Lindbo Gård – der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Linda Irene Lie er en dame med mange planer, prosjekter og ideer. Hun bor sammen med hønene sine på Lindbo Gård i Sigdal. Gården finner du på Greenskogen, 6 kilometer fra Vatnås Kirke, forbi Lauvnesvannet og noen kilometer opp i skogen.

Lindbo Gård hadde stått ubebodd i ca. 50 år da Linda flyttet inn. Gården er en sjarmerende plass, fritt for motorstøy og bråk. – For oss som søker stillhet og natur er dette et paradis, forteller hun. Linda har fått leie gården i 10 år, med mulighet for 10 nye år. Håpet er å kunne overta den etterhvert. 

Linda flyttet inn på Lindbo for ca. 5 år siden. Hun bor der året rundt, og klarer seg fint selv om vinteren, uten både strøm og innlagt vann. Det byr på noen utfordringer med en gårdsvei hun ikke har brøyting på og en snøscooter som ikke alltid gjør som hun ønsker. Men Linda gir aldri opp motet.

Et fristed også for andre

Linda har ulike tilbud for overnatting og servering. Nå i vinter tilbyr hun overnatting og mat mot dugnadshjelp, tidligere har hun tilbydd overnatting der man kan velge å betale i kroner eller arbeid.

Linda beskriver stedet som «en gave til folk som ønsker å bidra til å skape et fruktbart og hyggelig fellesskap basert på økologiske prinsipper og kjærlighet til naturen og hverandre». - Her oppe møtes vi uten frykt, i stillhet og harmoni med naturen som overøser oss med fantastiske blomster, trær og jorder hvor vi kan dyrke vår mat og ha dyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Stedet passer for alle som ser verdien av å leve litt primitivt og røft, sier Linda. Lindbo Gård er et av svært få gjenværende steder som er strålefrie. Flere stråle-sensitive mennesker har søkt hit nettopp for å få en pause fra strålingen vi omgir oss med i hverdagen. Å være her gir påfyll av energi for de som ønsker det, forteller hun.

Alle rommene i huset har vedkomfyrer. De som ønsker å bo på gården for kortere eller lengre perioder kan derfor lage mat på sitt eget rom om man skulle ønske. I sommer var det flere personer som benyttet seg av tilbudet om å bo og jobbe på gården. Mange fant frem til Linda og gården i skogen, og benyttet seg av kafétilbudet.

– Jeg er så takknemlig for hjelpen og disse besøkene, dette gjorde at jeg fikk råd til oppgradering av vinduer, piper og ildsteder før vinteren. Jeg har et godt forhold og samarbeid med eierne av plassen. Vi samarbeider om å gjøre det beste for å holde plassen i stand. Faren til eieren, Egil, er pipeeksperten. 

Denne tøffe dama ser ingen grenser for hva man kan utvikle på gården. – Vi står fritt til å dyrke jorda og sette opp små boenheter eller trehytter. Den store låven kan brukes til arrangementer om man vil skape litt liv, og stabburet kan man også bruke til mye forskjellig. I bakstehuset er det en flott bakerovn hvor man kan lære å bake slik de gjorde i gamledager.

Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert!

Gården har som nevnt hverken strøm eller innlagt vann, men det stopper ikke Linda. Det renner en bekk med rent vann over eiendommen som er på totalt 1800 mål. I tillegg har Linda gravd frem den gamle brønnen fra 50 år tilbake. Linda er ei grepa dame og forteller at motorsag og verneutstyr er kjøpt inn, og at hun får lov til å ta ut all ved som trengs til eget bruk.

Linda har opplevd mye så langt i sitt liv, men har nå funnet sjelefred på Lindbo Gård. – Her håper jeg at jeg får være resten av livet. Etter mange år med mye motstand, blant annet en stor brann og splittelse i familien, har jeg endelig funnet min plass.

- Både jeg og andre beskriver meg selv som Pippi. Jeg kunne for eksempel aldri hatt et grått hus. Mine hus har som regel sett ut som pippi-hus. Huset på Lindbo Gård har fått pastellfarger rundt vinduene. – Jeg gjør det ikke for å provosere, men jeg synes det er vakkert og farger gjør oss glad, sier hun.

Multikunstner

- Som kunstner er jeg veldig impulsiv og spontan av meg. Da det bøy seg en mulighet om å åpne keramikk-studio i Åmot, tok jeg sjansen. Jeg har drevet med leire nesten hele livet. Leireterapi er magisk for å få jording og tilstedeværelse.

Verkstedet er på 100 kvadrat, så her er det plass til kurs med god avstand, eller så kan de som ønsker få leie plass her og selge keramikken sin. Før jul hadde Linda kampanje på leirekurs som julegaver. Dette ble godt mottatt, og det er fullbooket til litt ut i februar.

Lokalet har flotte utstillingsvinduer, så her er det mulig å selge kunsten sin. Keramikk-verkstedet er ca. 30 minutter fra gården. Linda kommer seg dit ved å bruke snøscooter til den brøyta veien, deretter bil.

Bygdesnakk

Linda legger ikke skjul på at det er mange som har meninger om hvordan hun bor og lever. – Dette livet er helt klart ikke for alle, men jeg kunne ikke tenke meg noe annet. Dette er slik jeg liker å leve og jeg har det bra på denne måte, og det håper jeg folk vil respektere. 

Linda har fått installert et 100 watt solcellepanel, som hun bruker til lading av mobilen, slik at hun kan ha kontakt med omverdenen når hun ønsker. Solcellepanelet er kjøpt hos Solbua, som eies av søsteren til eieren av Lindbo Gård, Eirik Lindbo. – Slik viser jeg min takknemlighet for gården, ved å handle hos dem, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solcellepanelet gjør at hun kan bruke blant annet Facebook og slik får hun med seg kommentarene som skrives om henne. 

- Jeg kan forstå at folk mener jeg ikke kan bo slik jeg gjør og reagerer på at jeg for eksempel spør om hjelp hvis snøscooteren min ikke starter eller har kjørt seg fast, men jeg tvinger ingen til å hjelpe. Det går jo ikke utover noen. Jeg stiller kun et spørsmål og de som ønsker kan hjelpe. De som irriterer seg over meg og mitt liv, bør bla videre og feie for egen dør. Jeg ønsker bare godhet i verden, sier hun.

- Heldigvis får jeg også god støtte og kommentarer om at dette er beundringsverdig i 2020.

Linda ønsker alle som er åpne for det velkommen til dugnadsarbeid og økofellesskap på Lindbo Gård i Sigdal.