Vi har tidligere omtalt opplevelser og aktiviteter i og rundt Eggedal. Nå er tiden kommet for mulighetene lenger sørover i bygda.
Andersnatten
Andersnatten er ikke bare avbildet i Sigdals kommunevåpen, det har også vært et yndet motiv for berømte malere som Theodor Kittelsen og Christian Skredsvig. I dag kan vi til stadighet se det karakteristiske fjellet avbildet i solnedgang på sosiale medier.
I følge sagnet kommer navnet Andersnatten av at en ved navn Anders satte utfor fjellveggen på bare ei ski:
”Det var ein gutt i Engarsroa som hette Anders. Han var så glad i ei jente. Men hennar kunne han ikkje få uten at han gikk med på ein vågnad. Han skulle stå ut Andersnatten på ski. Han tok skiene og drog oppå. Ein kan enda sjå stripa i fjellet etter skistaven hans.”

Sørøstveggen av Andersnatten er populær blant klatrere, og ruta som følger den hvite stripa i fjellet er nok den mest kjente. Den ble først besteget i 1982, men helt siden 40-tallet har klatreklubber reist til Sigdal for å prøve seg på den bratte fjellveggen.
Om du ikke er helt klar for å teste klatreferdighetene, er den merkede stien opp i skogen på baksiden av Andersnatten et godt alternativ. Turen starter ved Andersnattjern, der du kan parkere bilen.
Turen går gjennom noe skog før stigningen begynner og det blir flere bergpartier. Like før toppen deler stien seg, og man kan velge bratt eller slak rute. På den bratte ruten må man regne med å klatre litt, men utsikten man blir belønnet med på toppen, gjør det verdt strevet. Fra Andersnatten kan man se til sju prestegjeld, med blikkfang som Norefjell i øst, Jonsknuten på Kongsberg og Gaustatoppen i vest. Tur/retur tar omtrent tre timer.
Mer detaljer om turen finner du på ut.no https://www.ut.no/tur/2.4047/
Lauvlia
Theodor Kittelsen er en av Norges mest folkekjære kunstnere, kanskje mest kjent for sine eventyrtegninger og stemningsfulle malerier av folk og troll, dyr og landskap. Sammen med sin familie flyttet han inn i sitt eget, nye hjem Lauvlia 1899, og de bodde her i ti år. Lauvlia ligger vakkert til ved vannet Soneren i Sigdal, med utsikt til Andersnatten, Båneberget, Eggedalsfjella og Norefjell; motiver som Th. Kittelsen brukte i mange av sine bilder.
Dronning Sonja foretok den offisielle åpningen av Lauvlia i 1995. Siden den gang har mange besøkt kunstnerhjemmet i Sigdal. Både ute og inne finnes fortsatt Th. Kittelsens egne utskjæringer og malte motiver, og hjemmet er i dag det mest personpregede minnesmerke etter vår folkekjære kunstner.

Lauvlia er åpent for omvisning i sommersesongen og har nye temautstillinger av Th. Kittelsens originalarbeider hvert år. I bryggerhuset er det museumsbutikk med salg av kunstreproduksjoner, tre-leker og produkter med Kittelsens motiver. Stabburet og hønsehuset er Barnas Hus med mange spennende aktiviteter.
Gokart på Sigdal Motorsenter
På Bjøreskogen, mellom Sigdal og Krødsherad, ligger Sigdal Motorsenter. Sigdal Motorsenter har en av Norges tøffeste baner for deg som vil leie gokart. Banen er 750 meter lang og sju meter bred, i tillegg er den kupert. Her kan du leie gokart, enten du aldri har prøvd før, eller er mer dreven. Dette er garantert moro og et ypperlig samlingssted for vennegjengen!

Utforsykling
I Eidalsroa langs Soneren ligger en spennende opplevelse og venter på deg som søker fart og spenning. Der ligger det nemlig en ca. 1 km lang utforløype for sykkel! Løypa går på sti, og har innlagte plattinger som gjør den mer spennende og utfordrende med hopp, bruer og vegg.
Stien egner seg for stisykkel, downhillsykkel eller offroad med god demping. Hjelm er et must, og er du dreven og har tenkt å holde stor fart, bør du også bruke ryggskinne, albue- og knebeskyttere.
Slik kommer du deg til løypa:
Fra Fragåt-vika: Følg blå merking opp og ned.
Fra Bergan: Parker ved Bergan og følg Bergan-Vik blåmerka sti. Ta av til høyre der det står Kvennebekken. Da kommer du ned på starten av løypa. Følg blå piler ned til Fragåt-vika.
Følg med på facebook for mer informasjon om utforsykling i Sigdal.
God tur!

