Artikkel Bo og jobbe

– Skyting er en idrett for alle

Det er tirsdag kveld og dempede smell kan høres utenfor underetasjen på Prestfoss samfunnshus. Vi har besøkt Sigdal Skytterlag på en av deres miljøkvelder.

Innenfor dørene sitter det mange mennesker rundt små bord. Praten går. En del av dem er stolte foreldre til de unge skytterne som akkurat nå sikter seg inn og fyrer av sine tilmålte skuddserier, mens andre venter på at det skal bli deres tur på matta.

På ett av de små bordene ligger det tegnesaker. De som er for unge til å skyte skal også ha litt å finne på.

På en skjerm kan folk følge med på resultatene fra skytingen som foregår. Det er også vinduer inn til skytebanen, slik at man kan se hvem som er i aksjon.

Det steikes vaffel og serveres kaffe. Er dette vanlig oppvartning på hver skytetrening i regi av Sigdal Skytterlag, spør vi?

– I dag er det litt ekstra. Én gang i måneden er det miljøkveld i skytterhallen. Da har vi enkel servering så folk kan kose seg og kanskje blir sittende enda litt lenger enn de pleier, forteller Henning Piskerud Endeberg. Han er styremedlem i Skytterlaget og leder av aktivitetsgruppa som arrangerer miljøkveldene. Disse kveldene tiltrekker seg gjerne ekstra med folk.

Henning Piskerud Endeberg ønsker velkommen til miljøkveld.

Henning Piskerud Endeberg ønsker velkommen til miljøkveld.

Gjelder å ha fokus

Inne i selve skytterhallen avløses vaffellukta av noe ganske annet. Lukta av avfyrte skudd ligger tett i lufta. Unge skyttere ikledd de karakteristiske skytterjakkene og hørselvern ligger på rekke og rad. Noen er helt ferske, andre har vært med litt tidligere. Tre voksne instruktører er med, og påser at både sikkerhet, sikting, skruing, teknikk og pusting skal være optimal.

Inne i et eget, lite rom styres teknikken og det gis instrukser over høyttalere. Her gjelder det å ha fokus. Instruktørene bytter på hvem som gjør hva. I dag er det Henning som styrer nedtelling, anvisning og har oversikt over avfyrte skudd. De andre instruktørene hjelper til med det som har med håndteringen av våpenet og teknikken å gjøre.

Det er mye å holde styr på, men Henning har allikevel tid til litt prat mens skuddsalvene høres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Herfra styres teknikk og det gis instrukser over høyttalere.

Herfra styres teknikk og det gis instrukser over høyttalere.

Fra 10 til 100 år

– Skyting er virkelig en idrett for alle. Her kan du begynne når du er 10 år og holde på til du er 100, smiler Henning. Han legger til at flere gjør «comeback» når de har barn som er så store at de selv vil begynne med skyting, eller når de blir enda eldre og har mer tid til egne aktiviteter.

Hos Sigdal Skytterlag er det skytingen innendørs som er mest populær. Det er her de møtes og trener i vinterhalvåret. Sommerstid har de skyting ute på Hertåtangen på tirsdager fra kl. 18 til 21. Da er det skyting på 100 m for de yngste og på 200 m for seniorer.

Henning forteller at skyting har blitt en mye mer publikumsvennlig idrett etter at det ble slutt på skyting på pappskiver, og man gikk over til digital resultatvisning.

– Stevner streames nå live på nettet og man kan følge med på en helt annen måte enn tidligere, sier han.

Ute blant kaffekopper og vaffelplater kan foreldre og andre følge med på resultatene.

Ute blant kaffekopper og vaffelplater kan foreldre og andre følge med på resultatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Treningen gir resultater

Jakob Wærsted og Ola Green Aasen er to av dem som nå har gjennomført kveldens trening. Begge forteller at de er 10 år gamle. De synes det er en artig og spennende hobby og forteller at det hjelper å trene.

– Jeg merker at jeg blir flinkere av å trene, forteller Jakob. Pappa Hans Ole Wærsted skryter av tilbudet til Sigdal Skytterlag.

– Det er så bra her. Jeg visste ikke at det var sånt opplegg før vi ble med her i fjor, sier han.

For de som ikke har noen tilknytning til skyttermiljøet i Sigdal, så ligger nok kanskje den innendørs skytebanen i Prestfoss som en godt bevart hemmelighet. Bak tykke vegger, med et topp moderne blinksystem som viser resultatene live på skjermer rundt i lokalet, og god plass for skuelystne, ligger alt til rette for at Sigdal Skytterlag skal kunne forme skyttere i Norgestoppen. Og det har de allerede gjort – opptil flere ganger.

