Roxana starter «Inn på tunet» på Ramstad

Roxana Stangebye er et skikkelig arbeidsjern og kombinerer gårdsdrift med full jobb på Sigdal Kjøkken. Snart håper hun også å være i full gang med Inn på tunet.

At Roxana er travel er det ingen tvil om. Den unge damen fra Romania gir oss innpass til et intervju etter at arbeidsdagen på Sigdal Kjøkken er unnagjort. Det er ektemannen Oddvar Stangebye som åpner døra og inviterer inn. Han forteller at de akkurat har spist middag og at Roxana har gått for å skifte. Vi kan vente på kjøkkenet så lenge.

Det har ikke engang gått to minutter før hun kommer løpende inn som en virvelvind.

– Jeg hadde egentlig glemt bort at du skulle komme i dag, innrømmer den energiske og blide 28-åringen mens hun viser vei til stua.

Det er mye Roxana skal holde orden på. Full jobb på Sigdal Kjøkken, gårdsdrift og fjøsstell, og et ganske ferskt verv som leder i Sigdal og Eggedal Bondelag.

Det har ikke manglet på oppmerksomhet fra mediene i det siste heller. I 2021 gikk nemlig Roxanas kuer helt til topps på listen over besetninger med høyest melkeytelse. Det står det respekt av.

11258

Beviset som Inn på tunet-gård er på plass

Som ikke alt dette var nok, har hun nylig fått godkjent gården for å kunne tilby Inn på tunet. Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. Gårder som tilbyr Inn på tunet har en spesiell godkjenning fra Stiftelsen Norsk Mat. 

Inn på tunet-gårder skal tilby aktiviteter som gir meningsfylt arbeid, mestring, utvikling og trivsel. Brukerne av Inn på tunet kan være barn og unge, mennesker med rusproblemer, funksjonshemmede og eldre. Kunder kan være privatpersoner, kommuner og NAV.

– Jeg har jobbet med godkjenningen for Inn på tunet siden april i fjor. 24. februar fikk jeg endelig det skriftlige beviset på at vi kan tilby det her på Ramstad gård. Det har krevd mye jobb. Jeg har blant annet vært på kurs og hatt KSL-runder på gården, forteller Roxana. 

KSL står for Kvalitetssystem i landbruket. KSL-standarden består av flere sjekklister og veiledere som skal brukes i egenrevisjon på gården. Når man søker om å bli Inn på tunet-gård med tilbud innen helse og omsorg, kreves en ekstraordinær KSL-runde med ekstern gjennomgang.

11263

– Siden jeg skal tilby tjenester til mennesker med blant annet demens eller utfordringer med psykisk helse, fikk jeg en ekspert på besøk som skulle vurdere gården. Da holder det ikke med intern KSL-runde, sier Roxana.

Med godkjenningsbeviset fra Stiftelsen Norsk Mat på plass, ser den unge bonden frem til å ønske folk velkommen til gårdslivet.

11261

Sosial og hjelpsom

– Jeg er sosial og liker å hjelpe folk. Derfor gleder jeg meg til å komme i gang med Inn på tunet. Jeg kan ta imot for eksempel barnehagbarn, skoleklasser, SFO-elever, skolelei ungdom, mennesker som går i terapi og så videre. Privatpersoner kan også kontakte meg om de har lyst på en dag på gården, eller vil gi bort et gavekort på en gårdsopplevelse, forteller Roxana.

– Jeg er veldig energisk

– Har du tid til å ta deg fri iblant? spør vi og mener det er et betimelig spørsmål, alle aktivitetene tatt i betraktning.

– Ja, jeg tar meg litt fri iblant.

– På sommeren tar jeg meg en ukes ferie.

– Jeg liker å gå turer i skogen og å gå i fjellet, gjerne fra hytte til hytte. I fjor var vi blant annet på Prekestolen, forteller Roxana.

– Men jeg er veldig energisk og liker å ha mye å gjøre. Jeg begynner gjerne med nye prosjekter før jeg er ferdig med det forrige. Man må jo stå på når man er ung og har mye energi, smiler Roxana.

