Turtips og historier fra Sigdal

Fem lokale Sigdals-damer har gjort suksess med den nye boken om turtips fra Sigdal. Etter kort tid har de måttet bestille nytt opplag av boken.

– Det har vært litt sånn «wow»-følelse med all oppmerksomheten vi har fått siden boken kom fra trykkeriet, sier Ingerlise Rust, en av forfatterne bak boken «Ut på tur med historier i sekken - gå- og padleturer i Sigdal». 

Hun tok initiativet til bokprosjektet for to år siden, og fikk med seg de fire andre: Hilde Roland, Bente Skatvedt, Ingrid Solberg og Turi R. Kvisle. Felles for alle, er at det er glade i å bruke naturen i Sigdal.

Resultatet ble en bok med 21 turtips og fem padleturer fra området. Og mange historier. 

11838

Gode beskrivelser av turene

Til å begynne med hadde de fem et par planleggingsmøter, men så kom pandemi-vinteren og -våren. I løpet av våren, sommeren og høsten 2021 og sommeren 2022 var de på turene som er beskrevet i boken. 

– Boken er både en tur- og historiebok, og ikke minst en bok med vakre bilder av den varierte naturen vi har i vår langstrakte bygd. Gå- og padleturene er godt beskrevet og har egne kart som viser vei. Historiedelene som kommer etter hver tur, kan være knyttet direkte til tur-ruta eller til et større område. Noen av historiene er veldig gamle og noen er sagn. Andre er også litt fri diktning, med noen overraskelser underveis, sier Ingerlise. 

Det er Ingrid og Bente som har tatt de fleste av de mange flotte bildene, mens Ingrid i tillegg har beskrevet noen av turene, blant annet padleturene. Ingerlise har stått for mange av historiene og samlet inn bilder og opplysninger fra mange hold. Hilde har skrevet noen av de historiske tekstene, og hun har i tillegg beskrevet mange av turene gjennom appen ut.no, som hun har vært med på utarbeide turer til i Sigdal tidligere. Turi har jobbet med grafisk design av boken, og har også illustrert den. I tillegg har bygdehistoriker Halvor Kvisle også skrevet noen av de tekstene.

Boken er både en tur- og historiebok, og ikke minst en bok med vakre bilder av den varierte naturen vi har i vår langstrakte bygd.

Haglebumannen

En av turene i boka går til Haglebunatten, og da kan man også lese mer om historien til Haglebumannen. 

– På Haglebu ble en grav funnet på starten av 1900-tallet med levninger etter en mann, som ble datert til år 700 etter kristus og som fikk tilnavnet Haglebumannen. På den tiden drev de med jernutvinning på Haglebu, så man tror at gravfunnet kan settes i sammenheng med dette. I et forsøk på å gjøre historien levende har jeg diktet opp en historie om Haglebumannen, om hvordan han jobbet og levde. Historien er laget med utgangspunkt i en fagartikkel av daværende fylkeskonservator Geir Helgen, sier Ingerlise. 

Alle turene i boken har startsted i Sigdal, men noen av de har mål utenfor Sigdal. For eksempel Høgevarde. Her kan du lese om Fridtjof Nansen og Eva Nansens nyttårsferd over Høgevarde. 

11841

Steinalderfunn

Selv om det er mange historier i boka, er det først og fremst en turbok. De fem damene har gått på mange turer og tatt flotte naturbilder. På en av turene skjedde det noe uventet. 

– Vi var på en overnattingstur og skulle sove i telt og padle på Greenskogsvatnet, da vi tilfeldigvis fant en pilspiss. Hun ene som er med og skriver boken har arkeologi som fag, og skjønte fort at dette funnet var spesielt. Vi fant også deler av andre redskaper som er datert til steinalderen og pilspissen er antageligvis fra bronsealderen, forteller Ingerlise, og legger til: 

– Vi hadde nok litt flaks, for det var veldig lite vann i tjernet i sommer og dermed en veldig lang strand. Da kan jo ting som ikke har blitt oppdaget før komme opp i dagen. 

11842

Fin julegave

I første omgang har de trykket opp 650 eksemplarer av boken. Overskuddet går til Sigdal Røde kors, så om du kjøper boken støtter du samtidig det viktige arbeidet deres. 

– Boken har fått mye oppmerksomhet, så vi har måttet bestille opp et nytt opplag som kommer 5. desember. Boken kan være en fin julegave for de som bor i eller har en tilknytning til Sigdal, sier Ingelise.

Du kan kjøpe boka på en rekke lokale utsalgssteder fra øverst i bygda til Åmot i Modum:

Haglebu Feriesenter

YX Eggedal

Jernia i Eggedal

Velkomstsenteret (Turistservicen) i Eggedal

Eggedal Borgerstue

Coop Nedre Eggedal

Fragåt Farve og Miljø

Spar Prestfoss

Noresund Outlet avd. Prestfoss

Sigdal Maskinforretning

Solumsmoen Servicesenter

Nygård Sport i Åmot