Thor Gotaas om utedoens historie på Sigdal Museum

Hva tørket man seg med i gamle dager? Hvorfor henger vi bilder av kongefamilien på utedoen? Dette og mye mer skal Thor Gotaas gi svar på da han holder foredrag på Sigdal Museum 7. mars.

Foredrag: Utedoens historie
Tid: 7. mars. 2023 | 18:30
Sted: Storsalen – Folkemusikksenteret
Inngang: 100,- kr pr. pers. 80,- kr for medlemmer av historielagene i Sigdal, Modum og Krødsherad. Billett kjøpes i døra.


Om utedoen – fra middelalderen og fram til i dag

Det vesle, beskjedne huset med hjerte i døra er en bygning alle har et forhold til. Utedoen er elsket av mange og hatet av noen. Men har du tenkt på at den har sin egen kulturhistorie? Det var først etter andre verdenskrig, da innendørs vannklosetter var blitt vanligere, at man begynte å kalle utedoen for «utedo».

Thor Gotaas er folkeminnegransker og forfatter. Han har gitt ut hele 45 bøker, holdt langt over 1000 foredrag siden 2000 og vært gjest i en rekke radiosendinger og podcaster. I 2019 ga han ut boken «Norske utedoer», en bok som belyser både sosialhistorie, kulturhistorie, sosiologi, psykologi, kjønnsroller og fremveksten av et moderne Norge. Tirsdag 7. mars kommer han altså til Sigdal Museum for å fortelle om utedoens kulturhistorie, fra middelalderen og fram til i dag.

Gotaas er kjent for å snakke på inn- og utpust, så her kan publikum vente seg mye moro for pengene!

Håper på fullt hus og flere besøk av Gotaas

Sigdal Museums samlingsforvalter Henrik Somdal hadde lenge tenkt på å invitere Gotaas på besøk, og fikk nyss om at museets venneforening også hadde planer om det samme. Dermed ble de to planene slått sammen, og historien om utedoen ble valgt som tema.

– Gotaas har flere spennende foredrag som han holder, så hvis dette første i Prestfoss blir en suksess, så håper vi å kunne arrangere flere foredrag med han senere, sier Buskerudmuseets seksjonsleder for Sigdal og Krødsherad, Elise Make.

– Vi håper vi har valgt et foredrag som treffer befolkningen i Sigdal, og kanskje fra omliggende kommuner også. Vi ønsker jo mer aktivitet på museet, og de foredragene vi har arrangert så langt har trukket en god del mennesker, og det synes vi er hyggelig. Vi håper på fullt hus den 7. mars, legger hun til. 

Foto: Gyndendal.

Foto: Gyndendal.

Sesongåpning 18. juni 

Enn så lenge er museet vinterstengt, men det betyr ikke at de ligger på latsiden. Elise forteller at det også skjer mye på museet utenom sesongen, når det er stengt for publikum.

Et stort prosjekt for Sigdal Museum det siste året har vært restaureringen av bryggerhuset fra Finnerud.

– Huset er blitt totalrenovert, og vi gleder oss til å ta huset i bruk i 2023. Da blir det fokus på lokale mattradisjoner, forteller Elise.

Sigdal Museum har sesongåpning 18. juni. I sommer planlegger de for en lokalhistorisk utstilling med fokus på tekstene til Ole O. Bakken.

– Han var museets første bestyrer og i sin tid en kjent journalist. Utstillingen handler om mennesker han møtte, og samfunnet han skildret gjennom 50 år. Tradisjonen tro blir det også Bygdedagen, i år 13. august, i tillegg til flere foredrag og aktiviteter i løpet av året, forteller seksjonslederen.

Har du besøkt Digitalt Museum?

– Vi har 26 bygninger og omkring 13 000 historiske gjenstander vi forvalter, alle en del av Sigdals kulturhistorie. Vi jobber kontinuerlig med å digitalisere samlingene og gjøre dem tilgjengelige for publikum. Foreløpig ligger over 1000 fotografier og flere hundre gjenstander ute på Digitalt Museum. Dette er en gratis tjeneste som er åpen for alle, forteller Elise.

Hun oppfordrer folk til å besøke https://digitaltmuseum.no/owners/SEM for å se på hva som er digitalisert hittil. Kanskje finner du noen gamle kjente?