Resultatet av all energien er blant annet at hun egenhendig har bygget et nytt kaldfjøs, smittesluse, og ordnet med forskaling til ny fanghekk. Hjemme i Romania jobbet hun tre år i et byggefirma, så hun er ikke ukjent med drillen. Allikevel er det viktig for henne å understreke at hun har fått god veiledning fra Oddvar.

Hun er også klar på at grunnen til at hun får så mye gjort, er at hun virkelig liker det hun gjør.

– Jeg må fokusere på det jeg liker, sier hun.

11264

Tok jordbærplantene med beitepusseren

Det ble produsert jordbær på Ramstad i mange år. Faktisk var det slik Roxana først kom til Sigdal – som jordbærplukker sommeren 2013. Fra 2015 har hun bodd på Ramstad. Hun fikk etter hvert ansvar for å bærproduksjonen, organisering av plukkerne og alt som hører med. 

– Det fikk jeg helt vondt i magen av. Jeg likte å plukke jordbær og var flink til det. Men all den organiseringen – det var for stressende, sukker hun.

– Nå har vi kutta helt ut å drive med jordbær.

– Jeg orka ikke mer og tok alt med beitepusseren, sier hun og flirer litt.

Handling følger tett på ord når Roxana er i nærheten.

11266

God i naturfag og språk

Det er ingen tvil om at det å være bonde ligger hjertet hennes nær. Men hva ville hun jobbet med om hun måtte gjort noe annet?

– Da tror jeg det måtte blitt noe med naturfag. Det liker jeg. Jeg var god i kjemi og biologi da jeg gikk på skole hjemme i Romania. I 10. klasse var jeg med i en kjemikonkurranse hvor jeg fikk førsteplass i mitt fylke og fikk delta i den nasjonale konkurransen, forteller hun. På videregående gikk hun teknologilinje med spesialisering i miljøteknikker og miljøkvalitetsvern.

Språk er også noe Roxana har talent for.

Norsk har hun lært seg på egen hånd, og på skolen i Romania hadde hun både fransk, engelsk og latin.

– Rumensk og norsk er jo veldig forskjellig. Men jeg liker å lære språk, og kan også noe spansk og italiensk. Spansk lærte jeg ved å se på serier på tv, forteller hun og mimrer tilbake til at hun og venninnene pleide å snakke spansk sammen i klasserommet.

11268

Får mye skryt

Selv om Roxana har bodd i Sigdal i sju år, er det særlig én ting som skiller arbeidslivet her fra arbeidslivet i hjemlandet.

– Det jeg har lagt merke til her i Sigdal, er at jeg får så mye skryt og fine tilbakemeldinger når jeg gjør en god jobb, smiler Roxana.

– I Romania var det mer «ok, du har gjort jobben din, inn med neste». Du var mer som en robot, forteller Roxana mens hun gestikulerer med armene.

Leder i Bondelaget

I oktober i fjor ble Roxana leder i Sigdal og Eggedal Bondelag, og på nyåret gikk laget inn som aksjonær i Sigdal Utvikling AS. Roxana er overbevist om at det er den rette veien å gå, og at samarbeidet kan øke blant annet kunnskapen om landbruket lokalt.

– Vi må løfte landbruket mer fram. Blant annet skal vi i Bondelaget se på hvordan butikkene kan synliggjøre norsk mat og lokalmat bedre. Vi ønsker også å organisere slik at skoler og barnehager kan bli med på for eksempel lamming, forteller bondelagslederen.

11267

– Det er så mange muligheter rundt oss

– Vi er heldige som bor i en så fin kommune som Sigdal. Jeg elsker gården her, det har jeg gjort siden første gangen jeg kom hit. Ramstad er det vakreste stedet jeg noen gang har sett, og det er så mange muligheter rundt oss. Det motiverer meg til å fortsette å gjøre det bra som bonde, avslutter Roxana. 

Vil du vite mer om Inn på tunet kan du sjekke ut facebooksiden
Inn på tunet Ramstad gård.

11269