Artikkel Bo

Monica og de frivillige

Nærmest over natta satt Monica Winther med ansvaret for Sigdal kommunes splitter nye Frivilligsentral. – Jeg har nok en personlighet som gjør at jeg er opptatt av omsorg, forteller hun.

Mange har møtt henne i telefonen eller sett det smilende ansiktet hennes bak skranken på Sigdal kommunes servicetorg. Der skal hun fortsatt være i en 50 % stilling, og jobben som daglig leder i Sigdal Frivilligsentral fyller de resterende 50 %.

Planen for Frivilligsentralen var at den skulle åpne etter sommerferien, men med den pågående koronaepidemien, meldte behovet seg ganske brått for å organisere frivilligheten i kommunen. Det toårige prosjektet med Sigdal Frivilligsentral ble derfor satt i gang i slutten av mars.

Hva er en Frivilligsentral?

– Frivilligsentralen skal ikke ta oppgaver og funksjoner som andre organisasjoner allerede har, men jobbe sammen med dem. Å være frivillig er en flott måte å bidra til samfunnet, lære nye ting og få nye venner. Det er veldig mye forskjellig man kan gjøre som frivillig. Det finnes 100 000 lag og foreninger i Norge, og de driver med alt fra idrett til humanitært arbeid, kultur og lokalsamfunnsarbeid. Til sammen skaper de frivillige organisasjonene verdier tilsvarende 5 % av bruttonasjonalprodukt. I tillegg betyr ofte innsatsen frivillige gjør veldig mye for dem eller den saken de gjør det for, forteller Monica.

Hun legger til at hvis du lurer på om det å være frivillig er noe for deg, bør du først tenke gjennom hva som engasjerer deg, hvilke saker du er opptatt av og hva slags oppgaver du kunne tenke deg å gjøre.

– Frivillig arbeid er gjensidig, så det er viktig at du trives med det du gjør, forteller Monica.

Sigdal Frivilligsentral er et kommunalt prosjekt, organisert under kultur. Sentralens rolle er å koble sammen de som ønsker å bidra, med de som har behov for hjelp.

Om lag 60% av befolkningen gjør frivillig arbeid hvert år. På landsbasis er det 469 frivilligsentraler rundt omkring.

– Jeg gleder meg til å jobbe tettere med lag og foreninger her i den langstrakte kommunen vår, forteller Monica.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tar det mye tid å være frivillig?

– Jeg vil gjerne understreke at frivilligheten er frivillig, det ligger i ordet, og det er du selv som bestemmer hvor mye tid du ønsker å bruke. Det er en god idé å avklare forventninger om tidsbruk med organisasjonen på forhånd. Det er mange som vil bli med, men ikke vet helt hvordan. Vi vil ikke presse de som ikke vil eller ikke har tid, men åpne en dør for de som ønsker seg innafor, sier Monica.

Når man melder seg som frivillig, sier man ja til å bli kontaktet dersom det er behov for noen av tjenestene man har sagt man kan bidra med. Dette kan for eksempel være tjenester i forbindelse med koronasituasjonen, å være handlevenn eller telefonvenn, hjelpe til med raking, rydding, skifte dekk eller annet. Registreringen foregår på sigdal.frivilligsentral.no. 

På samme måte som man kan melde seg som frivillig, kan man melde at man har et behov. Dette kan man gjøre ved å ringe Monica på tlf. 48 00 16 15 eller registrere behovet på nettsiden til Frivilligsentralen.

Per i dag har Sigdal Frivilligsentral registrert 35 personer som ønsker å bidra. Monica forteller at dette stort sett er ganske voksne mennesker, fra ca. 40 år og oppover. Hun understreker at Frivilligsentralen er ikke bare et tiltak for å hjelpe eldre – det er for alle.

– Og alle over 18 år kan bidra, uavhengig av kjønn, livssyn og tidligere erfaring. Det handler om respekt for andre mennesker, og at vi blir bedre sammen, sier Monica.

Hun mener at i tiden vi nå er inne i, kan ensomheten være en av de største utfordringene. Samtidig som at frivillighet er folkehelse.

– Ensomheten kan være vond. Mange har kanskje ikke så mye kontakt med andre mennesker nå om dagen på grunn av karantene, eller de er i risikogruppen og har ingen til å hjelpe dem med praktiske ting, eller ønsker noen å snakke med. Her kan Frivilligsentralen bidra, sier Monica med et smil om munnen.

Monica Winther i Sigdal Frivilligsentral.

Monica Winther i Sigdal Frivilligsentral.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drømmejobb for Monica

Tilbake til at Monica er relativt fersk i jobben som leder for Sigdal Frivilligsentral. Hvordan havnet hun her?

– Det var litt tilfeldig at jeg søkte, og jeg er veldig glad for at jeg fikk jobben. De frivillige stiller velvillig opp og jeg blir glad i hjertet mitt for all hjelpen vi har mulighet til å formidle. Det betyr så mye, både for andre og meg selv som daglig leder, sier Monica.

Prosjektstillingen går ut på å koordinere oppdragene de frivillige får, men hun går ikke av veien for å bidra selv heller. 

– Det er veldig fint å være med selv også. Jeg har blant annet vært med utenfor Spar i Prestfoss og sørget for at kundene gjennomfører de smitteverntiltakene som butikken har iverksatt, blant annet minnet dem på å holde avstand til andre og bruke håndsprit før og etter handling. Jeg synes det er veldig fint å engasjere meg i den frivillige innsatsen, og være litt i det sjøl, sier Monica.

Hun forteller at hittil har det vært utelukkende positive tilbakemeldinger på opprettelsen av Sigdal Frivilligsentral.

– Alle er veldig takknemlige. Det å få gratis hjelp – for det koster ingenting å få hjelp av Frivilligsentralen – er ikke noe folk er vant til, legger Monica til.

Hun ser også med spenning framover på hva prosjektet kan føre til, og understreker at her blir veien til mens de går. Kanskje kan også Sigdal Frivilligsentral gjøre seg erfaringer som andre frivilligsentraler kan dra nytte av.

– Det ligger mye som skal i gang i løpet av de to årene prosjektet skal pågå. Jeg vil gjerne oppfordre alle som er nysgjerrig på hva en frivilligsentral er om å følge Sigdal Frivilligsentral på Facebook, og besøke hjemmesiden vår for informasjon. Og kunne du tenke deg å bidra som frivillig eller har du et behov for hjelp med noe, meld det inn på hjemmesiden vår. Jeg er også alltid tilgjengelig for spørsmål og innspill. Sitter du med en idé til hva vi kan gjøre for lokalmiljøet i Sigdal, så ta kontakt, lyder oppfordringen fra Monica Winther.