Foto: NYG Reklame

Fant drømmejobben og flyttet

Midt på en øde slette står et skilt på halv snei. Vi følger skiltet. Lenger inn i skogen åpenbarer det seg en diger fabrikk. Den huser en markedsledende industribedrift.

I lokalene til Sole AS finner vi en sindig fyr fra Vest-Telemark. Hvordan endte Vegard Fjalestad opp her?

Det var ganske tilfeldig at jeg fant stillingsutlysningen. Den var godt gjemt.

En vel bevart hemmelighet

Vegard var tidligere industrimekaniker på Nordsjøen. Når han ante at det var usikre tider i vente for oljenæringen, valgte han å ta videreutdannelse til maskiningeniør. Påsken 2017 kom han over en stillingsannonse.  

Jobben hørtes midt i blinken ut for meg. Jeg ringte sjefen her, Thor Reidar, og han skjønte nok fort at jeg kunne være en fyr som passet inn. Selv om jeg var nyutdannet og kanskje manglet noe erfaring, fikk jeg muligheten. Plutselig fikk jeg jobb. Det gikk veldig fort.

Mitt ønske var å jobbe en landlig plass etter endt utdanning. Jeg visste ikke så mye om Sole før jeg kom hit. I ettertid viser det seg jo at vi er en av toppleverandørene av komponenter til varmtvannsberedere, med kunder i hele Norden. En vel bevart hemmelighet, på sett og vis.

Vi har en smidig og proff produksjon som gjør at vi kan omstille oss fort. Kort leveringstid, god teknisk støtte og nære kundeforhold har gitt oss et veldig godt rykte i bransjen. Dette tror jeg kjennetegner flere industribedrifter i Sigdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fantastisk mottagelse

Det virker som 26-åringen traff veldig godt med valg av arbeidsplass, men hvilke andre faktorer avgjorde at han skulle flytte hit?

Da samboeren og jeg fikk barn tidligere i år, begynner man å reflektere over hva du ønsker for han. Selv er jeg fra en liten plass, faktisk enda mindre enn Eggedal. Jeg ønsker at han skal oppleve den samme friheten jeg gjorde i barndommen.

Jeg ønsker at han skal oppleve den samme friheten jeg gjorde.

Familien til samboeren bor på Kongsberg. Vi kunne bodd der, Lampeland, Åmot og forskjellig, men vi kom fort frem til at Eggedal hadde alt vi var ute etter her.

Det kan kanskje være en utfordring å finne seg til rette på en plass der alle kjenner alle, men for Vegard og familien har det gått knirkefritt.

Det er nok mange som har hørt om oss her i Eggedal. Det fører til mange hyggelige samtaler i forbifarten og du føler at du fort blir godt kjent her.

Vi kom veldig fort inn i et miljø. Minsten bidro selvfølgelig litt. Samboeren fikk raskt en gjeng rundt seg med småbarnsmødre. Det er akkurat nok unge voksne her til at du får en fin krets.

Vi døpte faktisk guttungen her i september. Det var kanskje ikke nødvendig, men det sier litt.

Ser ingen ulemper

Fjalestad kan åpenbart anbefale både arbeidsplassen og bostedet, men hva mener han skal til for å få flere til å etablere seg i Sigdal?

Jeg ser ikke så mye som ikke er attraktivt. Nøkkelen er heller å få mulighetene frem i lyset. Belyse spennende prosjekter i bedriftene. Vise at næringslivet er oppdatert når det kommer til utstyr og arbeidsmetoder.

I tillegg er det helt nødvendig med attraktive tomter eller boliger til gode priser. Jeg tror en må tilby indrefileten av tomter til en normal pris. Kanskje arbeidsgiveren kan bidra til å finne den retteboplassen? Kanskje kommunen må fange opp de som ønsker å arbeide her, for så å presentere jobb- og bomuligheter? Rett og slett ”headhunte” litt.

Må bevare frihetsfølelsen

En god start på oppholdet betyr ikke nødvendigvis at man blir boende der for alltid. Hvilke forutsetninger setter Vegard for å bli boende?

Akkurat nå ser jeg ikke for meg noe annet sted. Vi har som sagt alt vi var ute etter.

Turisme er positivt, men vi må finne en balansegang.

Når det er sagt ønsker jeg ikke en enorm økning i trafikken. For all del, turisme er positivt, men vi må finne en balansegang. Jeg håper turistlivet kan gi oss mer enn det begrenser oss. Frihetsfølelsen blir ikke den samme med hyttefolk på alle kanter.

Foruten det håper jeg gang og sykkelvei forbedres. Og selvfølgelig at de tilbudene vi har i dag består.

Og hva med fremtiden til næringslivet?

Jeg ønsker å se at de store bedriftene fortsatt består, gjerne opplever vekst og blir mer synlige enn i dag. At folk er oppfinnsomme og at grunnlaget for å drive bedrift er like godt eller bedre. Jeg håper folk fortsatt kan bli overrasket over hva som finnes av bedrifter i Sigdal.

2795

Foto: NYG Reklame

Inviter de unge

Hvilke tiltak kan gjøres for å synliggjøre mulighetene i arbeidsmarkedet?

Først og fremst må det være tilgjengelige stillinger som er relevante for den kompetansen du har. Mye av dette ansvaret ligger jo hos arbeidsgiverne. 

Det er mange med teknisk utdannelse som forsvinner til byene fordi de ikke tror det er jobb til dem på bygda. Hvis det finnes slike jobber, må de synliggjøres bedre. Og de unge må få sjansen. Kanskje arbeidsgiverne må se litt bort i fra alder og erfaring i flere tilfeller?

Også må bedriftene gå aktivt ut og lete. Møte opp på messer. Ikke bare salgsmesser, men også tekniske messer der det ofte er skoleungdom.

Går det ikke an å invitere de unge hit? Hvis kommunen og bedriftene går sammen om flere arrangementer som omhandler framtida i næringslivet. Vise at sigdalsbedriftene her er ”helt med i gamet” og tenker nytt. Det tror jeg kunne vært virkningsfullt.