Artikkel Bo Ung Sigdøling

Viktig å framsnakke bygda

I vakkert landskap og nydelig vær kjører vi innover Berganhagan ved Solumsmoen. På gården Mellom-Bergan blir vi ønsket velkommen av Ådne Halstenrud. Det har skjedd mange forandringer på gården i det siste, og denne arbeidskaren viser oss gjerne rundt.

«Ung Sigdøling» er et intervju der hensikten er å bli bedre kjent med de unge i bygda vår. Den som blir intervjuet bestemmer hvem neste intervjuobjekt blir.

27-åringen har bodd i Sigdal stort sett hele livet, med unntak av 3 år i Kongsberg da han gikk på fagskolen for å bli rørlegger. Ådne er gift med odelsjenta Kjersti Norman Halstenrud, og har alltid visst at det er i Sigdal han skulle bo.

Ådne synes det var en fin mulighet til å oppleve noe annet og kjenne på hvordan det er å bo en annen plass enn Sigdal. - Det var godt med noen år borte. Vi har alltid visst at vi skulle hjem til Sigdal for å overta hjemgården til Kjersti. Vi hadde jo ikke trengt å flytte ut av bygda, men jeg tror det er sunt å ha prøvd noe annet før man bosetter seg for godt, sier Ådne.

Har alltid hatt en del av Sigdal med seg

- Det fine med årene i Kongsberg er at store deler av vennegjengen fra Sigdal også bodde på Kongsberg denne perioden, nå er mange heldigvis kommet hjem igjen til bygda, sier Ådne.

Ådne og Kjersti har vært sammen i 9 år og gift i 2 år. Vielsen foregikk i Holmen kirke og bryllupet fortsatte på Lampeland Hotell. - Gæren kommune da, ler Ådne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjersti beskriver Ådne som en real og stødig kar. – Han er både trygg, rolig, varm, omsorgsfull og raus. En kar som har beina godt plantet på jorda samtidig som han har en energi, stå-på-vilje og «guts» som jeg misunner, forteller Kjersti. «En fin kar» oppsummerer hun, mens Ådne må stoppe henne for nå blir det nesten for mange godord for han. 

Ådne Halstenrud beskrives som en real og stødig kar.

Ådne Halstenrud beskrives som en real og stødig kar.

Studier, eget firma og totalrenovering av hus

At dette er en skikkelig arbeidskar er det ingen tvil om. Ådne gikk 1 år fulltid og 2 år deltid på skolen. Under deltidsstudiene startet han opp eget firma. – Jeg har aldri angret på at jeg startet for meg selv. Her var det bare å satse, også har jungeltelegrafen hjulpet meg mye, forteller Ådne. Idag er det kun Ådne som er ansatt i firmaet, men det er godt med oppdrag så man får se hva fremtiden bringer.

Da studiene var ferdige flyttet Ådne og Kjersti hjem til gården Kjersti er vokst opp på. Denne ligger over jordet fra gården de nå bor på. Det er besteforeldrene til Kjersti som bodde på Mellom-Bergan før. – Det var veldig kjekt å kunne bo så i nærheten, slik kunne vi pusse opp før vi flyttet inn, forteller Ådne.

Huset er totalrenovert, og stod innflyttingsklart i romjulen 2018. Ådne gjør veldig mye selv, da vi var på besøk var det uteområdet som stod for tur. Skifersteinen på uteområdet har Ådne vært med på å legge.

- Det var en veldig fin opplevelse å flytte til gården. Vi har ikke overtatt helt enda, det blir noen år til. Det er allikevel fint å bo her og være i gang med å gjøre det til vårt eget. Den største overgangen er nok å ikke se Soneren lenger. Det er noe med vannet, ler Ådne som er vokst opp i Eidalsroa.

God arbeidsmoral

- Det beste med Sigdal må være de trivelige folka her. Jeg synes det er veldig jordnære folk her. I tillegg er det mye bra arbeidskraft og flinke folk i bygda. Jeg synes også det er fint å kunne samarbeide med andre lokale håndverkere og vite at det er kvalitet på jobben, sier Ådne.

Ved siden av å være en arbeidskar er Ådne en sosial type som er glad i folk. Det beste som skjer i løpet av året i Sigdal er påsken, mener han. – Påsken er bra for da tømmes bygda for folk og nesten alle drar til fjellet. Der er det sosialt og god stemning.

Ådne er vokst opp i en motorglad familie, så det var naturlig at han også ble en del av motorsport-miljøet i Sigdal.  – Jeg er vokst opp med gocart, og kjører også asfaltracing, som er en slags baneracing med bil. Denne sporten gir meg mye glede og en del reising, sier Ådne.

Lokalprodusert og kortreist mat

Ådne er glad i reising, og hvis han skulle hatt med en person på tur gjennom Sigdal ville han invitert med seg Trygve Slagsvold Vedum for å vise fram all den sunne og reine maten Sigdal produserer. – Jeg ville vist fram at det er flere som satser på kjøttproduksjon også ville jeg tatt han med til Solumsmoen Gårdsbryggeri for en lokal øl. Det er imponerende hvordan alt som brukes til ølet produseres hjemme på gården, ordentlig kortreist. Jeg synes det er tøft å satse på dette, derfor er det ekstra gøy når det går så bra. Det er jo også bra for bygda for de ulike øltypene oppkalles etter forskjellige steder i Sigdal, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Framsnakke Sigdal

Ådne er opptatt av å framsnakke Sigdal, og synes det har skjedd en endring her den siste tiden. - Det er fint at vi har fått et positivt fokus når det gjelder å framsnakke bygda, da får de unge lyst til å flytte hit. Ådne skryter av både sigdal.no og Sigdal Aktiv som han synes bidrar positivt til dette.

- Det som er bra med Sigdal Aktiv er at de klarer å vise frem hele bygda. Jeg er veldig positiv til Sigdal Aktiv, de får frem de skjulte perlene som Anders Backe sier.

- Jeg synes ikke det mangler noen tilbud i Sigdal. Man får tak i det man vil her oppe. Sigdal er et godt sted å bo og jeg synes det er ekstra fint å se at badestranda ved Sandsbråten fylles opp i varmen. Her er det populært for både store og små. Båtlivet og badelivet har vært i full gang i varmen, avslutter Ådne.

Neste nominerte

Ådne nominerer Stine Hvila som den neste «Unge Sigdølingen».

- Stine er veldig god på å framsnakke Sigdal på alle mulige måter. Hun er ei jordnær dame som alltid er blid og fornøyd. Stine er god på sosiale medier, opptatt av gårdsliv og går nok under kategorien lidenskapelig opptatt av Sigdal, beskriver Ådne.