Koding og roboter på timeplanen

Med gjenbruk av plast som bakteppe, har de eldste elevene på Prestfoss skole bygget, kodet og erfart hvor vanskelig det kan være å få en robot til å gjøre som de vil.

Denne artikkelen er et gjensyn fra arkivet. Den ble første gang publisert 27. februar 2021.

5., 6. og 7. trinn på Prestfoss skole har hatt en bratt læringskurve innen ny teknologi dette skoleåret. Skolen er nemlig med på prosjektet «super:bit», et samarbeid mellom Lær Kidsa Koding, Vitensentrene og NRK. Dette er et prosjekt som er tilbudt alle elever på 6. trinn i Norge, og i Sigdal er alle barneskolene med.

På Prestfoss skole har de fått 10 sett som blant annet inneholder micro:bits og bit:bot, og de eldste elevene deler på moroa. De har jobbet gruppevis i prosjektet. En bit:bot er en liten robot utformet som en slags bil, som styres av en micro:bit.

I tillegg er et viktig fokus for elevene å finne måter å gjenbruke plast, og bli obs på hvor mye av tingene vi omgås til daglig som er laget av nettopp plast. Å bekjempe plastforurensing i havet var også fokus på TV-aksjonen i fjor.

Starten på dette prosjektet var at de skulle lage noe helt nytt, og at det de laget skulle kunne settes på en bit:bot.

Nytt liv for brukt plast

Elevene har tatt utfordringen på strak arm. Daniel, Marte og Fredrik er tre av elevene som har bygget en snedig doning.

– Vi begynte med å lage en tegning av hva vi ville bygge og så lagde vi en modell i plastelina.

– Egentlig skulle det bli et skateboard, men det ble en bil i stedet.

– Den har til og med høyttaler bak. Se her, forteller elevene og viser.

– Den er laget av plast vi tok med hjemmefra, for eksempel bruskorker, plastkopper, såpebeholder, linseetui, sugerør, isboks og yoghurtbeger, så det er gjenbruk av plast. Vi har limt delene sammen og testa om den kan kjøre. Nå er også Power Point-presentasjonen vår ganske klar, forteller trioen stolt.

Mohammed og Thea har laget en sparebøsse som også kan kjøre. Rundt omkring i klasserommet blomstrer kreativiteten, og den ene figuren etter den andre er klare for testkjøring.

Hvordan fungerer det?

Nå kan man jo lure på hvordan i alle dager elevene får disse plastfigurene til å kjøre? De bruker tre ting: en micro:bit, en bit:bot og en iPad. Ved å koble sammen micro:biten og iPaden, programmerer de micro:biten til å gjøre bestemte ting. Micro:biten kobles så på roboten, og plastfiguren de har bygget skal plasseres oppå roboten.

Deretter er det bare å sette hele doningen på gulvet, trykke start og se om roboten gjør som den har blitt programmert til å gjøre.

Finne løsninger

– Dette handler om å finne løsninger og er en kjempemulighet for å bruke flere fag i praksis, sier lærer Tina Sandstrand. Hun er kontaktlærer for 6. klasse.

Da sigdal.no var på besøk hos Prestfoss skole, var det andre gangen de prøvde seg på koding av micro:bits. Underveis i arbeidet skal elevene skrive logg om erfaringene de gjør. Mulighetene for hva man kan gjøre med iPad, micro:bits og roboter er nærmest uten grenser. Man kan også koble til lys og musikk, blant annet.

Rektor Anne Hilde Fragått tror det er veldig inspirerende for elevene å få jobbe med dette.

– Kreativiteten blomstrer, og det handler mye om å prøve og feile, og på den måten lære.

– Samtidig synes de dette er både morsomt og spennende. Det er alltid noe som ikke fungerer slik de har tenkt, og de må prøve på nytt, men det er også en del av læringen. Og får de det ikke til, så er de flinke til å hjelpe hverandre, sier Anne Hilde.