Godt kunstnermiljø på Greenskogen

Gjenbrukskunstner Anita Brenne har bosatt seg på Greenskogen. Vi fikk komme på besøk og ble tatt imot med åpne armer i et varmt hjem der kunstneren bøy på lokale goder. Anita maler livet, skriver livet og skulpturerer livet.

Selvplukkede blåbær fra Greenskogen, knekkebrød og masse annet godt stod på bordet i det lune hjemmet. Anita forteller at det er så flott å bo i Sigdal, og det å bo på Greenskogen er en inspirasjon i seg selv. Hun har tidligere bodd i byen med mye støy og inntrykk. Nå trives hun på skogen for her kommer hun lettere i kontakt med seg selv, naturen og stillheten. Anita kan beskrives som en multikunstner, men det er en helhet og sammenheng i alt hun skaper.

Utsikten fra kunstnerhuset til Anita.

Utsikten fra kunstnerhuset til Anita.

Gjenbrukskunst

Naturen er inspirasjon i det meste Anita skaper. Hun bruker gjenbruksmaterialer og naturmaterialer i kunstverkene sine. Dette kan være alt fra fiskegarn til aluminium. Betong blir mye brukt i tillegg til sand og trerøtter. Et av hennes verk har hun kalt «Danser i blonde», dette er en skulptur laget av morens blondegardiner. Hun hadde ikke hjerte til å kvitte seg med gardinene, men ved å skape en skulptur fikk hun beholde minnene uten at det skulle bli liggende og samle støv.

For meg er det viktig å ta vare på ting, jeg får vondt av å tenke på de enorme søppelbergene i verden. Man bør være mer bevisst på gjenbruk, det kastes så mye her i verden. Dette er noe av det jeg ønsker å vise gjennom kunsten min.

Anita blir inspirert av det andre ikke vil ha. Hun henter mye inspirasjon på loppemarkeder og i bruktbutikker. Hun oppfordrer også andre til å ta vare på naturen og tenke over verdiene sine.

Det er for mye kjøp, bruk og kast i dagens samfunn. Se hva du har, kanskje det kan brukes til noe annet? Gjør det beste ut av det du har, oppfordrer Anita.

Spennende tider

Det siste året har Anita jobbet både dag og natt, fordi hun har hatt så mange ideer. Noen dager våkner hun kl. 03 med en idé, og kan da gå ut i verkstedet og starte å jobbe. Hun må jobbe når ideene kommer til henne.

Produksjonsverksted for en ekte kunstner.

Produksjonsverksted for en ekte kunstner.

Vegg i vegg med huset hun bor i har hun et eget produksjonslokale. I kjelleren har hun et galleri som vil ha offisiell åpning 24. mars, og som vil være åpent etter avtale. I det siste har ting skjedd i en enorm fart, og Anita sier at hun bare må henge med.

I tillegg til galleriet hjemme på Greenskogen, har Anita boklansering og kunstutstilling på NaKuHel-senteret i Asker 10. februar kl. 13.00. Utstillingen varer frem til 25. februar.

Boken som lanseres heter «Nye tanker» og inneholder dikt og illustrasjoner naturligvis inspirert av naturen. Illustrasjonene er tegnet med aske av bjørk. På utstillingen i Asker vil det være signerte reproduksjoner på resirkulert papir i tillegg til andre spennende kunstkort, bilder og malerier.

De fleste går ikke gjennom livet uten å oppleve en krise. Mitt ønske og mål er at boka skal kunne gi oppmuntring til noen. Den er dedikert til mine kjære døtre, forteller Anita.

Bokomslaget til Anitas bok "Nye tanker", en samling av dikt og illustrasjoner.

Bokomslaget til Anitas bok "Nye tanker", en samling av dikt og illustrasjoner.

Gode naboer

Anita har alltid vært en kreativ person. Da hun var liten var hun ikke i barnehage, men var med foreldrene på jobb. Her brukte hun å være ute og leike. Hun var ofte i skogen og fant kongler, kvist og kvast som hun laget ting av, så kreativiteten er hun født med. Anita er litt som Askepott og Askeladden på en gang, hun ser ingen begrensninger, men alltid muligheter.

Selv om jeg jobber med gjenbruk, er jeg veldig opptatt av kvalitet og at det skal være solid og ekte. Jeg sier meg aldri fornøyd eller ferdig med et kunstverk før jeg kan mene og stå for det jeg kommer frem med. Det jeg gjør kommer innenfra, og det har alltid vært en del av meg.

Det har vært en vei å gå siden jeg ikke har noen å sammenligne meg med. Dette er jo helt egne uttrykk. Jeg er takknemlig for å ha fått mye «backing» fra folk rundt meg underveis i prosessene som har gjort meg mer trygg på at det jeg gjør er bra nok, sier Anita.

Anita forteller at kunstnernabo Arve Paulsen har vært hennes læremester og gitt gode tips i forhold til malerier og teknikker. Han og kona Marianne har vært og er av stor betydning for henne, både kunstnerisk, og som de gode menneskene og naboene de er.

En annen god nabo, Gunnar Tellnes har også støttet opp om både skrivekunsten og Anitas kreative arbeid ellers. Han kom inn i innspurten av bok-trykkinga, som har ført til et spennende samarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Farger

Anita hadde lenge hatt lyst til å male med farger, men følte ikke helt hun fikk det til. Olav v/ Vatnås bilverksted er også en av de gode naboene og er en person som Anita har fått mye inspirasjon og arbeidsglede hos. På leit etter farger fikk Anita bil-lakk som Olav ikke hadde bruk for. Sammen med denne lakken, kunstmaling fra søsteren og oljemaling og lerreter fra Arve Paulsen tok det helt av. På en uke hadde Anita produsert over 100 bilder i farger, hele stuegulvet ble tatt i bruk.

Det var en befrielse å finne farger. Jeg er opptatt av dette med farger. Det er viktig å fylle dagen med dine farger og finne farger i livet. Slik finner man sin indre kraft. For meg er dette viktig å få fram gjennom kunsten, det er nå jeg selv tar frem det som er meg, smiler Anita.