Sesongåpning Sigdal Museum

18. juni. 2023 | 12:00  16:00 | Sigdal Museum

Sesongåpning på Sigdal Museum med åpning av det nyrestaurerte Bryggerhuset og en lokalhistorisk utstilling i Plassane. Bryggerhuset fra Finnerud har gjennomgått omfattende istandsettelse det siste året, med støtte fra SpareBank 1 Modum. På åpningsdagen tar vi endelig huset i bruk! Det blir smaksprøver på lokal og internasjonal mat, baking for barn, musikk ved Sigdal Spellemannslag og tilbereding av raspeballer i bryggerhuset. Arrangementet er gratis og åpent for alle – velkommen til museet!

Fra kl. 12.00:

  • Velkommen ved direktør Tom Oddby
  • Innvielse av bryggerhuset fra Finnerud ved Kirsten Wassen / SpareBank 1 Modum
  • Utstillingsåpning "Med blikk på bygdene" ved seksjonsleder Elise Johansen Make
  • Tradisjonsmat, musikalske innslag, aktiviteter for barn, fri entré

Med blikk på bygdene
– Møter med mennesker og miljøer, fortalt av Ole O. Bakken (1903-1976)

"Vi kan trygt si – uten å fornærme noen – at Ole O. Bakken var den mest kjente sigdøling en stor del av levetida si." Andreas Mørch.

Det kan føles som en evighet – skjønt det ikke er mange år siden – at ingen kjente til smarttelefoner eller lysende PC-skjermer. Det var den gangen nyhetene kom med avisen, som ble levert i postkassa en gang om dagen. På ethvert kjøkken og stuebord lå det tykke papirutgaver. Man hadde lokalavisen for å holde seg orientert om hva som skjedde i nærmiljøet, og gjerne en av regionsavisene i tillegg. I Buskerud «holdt» man Drammens Tidende, Fremtiden eller Buskeruds Blad. Og i over 50 år kunne fylkets avislesere glede seg over epistler og petiter fra Sigdal, regelmessig levert av signaturen «O.O. B–n».

Bak initialene stod Ole Olsen Bakken, en mann med mange talenter og stor arbeidskapasitet. Han var født på plassen Bakken i Tukudalen, 6. februar 1903. Formell skolegang ble det smått med, men han viste tidlig en uslukkelig kunnskapstørst. Allerede som 14-åring begynte han å føre dagbok, hvor han noterte smått og stort om livet i hjembygda. Her forteller han blant annet om hvordan han gikk fra gård til gård for å låne aviser. I 1919 fikk han sin første sak på trykk i Fremtiden, og fra 1920-årene av var han fast korrespondent for «Busken», det populære navnet på Buskeruds Blad. Med årene ble det hundrevis, om ikke tusenvis, av korte og lange avisinnlegg fra «O. O. B-n». Til sammen gjenspeiler de livet på bygdene i Buskerud gjennom et halvt århundre.

Journalistikken ga Ole O. Bakken en mulighet til å formidle sine mange interesser. Han skrev gjerne kulturstoff om lokalhistorie, litteratur og kunst. Spesielt var han opptatt av utdannelse, av ungdommens muligheter, og av de mange sosiale og økonomiske nyvinningene han opplevde i sin levetid. Som ung livnærte han seg med skogs- og anleggsarbeid, under mellomkrigstidens økonomiske uro og skyhøye arbeidsledighet. Det ga ham en grunnleggende medfølelse for de som stod lavt på rangstigen. Først og fremst skrev han om mennesker han møtte. De kom fra alle samfunnslag. På en lun og engasjerende måte løftet han fram deres historier og dokumenterte dem for ettertiden.

Ved siden av journalistikken var Ole O. Bakken engasjert i en rekke ideelle tiltak. Han var medstifter av Østlandske Vanførelag i 1924 og Sigdal Røde Kors i 1925. Ikke minst var han en av drivkreftene bak opprettelsen av Sigdal Museum, som åpnet for publikum i 1945. I praksis var han museets første bestyrer, en stilling han hadde helt frem til sin død i 1976. Noen år tidligere fikk han oppleve sin største æresbevisning, da han i 1963 ble tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull. Audiensen med kong Olav skulle ta et kvarter – de endte med å snakke i 45 minutter!

Med blikk på bygdene
er en utstilling om mennesker, miljøer og begivenheter, fortalt gjennom Ole O. Bakkens penn. I utstillingen inviteres publikum til å sette seg ned og lese. Bakken ble ofte beskrevet som en beskjeden og lavmælt mann, som heller løftet frem andre enn seg selv. Vi håper utstillingen kan gjøre begge deler.