Sommerjobb på Haglebu

Det er mange ungdommer i Sigdal som har sommerjobber rundt omkring i kommunen. Vi har snakket med noen av dem.

Denne gangen har vi tatt turen til Haglebu for å møte tre jenter som har sommerjobb på Haglebu Fjellstue. Vi ankommer Haglebu i øs, pøs regnvær, men allikevel kryr det av folk overalt. Langs stien rundt Haglebuvannet ser vi folk med barnevogn og på sykkel, og på den våte asfalten jogges det.

Vi besøker Fjellstua like etter de har åpnet dørene for dagen. Det er enda stille i kafeen så Helene Woll(17 år) og Marte Lærum(17 år) setter seg ned for å ta en prat. Elisabeth Berg(14 år) tar seg av kassen og andre gjøremål.

Venninner på jobb og utenfor

Helene forteller at hun har kjent Mona i 10 år, og har faktisk jobbet på Fjellstua i alle de ti årene. Helene fungerer som Mona sin stedfortreder denne dagen. Marte er venninne av Helene og hadde sin første dag på Fjellstua i midten av juli. 

Jentene bor i Sande utenfor Drammen, de går VGS toppidrett håndball og spiller på det samme laget. Ved siden av å jobbe er de opptatt av å være med venner og trener veldig mye.

Glad i å jobbe

Helene har ikke rukket å ha andre sommerjobber enn på Fjellstua, men Marte har prøvd seg som jordbærplukker i Svelvik. Jentene forteller at det ikke er så lett å få sommerjobb og at de setter veldig pris på å få jobbe her.

Gode venninner som liker å jobbe sammen.

Gode venninner som liker å jobbe sammen.

- Hjemme hos oss i Sande er det snakk om et par uker man for eksempel kan jobbe som jordbærplukker, mens her på Fjellstua er det jobb så mange uker vi har lyst og mulighet til. Vi skal også jobbe høst, vinter, vår og et par helger når vi ikke har håndballkamper, forteller de. 

- Det tar jo lang tid å reise, men det er verdt det. Når vi jobber bor vi her, enten i hytter eller hjemme hos Mona. Vi får en fridag her og der og da kan vi bare nyte fjellet. Vi er glade i å gå turer eller bare slappe helt av. Mona tilrettelegger så jobben passer med våre treningsplaner og ferier.

Mona har alltid trengt ekstrahjelp i høysesong, så hun er bare glad for at jeg kan ta med meg venninner som har lyst til å jobbe. Da blir både fritiden og tiden på jobb ekstra gøy, sier Helene. Marte legger til at hun har blitt tatt veldig godt imot her. - Jeg kan stille spørsmål om alt jeg lurer på og får god opplæring.

Hvorfor ville dere ha sommerjobb?

Jentene er enige om at «hovedgreia er penger». – Det er kjekt med penger. Jeg skal på russebuss og trenger derfor penger til det. Russegruppa skal faktisk opp hit og jobbe i høstferien. Da skal vi gjøre alt slags arbeid, både vasking og servering, det spørs hva som trengs, forteller Helene.

Hva går jobben ut på?

- Jobben er veldig variert og vi hjelper til der det trengs. Vi gjør ting som vasking, kutter mat og serverer. Vi lager blant annet salater, kokkene gir oss beskjed om når og hvordan vi skal gjøre ting som har med maten å gjøre. Det eneste vi ikke kan gjøre på jobb er å servere og tappe øl. På grunn av alderen må vi holde oss unna alkohol.

Koselig stemning hos Haglebu Fjellstue.

Koselig stemning hos Haglebu Fjellstue.

Lærer dere noe nytt?

- Vi er blitt mer bevisst på vasking egentlig, sier Marte. Siden vi vasker så mye på jobb, er det lettere å gjøre det hjemme også. I disse koronatider er det jo ekstra mye vasking. Vi har en person som går og spriter hele tiden. Vi får system og blir vandt til det. I denne jobben tenker vi hele tiden på å rydde og vaske, vi blir mer bevisst på hva vi bør gjøre.

Marte er igang med oppvasken.

Marte er igang med oppvasken.

Helene legger til at kundebehandling og service er en stor del av jobben. – Vi lærer mye om ulike mennesker og kundemøter. Det er viktig at selv om vi mener at kunden kanskje ikke har rett, må vi møte de på en fin måte. Våre besøkende kommer fra hele landet, vi har også hatt noen fra Danmark i sommer.

Vi merker at hyttene på Haglebu blir mer brukt på grunn av situasjonen med korona, og mange ferierer i Norge. Det er veldig koselig at de kommer innom oss når de er her, smiler de flinke jentene.

Mot slutten av intervjuet starter det å strømme folk inn fra regnet, og jentene må tilbake på jobb. Vi takker for praten!

Elisabeth Berg(14 år) og Helene Woll(17 år) møter du i kafeen på Haglebu Fjellstue.

Elisabeth Berg(14 år) og Helene Woll(17 år) møter du i kafeen på Haglebu Fjellstue.