kaffekopp, og vi fikk gjort så mye når vi ikke brukte nær sagt halve tiden på opp- og nedrigg, sier Mette Strand. Sommerens arbeider handlet i stor grad om å ferdigstille festdrakta.

Sammen med resten av gjengen har hun en innstendig bønn:

– Det er virkelig behov for møteplasser som kreativt verksted. Hvem kan hjelpe oss med eget lokale?
Elin Arnesen (til venstre) og Berit Elise Waldum.

Elin Arnesen (til venstre) og Berit Elise Waldum.

Det er også ønske om å starte opp tilsvarende tilbud i Eggedal, og også der vil det være behov for egnet lokale.   

May-Britt Neshagen, leder hos Sigdal Frivilligsentral, ser behovet for møteplasser som kreativt verksted.

– Det er det vi er her for; å skape gode og inkluderende lokalsamfunn. Men vi trenger større plass til kreativt verksted, sier May-Britt.

Iselin Lygrell (til venstre) og Line Martinsen.

Iselin Lygrell (til venstre) og Line Martinsen.

Viktig sosial møteplass for mange

Mange er hjemme på dagtid, av ulike grunner. De kan ha et stort behov for et sosialt nettverk, noe som kanskje merkes spesielt godt i ferier og perioder hvor det er stille i samfunnet. Derfor holdt gjengen på kreativt verksted det gående gjennom hele sommeren i år. 

– Sommeren hadde blitt lang uten kreativt verksted, sier Berit Elise Waldum.

– For meg som er ny i bygda har dette vært helt topp. Her blir jeg kjent med andre og det er et veldig fint og positivt sted å være, sier Torill Berntsen.

– I en alder av 66 år har jeg endelig lært meg å strikke sokker med hæl. Det viser at man aldri er for gammel til å lære noe nytt, sier en fornøyd Elin Arnesen.

Kari Mjøseng skyter inn at det også er fint å oppleve at man kan lære bort ting til andre og legger til:

– Det er så viktig for oss mennesker å være sammen med andre mennesker i ulike aldre. Sammen utfyller vi hverandre og alle har med seg kunnskap de kan gi videre til andre.

Festing av knapper er en fin aktivitet på kreativt verksted.

Festing av knapper er en fin aktivitet på kreativt verksted.

Ønsker å holde kurs

Til sammen innehar gjengen på kreativt verksted mye kunnskap, og de ser for seg å arrangere kurs i fremtiden. Disse kursene skal ha en lav kostnad, og være tilgjengelig for flest mulig.

– Vi kan holde kurs i å sy festdrakt, patchwork, strikking, hekling og toving, for å nevne noe, sier gjengen.

Susanne Hoffart Endeberg broderer.

Susanne Hoffart Endeberg broderer.

Fremtidige datoer for kreativt verksted

Har du lyst til å bli med på kreativt verksted? Det er ingen påmelding, du trenger bare å møte opp. Tidspunkt er kl. 10-14 hver gang. Her er de neste datoene for kreativt verksted i Prestfoss:

  • torsdag 14. september
  • tirsdag 19. september
  • torsdag 28. september
  • tirsdag 3. oktober
  • osv. med tirsdager i partallsuker og torsdager i oddetallsuker

Du finner kreativt verksted på Facebook her eller ved å søke på «Kreativt verksted Sigdal Frivilligsentral».