Jakob (til venstre) og Ola merker at treningen gir resultater.

Jakob (til venstre) og Ola merker at treningen gir resultater.

Kjent for gode ungdomsskyttere

– Sigdal er nok kjent for å ha gode skyttere særlig i ungdomsklassene, både på bane og i feltskyting. Vi har hatt flere ungdommer på pallen på Landsskytterstevne, ja til og med flere Norgesmestere. Vi har per i dag også ungdommer helt i Norgestoppen, blant annet Hanna Hunstad, brødrene Gaute og Eskil Grøterud og flere andre. I fjor skjøt Anders Hunstad seg inn på Kongelaget under Landsskytterstevnet, og endte som beste skytter under 20 år, forteller Henning, tydelig stolt av sine lagkamerater. Anders er Sigdals første deltaker i kongelaget noensinne.

Det er hittil i historien to sigdølinger som har gått helt til topps i seniorklassene i Landsskytterstevnet. Det er Lise Grønhovd som ble kåret til skytterprinsesse og dermed den beste kvinnelige skytteren i landet for 19 år siden. Så har vi Hans Anders Kleven som ble Norgesmester i felthurtig. 

Far til en av de unge skytterne som har vært i sving denne kvelden, Torstein Aasen, følger med fra bakgrunnen. Han forteller at han selv skjøt aktivt til han var junior, og synes det er moro at sønnen også har fått interessen.

– Det er nok jakta som er målet for Ola, humrer han og kikker bort på 10-åringen sin. Interessen for jakt og skyting går hånd i hånd for mange. Ola nikker selv bekreftende til farens påstand. Selv om det ennå er noen år til den unge skytteren kan ha med eget våpen på jakt, skader det ikke å ha mye trening i bunnen.

Henning forteller at her inne skyter de med salongrifler som gir veldig lite rekyl. På utendørsskytinga rykker det litt mer i skuldra når man begynner å skyte med grovkaliber, men ikke så voldsomt som mange kanskje tror. Det handler mye om å ha rette teknikken, noe de fleste lærer seg raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyteskole for barn

Hver høst arrangeres det skyteskole for barn som går i 4. klasse og oppover. Henning forteller at de har 10 deltakere på årets skyteskole. Dette annonseres via facebook, skytterlagets egen hjemmeside og lapper som deles ut på skolene. På skyteskolen lærer barna det grunnleggende innen sikkerhet, våpenbruk og skyteteknikk. Alt av utstyr kan de låne av Sigdal Skytterlag.

Henning forteller at det gjerne er en overvekt av gutter som vil være med på skyting, selv om jentene ofte kan vise seg å være vel så store talenter. På årets Landsskytterstevne var det jenter på de fire første plassene i ungdomsklassen. Henning tror kanskje jenter ofte kan være flinkere til å konsentrere seg – en viktig egenskap om man vil bli en god skytter.

Kjekt å få gode råd av mamma Bente som også har drevet med skyting i mange år.

Kjekt å få gode råd av mamma Bente som også har drevet med skyting i mange år.

Åpent for alle

Sigdal Skytterlag har i dag rundt 240 medlemmer. Sekretær i laget, Aud Haugen Sund, anslår at det bare er rundt 40 til 50 av dem som er aktive baneskyttere. Hun forteller at de hadde med 34 skyttere til årets Landsskytterstevne. Dette er årets høydepunkt for nær sagt alle skyteinteresserte – både på grunn av det sportslige og det sosiale.

– Skytterhallen er et viktig sosialt møtepunkt for de voksne skytterne i vinterhalvåret. De møtes selvfølgelig for å trene, men det hender også stadig at noen bare stikker innom treninga for en kaffekopp og en prat. Det er veldig godt miljø i laget, understreker Aud.

Hver tirsdag og torsdag er det trening fra kl. 18 til 21. Kunne du tenke deg å prøve skyting er det bare å møte opp – enten du er ung eller gammel. Det kreves ingen forkunnskaper eller påmelding. Alt av utstyr kan lånes av Sigdal Skytterlag.

– Det er bare ammunisjon du må betale for selv. Og skal du etter hvert delta i stevner, så må du være medlem av et skytterlag. Men vil du bare prøve litt, så er det bare å møte opp, inviterer Henning.