AlpakkaOpplevelser
Husker du Åke Alpakka fra «I kveld med Ylvis» og flere andre TV-opptredener? Åke lever i beste velgående hjemme på gården Lille Sund, rett ved Sandsbråten. Åke og resten av alpakkaene tar i mot besøk.
Å være i en alpakkaflokk er ren terapi. Et pusterom i den travle hverdagen. Samtidig er det både spennende og interessant å se dynamikken mellom dyrene.
AlpakkaOpplevelser i Sigdal har gode fasiliteter som gjør det enkelt å ta imot store som små grupper av lag og foreninger, storfamilier og andre. Det er godt tilrettelagt for bevegelseshemmede. AlpakkaOpplevelser tilbyr nærkontakt, flokkopplevelse, tur med alpakka, foredrag, og enkel bevertning, samt at de skreddersyr besøk etter behov og ønsker.
Du finner AlpakkaOpplevelser på facebook

Sigdal Museum
Sigdal Museum i Prestfoss er åpent tirsdag-søndag kl. 11.00-16.00 til og med 2. september.
Årets salgsutstilling i Magasinet er ved Gunny Formo Tangen. Utstillingen har fått navnet Kontraster.
Gunny Formo Tangen har siden 1980 markert seg som en folkekjær maler i distriktet, og har de siste ti årene drevet Gunny’s maleskole i Sigdal. I utstillingen Kontraster viser hun abstrakte motiver og landskaper fra så vel Sigdal som Nord-Norge, malt i olje og akvarell. Dette er tenkt å være hennes siste separatutstilling. I samme tidsrom vises bilder av Formoe Tangens elever i kafeen i Plassanebygningen.

Maleri av Andersnatten, signert Gunny Formo Tangen.
Allmannsåsen
Allmannsåsen i nedre Sigdal blir stadig mer populær blant både treningsentusiaster og mosjonister. Turen går langs den gamle hesteveien som tidligere ble brukt til tømmerkjøring. Løypa stiger med litt over 200 meter på 1 kilometer, så her får man raskt opp pulsen. Langs stien finner du flotte fasiliteter – benker, bålplass, utedo og gapahuk.
Det er spesielt fint å ta en pust i bakken på Seniorbenken. Her kan du skue utover det vakre kulturlandskapet og speide etter nye turmål ved hjelp av skiltstolpen.
Husk å publisere et skrytebilde på Facebook-siden til Allmannsåsen når du er på toppen!

Greencellene
En gruppe entusiaster fra Forsvarsforeningen har stått på sent og tidlig og samlet store mengder informasjon om motstandskampen i Sigdal og omegn. Blant annet har det blitt jobbet mye med å skaffe informasjon og bilder av aktiviteten rundt Greencellene. Dette har resultert i en rekke informasjonstavler og autentisk gjenoppbygde trehytter.

Bilde fra avdukingen av informasjonstavlene ved Greencellene i 2015.
Greencellene var trehytter som Hjemmefronten bygget i skogen på vei opp mot Greenskogen. På den meste var rundt 30 personer fra Hjemmefronten tilknyttet disse cellene.
Greencellene er skiltet som «Krigsminne» fra Kolsrud bro langs fylkesvei 287. Det er tilrettelagt med sti inn i skogen fra veien opp mot Vatnås kirke, fylkesvei 131. Følg skilting.
Vatnås kirke
Vatnås Kirke fra 1665 er en laftet korskirke som ligger på Greenskogen. Olavskilden ligger like ved kirken. Det heter seg at kilden har helbredende vann og at den aldri går tørr.
Vatnås kirke har et vakkert og fargerikt interiør. Inventaret er rikt dekorert og altertavlen, prekestolen og døpefonten er i original stand.

Sagnet om Vatnås kirke
Den gang kong Olav dro rundt i landet for å innføre den kristne tro, kom han også til Sigdal. Da han hadde kristnet folket i dalen, gikk han på jakt med noen av følget sitt. På turen gikk kongen og hans menn seg rent vill. Langt om lenge kom kongen inn i en trang dal, da var han både tørst og sliten. Han steg av hesten og gjorde det løfte at dersom han fant vann her, så ville han bygge en kirke på stedet. Ikke før hadde han sagt det, så rant det en kilde ut av bergveggen. Kongen og hans menn ble inderlig glade alle sammen og drakk av hjertens lyst. Kong Olav gjentok løftet og ville ri videre, men i det samme fikk han øye på en tiur. Han hadde alt spent bogen, men i det samme fikk han se en liten kirke av pure gullet.
Da sa kongen at de skulle reise en kirke akkurat på dette stedet, og kalle den Vatnås kirke. I fjellet ved kilden kan man den dag i dag se merker etter hesten til Hellig Olav.