Artikkel Ung Sigdøling Bo

- Viktig at de yngre er med i lokalpolitikken

Stine Norman er denne ukas unge sigdøling. 22-åringen ble nylig valgt inn i Kommunestyret i Sigdal og ser fram til gårdsovertakelse på nyåret.

Ung Sigdøling er et intervju der hensikten er å bli bedre kjent med de unge i bygda vår. Den som blir intervjuet, bestemmer hvem neste intervjuobjekt i spalten blir.  

Hun er utdannet sosionom, med siste eksamen unnagjort og bestått i vår. Stine blir ikke overrasket over at vi må spørre hva en sosionom egentlig er.

- Det er mange som lurer på det, og det skjønner jeg godt. Den enkleste forklaringen er at en sosionom hjelper andre mennesker med de sosiale problemene de kan ha. Det kan være utfordringer både med økonomi og andre forhold. En sosionom kan være med å forebygge, løse og redusere sosiale problemer for enkeltpersoner, familier eller grupper i samfunnet. Det er et bredt spekter av jobber en sosionom kan søke på, og mange om beinet på de stillingene som finnes, sier Stine. Hun legger til at en sosionom for eksempel kan jobbe på NAV, i barnevernet, som miljøterapeut på skoler eller andre institusjoner.

Foreløpig har ikke Stine fått napp på de stillingene hun har søkt på etter endt sosionom-utdannelse. Derfor meldte hun seg som lærervikar, og der fikk hun napp til gagns. Hun veksler nå mellom lærervikariater på tre barneskoler; Prestfoss, Nerstad og Ormåsen. I tillegg tar hun noen vakter på Spar i Prestfoss. Butikkjobben har hun hatt ved siden av studiene og i ferier, og det har vært en trygghet å kunne beholde denne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan nok gå veldig opp og ned i arbeidsmengde med denne løsningen, men foreløpig har jeg mer enn nok, sier Stine. Hun trives godt i skolen, men understreker at hun har jo ikke lærerutdanning eller annen praksis som lærer. Det er derfor mye å sette seg inn i, og det på hele tre skoler med hver sine rutiner og reglement. Stine er allikevel ikke fremmed for at hun kan bli en stund i skolen. Hun ser nytten av å få praksis fra skoleverket.

Stine Norman er utdannet sosionom.

Stine Norman er utdannet sosionom.

Fra land til by, og tilbake igjen

Stine tok utdanningen sin i Fredrikstad. I tre år bodde hun på en liten hybel i Plankebyen.

– Jeg er nok ikke noe bymenneske i utgangspunktet. Da jeg studerte var jeg stort sett hjemme hver helg. Jeg syntes det var helt greit å studere borte, men det var også godt å flytte hjem igjen for godt i sommer. Mens jeg studerte ble jeg godt kjent med ei fra Vikersund som også begynte å studere i Fredrikstad samtidig som meg. Vi bodde i samme studentboligbygg og hun ble en trygghet oppi alt nytt og ukjent – en veldig god venn. De tre årene hadde ikke vært det samme uten henne, sier Stine.

Hun og samboeren Martin Sund bor nå i en sidebygning på Stines hjemsted i Berganroa, sør i Sigdal. Her driver foreldrene gården hvor det hovedsakelig er både korn- og potetproduksjon. Stines mor er Anne Kristine Norman, bedre kjent som Tine, og ordfører i Sigdal. Tine ble nylig gjenvalgt som ordfører i kommunen.

Koselig utsikt fra vinduene hos Stine.

Koselig utsikt fra vinduene hos Stine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lavere snittalder i Kommunestyret

Nå har også Stine engasjert seg i lokalpolitikken. I høst stilte hun til valg for Senterpartiet. Stine stod som nummer 17 på lista, og havnet til slutt blant de 11 utvalgte fra Senterpartiet som sigdølingene hadde mest trua på.

