Demenskoret – sang som varmer i førjulstida

Borgerstua i Prestfoss lyser opp i novembers førjulsmørke. Utenfor er parkeringen full av biler, og fakler viser vei til døra, som en liten allé. Inne er det montert en scene for anledningen, og på den sitter spente korister og hjelpesangere.

På gulvet står det stoler tett i tett, med publikum som består av koristenes familie, venner og bekjente. Det hadde ikke vært plass til flere, med mindre man skulle stablet folk i høyden. Vi er invitert til konsert med Demenskoret i Sigdal og Krødsherad.

Konserten arrangeres 29. november, og er korets første opptreden for publikum.

Hvor mange demenskor som har sett dagens lys siden NRK sendte første episode av Demenskoret 1. januar i år, vet vi ikke, men det er ikke få. Over hele landet lot pårørende, helsearbeidere og andre ildsjeler seg inspirere. Det ble tydelig for hele Norge hva sang kan gjøre for de som begynner å slite med hukommelsen.

14698

– Dette må vi også gjøre

Én av de som lot seg gripe av serien på NRK var Stina Wichmann Skaaden. Hun er utdannet spesialpedagog og musikkterapeut, og jobber til daglig på alternativ opplæring. Hun har rollen som musikalsk leder for koret og er akkompagnatør på piano. Vi snakker med henne før konserten for å få litt bakgrunnsinformasjon.

– Snørr og tårer rant da vi så Demenskoret på NRK, og mannen min og jeg ble enige om at dette må vi også gjøre. Vi ønsket å gjøre det frivillig, og vi begynte å spørre familie og venner om de ville bli med, sier Stina.

Blant de gode hjelperne som ville være med initiativtager Stina, er det både mye musikalitet og medmenneskelighet. Ektemannen Gisle på bass, mamma Gunhild som dirigent, svigerinne Trude og hennes mor Torhild som ledsagere og sangstøtte, venninne Jeanette som ledsager og sangstøtte og hennes mann Hans Ole som nettverksbygger og allrounder. Og enda flere er med og hjelper til.

– Det viktigste er at de alle er gode med mennesker.

– Det viktigste er at de alle er gode med mennesker. Alle som hjelper til, er flinke til å møte folk med ulike utfordringer. Noen bidrar mye med musikken, andre har mer ansvar for det sosiale eller skriver søknader om økonomisk støtte. Alle er kjempeviktige i de rollene de har, sier Stina.

Initiativtager og musikalsk leder Stina spiller på piano.

Initiativtager og musikalsk leder Stina spiller på piano.

Da de hadde blitt en fin gjeng, tok de først kontakt med demenskoordinator i Sigdal kommune, og etter hvert også demenskoordinator i Krødsherad kommune. Sammen gikk de ut med tilbudet i mai, og på første korøvelse 6. september hadde de 11 korister med. De har også fått med noen fra Modum, så dette skal ikke være et eksklusivt bare for de i Sigdal og Krødsherad.

Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Modum ga 60 000 kr i oppstartsmidler. Dette har vært avgjørende for at koret har kunnet holde på.

Musikk og sang er bra for hjernen og kroppen 

Vi går ikke inn på enkeltpersoner her, men med 11 korister er det like mange livshistorier, livssituasjoner og egenskaper. Deltagerne er fra slutten av 60-åra til den eldste som er 100. Koret er et tilbud til de som strever litt med hukommelsen, og ikke alle har en demensdiagnose. For noen er det rett og slett alderen som gjør at hukommelsen begynner å svikte litt. 

Foreløpig finnes ingen kur for sykdommen demens, men forskning viser at musikk og sang er positivt. Det stimulerer hjernens hukommelsesfunksjoner, bidrar til økt konsentrasjonsevne og reduserer stressnivået i kroppen. I tillegg er det masse glede, latter, mestringsfølelse og ikke minst samhold forbundet med de ukentlige korøvelsene. Men det har også vært en terskel å vise egen sårbarhet.

