– Gjenbrukskroken er for alle

Før jul åpnet Sigdal Frivilligsentrals nye Gjenbrukskrok dørene. Her kan alle hente seg klær og sko, ting til hjemmet, leker og barneutstyr – helt gratis.

Nettopp ordet «gjenbruk» er viktig for leder av Sigdal Frivilligsentral, May-Britt Neshagen, og de frivillige hun har med seg til å drifte ordningen. Gjenbrukskroken ble åpnet i full fart før jul, i de gamle banklokalene i Sentrumsgården i Prestfoss. På bare en ukes tid gikk lokalene fra å være et midlertidig lager, til et sted sigdølinger flest kunne hente seg gratis saker.

– Vi vil understreke at dette er et tilbud til absolutt alle.

– Gjenbruk er viktig i et miljøperspektiv og langt mer bærekraftig enn hele tiden å skaffe seg nye ting, sier May-Britt.

De frivillige nikker bekreftende, og Mette Strand forteller at hun fant seg en flott rød kjole til jul – helt gratis og uten å måtte kjøpe nytt.

Mange merker også at det er trangere økonomisk om dagen og på Frivilligsentralen håper de terskelen skal være lav for å benytte seg av gratistilbudet.

Da vi er på besøk, er de frivillige i full gang med å rydde bort juleutstillingen og få frem nye saker. Det er totalt ni frivillige som skifter på å bemanne tilbudet, og May Britt roser positiviteten deres.

11936

Samarbeider med ungdomsskolen

På Frivilligsentralen ser de frem til å starte et samarbeid med Sigdal ungdomsskole.

– De som har valgfaget innsats for andre skal være her og bidra på tirsdager, og arbeidslivsfag skal hjelpe oss med å lage hyller og benker til varene, forteller May-Britt.

Håpet er at også involvering fra ungdommen kan gjøre tilbudet mer kjent blant folk. 

11929

Håper tilbudet kan utvikle seg

Lokalene er kanskje ikke de lekreste, siden det nærmest er strippet ned til et råbygg. Men Frivilligsentralen setter pris på at de får låne lokalene av kommunen og håper tilbudet kan bli noe varig som kan utvikle seg.

– Vi bruker det vi har av plass, og ser for oss at det kunne vært fint og hatt en person på symaskin som kunne fiksa på ting og sydd om. Og kanskje ha en lesekrok her også. Det mangler ikke ideer, forteller May-Britt. 

Har du ris, ros eller andre tilbakemeldinger, kan du benytte deg av forslagspostkassa som står inne i lokalene.

11937
11935

Har du noe du vil gi bort?

Siden målet er at tingene i Gjenbrukskroken skal få nye eiere, er det også stadig behov for påfyll av nye ting. 

– Det er mulig å levere ting døgnet rundt tre steder i bygda; her utenfor Gjenbrukskroken, på trappa til Leikvang i Nedre Eggedal og på trappa til Velkomstsenteret (Turistinformasjonen) i Eggedal. Så lenge tilstanden til tingene er slik at du selv ville brukt dem, tar vi imot alt av tekstiler, sko, praktisk utstyr til for eksempel kjøkkenet og utstyr til barn. Skiutstyr er veldig velkommen nå, forteller May-Britt.

11932
11930

Åpent onsdager

Gjenbrukskrokens nye åpningstider er onsdager kl. 14.00-17.00. Om du ønsker er det også mulig å stikke innom Frivilligsentralens lokaler vegg-i-vegg for en kaffekopp.

 

11938

Få også med deg åpen dag på Kreativt verksted

Sigdal Frivilligsentral inviterer også til åpen dag på Kreativt verksted torsdag 19. januar kl. 12.00-14.00. Her kan du se hva deltakerne på verkstedet tryller frem med malesaker, symaskin og annet. Dette er i Frivilligsentralens lokaler.