– Først og fremst har jeg engasjert meg i politikken fordi jeg har trua på det Senterpartiet står for. Jeg er glad i bygda mi og ønsker å kunne påvirke hvordan det skal bli framover. Det er viktig å få flere yngre til å flytte til Sigdal, men jeg ønsker at Sigdal skal være attraktivt for folk i alle aldre. Da jeg ble valgt inn i Kommunestyret ble jeg veldig overraska, men det er jo moro. Nå har jeg vært på mitt første Kommunestyremøte. Det er mye å lære og mye å sette seg inn i, men jeg tror det blir veldig bra, sier Stine. Hun er glad for at det følger opplæring med når man er fersk i Kommunestyret.

– Jeg liker sammensetningen av at vi er både yngre og eldre i Kommunestyret. Noen nevnte at snittalderen har sunket siden forrige periode, og det synes jeg er fint, legger hun til. Hun tror det er viktig at også de yngre er representert i lokalpolitikken, spesielt i arbeidet med å snu den negative trenden i befolkningstallet i kommunen.

Å ha en mor som er ordfører har Stine allerede fire års erfaring med. Men å skulle være partikollegaer i «det offentlige rom» er noe ganske nytt.

– Det er jo en annerledes situasjon, men det tror jeg skal gå veldig bra, sier hun med et smil.

Rundt Stine er det mange av dem – smilene, altså. Hun byr på varm og fyldig kakao fra en kjele og har tent lys på kjøkkenbordet. Det er en lun stemning i huset. Hun er takknemlig for at de kan bo på gården til hennes foreldre i denne fasen av livet, men legger ikke skjul på at hun gleder seg til å slå rot på sitt eget sted. Alle de tre døtrene i familien har bodd en periode i sidebygningen på gården, sammen med sine utkårede. Stine er yngst av tre søstre, og siste datter på vei ut av redet.

Lun stemning hos Stine.

Lun stemning hos Stine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir gårdeiere selv

Rett over nyttår blir Stine og Martin nemlig gårdeiere selv. Da overtar de Nordre Sund, rett nord for Prestfoss. Dette er en gård som stammer fra Martins familie, hvor hans oldefar vokste opp.

– Denne muligheten kom på en måte litt brått på, men vi visste raskt at dette var noe vi ville begge to. Vi hadde allerede reservert tomt på Sandsbråten Panorama, men vi kunne ikke la muligheten til å overta en gård gå fra oss. Vi er jo begge vokst opp på gård, så det blir fint å få vår egen. Vi har planer om å pusse opp litt i huset før vi flytter inn. Det hører noe jord og skog til gården, sier Stine. Hun gleder seg til å ha et sted de kan kalle sitt eget, i hjembygda både hun og Martin er så glad i. 

– Sigdal betyr for meg et sted det er trygt og godt å vokse opp. I Sigdal har man kjentfolk rundt seg, noe jeg setter stor pris på, sier Stine. Hun har selv spilt håndball i mange år og vokta buret for Nedre Sigdal. Nå har hun lagt ball, sko og klister på hylla, men hun setter stor pris på samholdet som idretten har gitt henne i mange år.

Rådyrene rundt gården hos Stine er fast inventar.

Rådyrene rundt gården hos Stine er fast inventar.

Neste nominerte er...

Å bli nominert til Ung Sigdøling syntes Stine var stas.

– Det var veldig koselig at Kristian Eidal ville nominere meg. Jeg har jo lest de tidligere artiklene i spalten Ung Sigdøling, og synes artiklene har vist en god blanding av unge mennesker som bor i bygda vår. Det har vært spennende å se hvem som er nestemann, sier Stine.

Hun forteller videre at hun har tenkt mye på hvem hun skulle nominere. Valget falt til slutt på Ida Cecilie Bye.

– Hun har flyttet hit fra Trondheim og er sammen med en sigdøling. Jeg har etter hvert blitt ganske godt kjent med henne, og tenker flere vil synes det er spennende å høre hvordan det har vært å flytte hit, avslutter Stine.