– Noe av poenget med et demenskor er å lette litt på sløret og bidra til åpenhet.

– Noe av poenget med et demenskor er å lette litt på sløret og bidra til åpenhet. Det var nok litt vanskelig for noen i starten, men nå har det etablert seg at vi er et demenskor, for de som strever med hukommelsen. Men i den daglige praten kaller vi det bare «koret», sier Stina og forteller videre:

14704

– Det er stor spredning på koristenes musikalske bakgrunn. Fra en som har sunget i mannskor, til de som har vokst opp med mye musikk hjemme, til de som aldri har sunget noe særlig før. Men følelsen av å være med og skape musikk er betydningsfull uansett. Familiene til koristene forteller at de responderer godt på musikk.

Synger mest kjente sanger

Ved påmeldingen til Demenskoret, kunne koristene og familiene legge inn sangønsker. I tillegg har det kommet flere forslag underveis. Resultatet er svært variert, fra «Blåmann» til «Tømmerkoievise» og «Jag trodde änglarna fanns». Og mange flere. De har også lært seg en helt ny sang, en velkommen-sang som attpåtil ble sunget i kanon.

– Det har gått helt fint å lære en ny sang. Vi har også prøvd litt Abba, men det er ikke alle som synes engelsk er like artig, forteller Stina.

Under konserten er det i hvert fall ingen tvil om at sangene på repertoaret sitter. Da konserten starter med «Kjerringa med staven», ser vi store smil både på scenen og blant publikum. Og vi vet ikke hva som lød høyest – koristenes «sann» til slutt i sangen, eller jubelen fra publikum etterpå. 

14699

Energi, sangglede og takknemlighet

Dirigent Gunhild forteller fra scenen at koret gir energi, sangglede og takknemlighet. 

– Vi hører hver onsdag på øving: så snille dere er som ordner til dette. Og vi som er med og hjelper til koser oss veldig, sier Gunhild.

Under konserten synger også flere av koristene solo. Intet øye er tørt, verken når Bjarne synger «Hva var vel livet uten deg?» eller når Henny synger «La oss leve for hverandre». Flere andre synger også alene, og i publikum skimtes våte kinn og ømme smil. Det er dette det handler om – følelser. Mest gode, men også noen såre følelser. Minner om barndom, og de minnene som har blitt borte. 

Som Stina oppsummerte det på vår forhåndsprat:

– Kanskje glemmer noen at de har vært på korøvelse, men de går hjem med en god følelse.

– Kanskje glemmer noen at de har vært på korøvelse, men de går hjem med en god følelse. Det er det viktigste, og det tror jeg vi får til.

14708

Kaffe, kaker og prat hører med

Kaffe, kaker og prat er en viktig del av de ukentlige korøvelsene. Det er også avslutningen på konsertopplevelsen. Oppe i andre etasje på Borgerstua er det bevertning etter sceneopptredenen. Her er det fat på fat med kringle og andre kaker, kaffe og saft. Praten blant pårørende, korister og andre bekrefter at Demenskoret er et flott tilbud som alle setter enormt stor pris på. Kvelden avsluttes med allsang med julesanger, og her trengs ingen sangtekster på ark. Dette er kjente melodier for de fleste.

14709

Fortsetter i 2024 – plass til flere 

Koret skal fortsette i 2024, og vokser da til 13 korister. Men det er plass til enda noen flere. Ta kontakt med demenskoordinator i Sigdal, Siri Merethe Nilsen (tlf. 481 81 409), eller hukommelsesteamet i Krødsherad ved Martine Eriksen (tlf. 91 24 10 88) om du eller noen nær deg ønsker å synge i koret. Dette gjelder også de som kommer fra andre kommuner.

For mer info sjekk Krødsherad kommune og Sigdal kommune sine nettsider:

https://www.sigdal.kommune.no/

https://www.krodsherad.kommune.no/