Økologisk Spesialkorn med ny identitet – blir Sigdal Mølle

Økologisk Spesialkorn lanserer i dag et nytt navn og design på alle produkter og kommunikasjonsflater – Sigdal Mølle. Rebrandingen er et ledd i prosessen med å bli en enda mer synlig aktør i markedet for økologisk mel og korn.

Det juridiske navnet på bedriften er fortsatt Økologisk Spesialkorn Skandinavia AS. Det nye navnet Sigdal Mølle vil være synlig på produktemballasje, webside, sosiale medier og i annen kommunikasjon.

Dedikerte medeiere med hjerte for økologisk korn

Sigdal Mølle har i dag 22 dedikerte medeiere, de fleste av dem er bønder som selv dyrker og leverer økologisk korn. Helt siden oppstart i 2008 har Sigdal Mølle dyrket på lag med jorda – naturlig, sunt og økologisk. De gamle kornsortene dyrkes og males, slik de ble utviklet gjennom tusenvis av år.

– Denne arven fører vi stolt videre, er meldingen fra medeierne.

Anders Næss startet det hele i 2008.

Anders Næss startet det hele i 2008.

Ikke lenger spesialkorn

– Økologisk Spesialkorn har i 14 år drevet med nettopp dette – økologiske spesialkorn. Det er godt å se at vår lidenskap har medført at kornsorter som Emmer, Svedjerug og Spelt ikke lenger er "spesialkorn", men derimot opprinnelige kornsorter med historie og kultur, som det norske folk begynner å få et bevisst forhold til. Det er på høy tid å bytte navn til Sigdal Mølle, slik at vi får fokuset vekk fra spesialkorn og over til kvalitetsprodukter, sier bonde og medeier, Hans Ole Wærsted.

I Sigdal Mølle er de stolte av at søken etter kunnskap har ført dem lenger enn å «bare» dyrke økologisk. Økt kunnskap om matjord og jordliv gir nye muligheter som de mener bidrar til sunnere produkter, bedre miljø og større bevissthet rundt det grønne skiftet. 

– Vi har valgt navnet Sigdal Mølle enkelt og greit fordi kornmølla befinner seg i Sigdal. Vi har pusset opp møllebutikken vår, og syns det er koselig med besøk – gjerne for å diskutere melbaking, og hva som skal til for å lage norsk kvalitetsmel, forteller Wærsted.

Møller og driftsleder Tina Nilsen har stålkontroll på melproduksjonen hos Sigdal Mølle.

Møller og driftsleder Tina Nilsen har stålkontroll på melproduksjonen hos Sigdal Mølle.

Et naturlig valg

Styreleder Kjersti Gravningen håper det nye navnet vil avmystifisere produktene til Sigdal Mølle, og med det bli et naturlig valg i baksten for alle som ønsker å kjøpe økologiske produkter.

– Det er ikke veldig spesielt å bake med ur- og kulturkornsorter. Baking er gøy, og om du ikke er ferdig med julebaksten for i år kan du med fordel erstatte vanlig hvetemel med Dala landhvete eller spelt med godt resultat, sier Gravningen.

Hva med å bake sjokoladepinner med Emmer til jul? Denne oppskriften, og mange flere, finner du på Sigdal Mølles nye webside.

Hva med å bake sjokoladepinner med Emmer til jul? Denne oppskriften, og mange flere, finner du på Sigdal Mølles nye webside.

Nyåpning av møllebutikken

Forrige uke var det nyåpning av møllebutikken i Sigdalsveien 1300.

– Her finner du selvsagt alle våre mel- og kornprodukter, i tillegg til et godt utvalg av lokale godsaker som spekepølse, te, granola og kjeks. På sikt håper vi på å utvide tilbudet, avslutter styrelederen.

Fakta

  • Bedriften ble etablert i 2008 og har i dag 22 medeiere.

  • Eies og drives av økologiske bønder.

  • Eneste selskap i Norge som er godkjent som såkornprodusent for bevaringsverdige kornsorter.

  • Dyrker opprinnelige kornsorter som spelt, emmer, enkorn, svedjerug og landsorter av hvete. Kornet males med steinkvern på eget mølleanlegg i Sigdal.

  • Var 1 av 3 nominerte til Matprisen 2021 i kategorien Årets produsent.

Ta en titt på den nye websiden her: sigdalmolle.no