Artikkel Bo og jobbe Spisesteder

Raj tilbyr mat og gode samtaler

Hos Raj på Sigdal Hyttemat får du mer enn bare mat. Raj er veldig glad i mennesker og er opptatt av den gode praten i tillegg til å servere god mat. Han er opprinnelig fra India og kom til Norge i 2002.

Raj kom til Norge som student. – Fra hjemlandet var jeg opprinnelig utdannet bioingeniør. Jeg startet på norske studier for å kunne fortsette med dette yrket i Norge. Jeg gikk både på Universitetet i Oslo og Høgskolen i Porsgrunn. Før jeg rakk å bli helt ferdig med utdanningen, ble det vanskelig med oppholdstillatelsen. Jeg fikk ikke videre opphold for studiene, forteller han.

- Det ble for stor utfordring å kjempe for videre skolegang. Jeg måtte hatt advokat, i tillegg måtte jeg tjene penger til de faste utgiftene som bosted og mat. Det endte med at jeg måtte slutte med studiene.

Tøffe tider

Raj liker Norge, og ønsket gjerne å bli her. For å kunne tjene penger til livets opphold måtte han prøve å skaffe seg en jobb. – Jeg tok de jobbene jeg kunne få. Jeg vasket blant annet tannlegekontor og tok oppvasken på restauranter, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I oppvasken på restaurantene kom ideen om å jobbe med mat. Raj hadde karriere som brytemester i India. – Da jeg var helt på toppen opplevde jeg å ikke være fornøyd med maten. Det gikk ikke på smaken, men på kaloriene. Slik startet jeg å utforske og lage egen mat.

- Jeg visste at mat var noe jeg kunne få til. Jeg hadde selvtillit og valgte å gå denne retningen.

Siden 2007 har Raj drevet med restaurant eller kafé i Sigdal. – Jeg har jobbet både på Tempelsetra og kafeen på Sigdalsenteret.

Raj kjente eieren av lokalet til Sigdal Hyttemat før. Eieren sleit med å få gode resultater og spurte Raj om han ville hjelpe. Etter kort tid startet det å gå bra, forteller Raj. – Jeg ble tilbudt å kjøpe og overta lokalet og driften. Jeg takket ja til dette og startet jobben med å lære meg regnskap og alt som må til for å drive bedrift. Det har gått veldig bra, smiler Raj.

Da Raj først drev med gatakjøkken i Sigdal het bedriften Stallbua. På grunn av sykdom hadde Raj en pause fra jobben med matlaging. I 2016 startet han opp Sigdal Hyttemat i Prestfoss.

Sigdal Hyttemat i Prestfoss er et sosialt møtested for mange.

Sigdal Hyttemat i Prestfoss er et sosialt møtested for mange.

Trives med familien i Sigdal

Raj trives veldig godt i Sigdal, og er glad det er her han til slutt bosatte seg. – Jeg synes Sigdal er det beste stedet man kan bo, og arbeidsplassen har gitt meg mange nye venner.

- Det tok litt tid å komme inn på Sigdølingene. Jeg opplevde at alle kjenner alle, og at de var litt skeptiske til noe nytt. Jeg ble sakte med sikkert tatt godt imot. Det spredde seg at jeg var en grei kar. Da jeg ble tatt så godt imot til slutt, bestemte jeg meg for at her ville jeg bo, jeg ville ikke prøve noe mer, smiler Raj.

Sammen med sin kone og sønn på 7 år stortrives Raj i Sigdal. Familien er ikke så stor, men de har god kontakt med familien i India. Raj forteller at han var litt seint ute på kjærlighetsfronten.

- I India er det litt andre tradisjoner og en annen kultur. Når den vanlige alderen og tiden for å gifte seg kom, var jeg ikke på dette stadiet, da var jeg opptatt med bryterkarrieren. Jeg fikk plunder med det ene kneet, og legen sa at jeg måtte gi opp karrieren min som bryterproff. Da jeg kom til Norge tenkte jeg at det ikke er godt å leve aleine. Jeg tenkte at jeg måtte finne meg noen å dele livet med, sier Raj. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kona til Raj er fra Russland og de traff hverandre på internett. – Alle søsknene mine var gift, så mamma og pappa startet og bli litt bekymret for meg. I India er giftemål litt annerledes enn i Norge for mange, her bestemmer man jo selv. Jeg vil si at foreldrene mine er de beste som finnes, de setter pris på alle mennesker. De har sagt at det eneste som betyr noe er at jeg velger noe som er godt for meg, og at jeg er lykkelig. Jeg er heldig, de er veldig glad i kona mi, sier Raj.

Sosialt møtested

Hos Sigdal Hyttemat blir vi tilbudt en kaffekopp. Raj forteller at gratis kaffe går med dagen lang. Raj er en glad og varm person som bryr seg om andre, og setter ekstra stor pris på de gode samtalene. Dette blir tatt godt imot hos kundene.

 – Det kommer ikke bare sultne folk innom hos meg. Det er faktisk sånn at noen av kundene mine har spist middag hjemme, men de trenger den gode praten. Det beste som finnes er fornøyde kunder. Det finnes jo alternativer, jeg lager gjerne en liten burger om noen bare vil kjøpe noe for å snakke. Raj har lært mye om mennesker fordi han lytter til kundene.

Raj tar ikke ferie i sommer. – Det ville være dumt av meg å ta ferie om sommeren. Det er den travleste tiden. Det er mange faste kunder som kjøper mat, og de vil gjerne ha det samme som vanlig. Jeg kan bestillingene til mange uten at de trenger å si noe, det liker de. Jeg vil ikke at noen skal komme og bli skuffet, jeg vil tilby god service, sier Raj.

Nok å gjøre

Den travleste tiden på gatekjøkkenet varer fra påske til rundt september. Da er det masse besøkende hele uka. Om vinteren er det også godt besøk i helgene. – Jeg ser en sammenheng med at mye trafikk på veien fører til mange besøkende hos meg.

I sommer har Raj én sommeransatt. Som regel har han 1-2 ansatte i tillegg til seg selv.

I sommer har Raj én sommeransatt. Som regel har han 1-2 ansatte i tillegg til seg selv.

- Jeg har aldri stengt i helligdager, kun noen dager i jula. Det er ikke noe annet som er åpent, så jeg vil ha et tilbud. De som bor i Sigdal har oversikt over hva de kan få tak i og når, men jeg tenker på turistene som passerer. Jeg vil ikke skuffe noen som kommer til Sigdal. Jeg tenker særlig på hvis det kommer en familie med barn, kanskje de leiter etter et toalett eller er sultne, derfor vil jeg ha åpent. Det er veldig kjedelig om det ikke er noe sted å stoppe langs veien, mener Raj.

Raj forteller at han jobber ikke bare for å få penger. – Penger kan man skaffe uansett, jeg jobber for å tilby service. På et lite sted der alle kjenner alle er det fint å kunne tilby ekstra god service.

Spennende utvalg

Raj tilbyr typisk gatekjøkken-mat, i tillegg litt Indisk mat og noen av hans egne oppskrifter. - Det kundene ønsker får de hos meg hvis jeg har mulighet og har ingrediensene, selv om det ikke står på menyen.

I tillegg selger han litt is og kiosk-varer. På søndager når Spar er stengt, kommer det mange for å kjøpe disse tingene.

Raj har ikke noe svar på hva som selger mest. Alt som står på menyen er godkjent av kundene, derfor er det en stor variasjon av hva som bestilles. – Hvert år prøver vi å ha en eller to nye retter på menyen. Hvis de funker veldig bra kommer de med videre, hvis ikke tar jeg de vekk.

- Bestillingene har gjerne en sammenheng med været. Hvis det er dårlig vær får jeg mange bestillinger på pizza. Nå går det også en del kebab. I begynnelsen var nok kebab nytt for mange, men nå er det godkjent, og flere eldre koser seg også med det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raj forteller at han synes prisene hans er bra. Hvis man sammenligner med Drammen og Oslo er det nok dyrt, men Raj vil servere mat med kvalitet og dette gjenspeiles i prisen. - Jeg tenker at jeg kan ikke tjene penger på en kunde kun én gang. Jeg ønsker å lage så god mat at kunden bare må komme igjen.

Oppfordrer til mer aktivitet

Ved siden av jobb og matlaging er Raj opptatt av å holde seg i form. – Jeg har ikke tiden jeg trenger til å bli fornøyd siden jeg jobber så mye. Det ser kanskje lite og enkelt ut å drive den lille sjappa mi, men det er mye ansvar for meg. Jeg synes uansett det er viktig med trening og aktivitet.

Raj har en oppfordring til alle voksne om at man må prøve å få ungdommene mer ut. – Det er ikke negativt med dataspill og skjerm, men det er viktig å være litt aktiv i tillegg. Det er de voksnes jobb å tilrettelegge for dette. Hvis vi er flere som går sammen om å skape noe, er det ikke umulig.

- Jeg merker en endring her på Sigdal Hyttemat. Før i tiden så man ungdommen ute i sommerferien, nå ser jeg ikke så mange ungdom på plassen her lenger. Det var så koselig før da de satt utenfor her og skravlet og tøyset.

Raj ønsker alle velkommen til Sigdal Hyttemat.

Raj ønsker alle velkommen til Sigdal Hyttemat.

- Et forslag jeg har er at de unge kan hjelpe de eldre, som gratis hobbyhjelp. Man får betalt med gleden man føler. Det kan også være en sosial ting. Dette er en tankegang jeg har med meg fra India. På ungdomsskolen i India ble det laget et prosjekt der vi brukte tid etter skolen på blant annet å rydde veikantene, hjelpe eldre, lage mat eller annet det var behov for. Vi må huske at vi lever sammen i dette samfunnet, og burde passe på hverandre.

- Jeg synes det hadde vært fint og fått til noe sånt her i Sigdal. Det er lurt å gi ungdommen en dytt i riktig retning. Det er lurt å lære at man burde hjelpe hverandre. I India tar de unge vare på de eldre på en helt annen måte. Man bor jo nærmere hverandre så man har bedre oversikt over hvem som trenger hjelp og hva som kan gjøres. Jeg oppfordrer alle til å bruke litt tid på å se de rundt seg, avslutter Raj.