Går viralt med laftevideoer

Arvid André Fjeld tar tradisjonell lafting til moderne medier. På TikTok og YouTube deler 30-åringen filmer fra sin hverdag omgitt av grovt tømmer, vakker natur og enkle verktøy. Det legges merke til – av mange. Nylig ble videoene hans delt på en Facebookside med over 42 millioner følgere.

Vi møter Arvid hjemme hos hans «læremester» Anders Fragått, langs Eidalsveien med utsikt til en islagt Soneren. Arvid og Anders har hvert sitt enkeltpersonforetak, men det er ikke lett å drive med lafting helt alene. Derfor arbeider de to sigdølingene mye sammen. Da vi er på besøk, er de i gang med å pakke bilene for en tur til Haglebu, hvor de jobber med et prosjekt. På gårdstunet har Anders en laftehall med enorm takhøyde. Det trengs, siden byggene monteres i full høyde her, før stokkene merkes og plukkes ned igjen, og deretter fraktes til sin endelige beliggenhet.

– Det var Anders som lærte meg å lafte da jeg begynte i 2020, forteller Arvid og legger ikke skjul på at han føler seg heldig som fikk en tålmodig og dyktig mentor som Anders.

Bekjentskapet mellom de to begynte ganske tilfeldig, da Arvid skulle hjelpe en kompis med å bygge bar til bryllupet. Materialene til baren var skjært av Anders og det var derfor her på gården de møttes.

Anders og Arvid driver hvert sitt laftefirma, men samarbeider mye.

Anders og Arvid driver hvert sitt laftefirma, men samarbeider mye.

Fra anlegg til laft

Arvid har bakgrunn fra anleggsbransjen. Først som vei- og anleggsarbeider, så Fagskolen etterfulgt av tre år som anleggsleder. Det ble etter hvert mye skrivebordsarbeid på Arvid. For mye, syntes han.

– Jeg ble nok litt lei kontorjobbing og så meg om etter forandring. Lafting har alltid interessert meg, men jeg har aldri prioritert tid til å lære meg det, forteller han.

Det viste seg at Arvid og Anders møttes på et perfekt tidspunkt. Anders hadde mye å gjøre og trengte en medhjelper. Arvid leide seg derfor ut, og med det begynte hans lafteeventyr.

– Jeg hadde ikke klart meg uten Arvid de siste årene, så det har vært helt gull, roser Anders.

Kombinerer hobby og jobb

Arvid drev mye med film og redigering som hobby da han var ungdom. Da han skulle sette seg inn i laftefaget, søkte han til YouTube for veiledningsfilmer. I tillegg prøvde han å finne bøker om temaet.

– Jeg fant ikke så mye. Derfor skrev jeg den boka jeg selv skulle ønske jeg hadde da jeg begynte med laft. Jeg ga den ut som e-bok på Amazon i 2021. Den heter Log Builder’s Guide – Notches and Log Fitting. Det er en steg-for-steg-guide til lafting, forteller han.

Han begynte også å filme arbeidet med lafting. Hvorfor?

– Jeg hadde lyst til å ta opp igjen hobbyen med film og samtidig vise folk prosessen, hvordan et laftebygg blir til.

– Det er veldig moro å lage disse filmene, sier han.

Anders er stadig hovedpersonen i filmene til Arvid, som i denne filmen – den første filmen Arvid la ut på YouTube:

Ville bruke TikTok for boksalg

Til å begynne med la han ut seks småfilmer på TikTok, med en tanke om å ha en plattform for å vise fram boka han har gitt ut. De lengre filmene legger han på YouTube. Først filmet han med telefon og drone, men nå har han investert i nytt og bedre kamerautstyr.

– Det som er spesielt med TikTok er at innholdet vises for et veldig stort publikum. Etter bare noen dager hadde jeg fått mange visninger på de første filmene, så jeg fortsatte å legge ut filmer nå og da, sier han. Lafting slo an og kanalene fortsatte å vokse.

Under navnet @aafjeld har han nå henholdsvis 46.000 følgere på TikTok og drøyt 8500 abonnenter på YouTube. I tillegg kommer alle som tilfeldigvis ser videoene hans uten at de følger eller abonnerer. Det er spesielt stor interesse for lafting i USA og Canada, og Arvid kommuniserer gjerne med andre «laftenerder» via kommentarfelt. Han har flest følgere fra USA, Romania, Frankrike, Tyskland og Polen. Foreløpig er det ganske lite oppmerksomhet fra det norske publikummet.

Han har også hjulpet sin læremester Anders med synlighet på Instagram. Her har Anders hele 13.700 følgere under navnet @fragaattlaft, så det er tydelig at Arvid har et talent for å mestre både det tradisjonelle og det moderne.

Arvid har gitt ut bok og når ut til mange følgere med videoer om lafting.

Arvid har gitt ut bok og når ut til mange følgere med videoer om lafting.

Delt med millioner av mennesker

Unilad er et britisk internettmedieselskap med svimlende 42 millioner følgere på Facebook. Her deler de fascinerende historier fra hele verden og har alltid «følerne ute» for innhold som har potensiale til å nå mange – innhold som kan gå viralt. Og det mente de at Arvids laftevideoer kunne.

– Jeg har fått en del henvendelser fra denne typen mediasider tidligere, men det har ikke vært så store og kjente sider, så jeg har ikke gjort noe med det. Men så tok Unilad kontakt i fjor sommer. De hadde sett filmene mine på TikTok og ønsket å sette sammen flere klipp til en litt lenger film til sine kanaler. Jeg var først litt skeptisk med tanke på rettigheter. Unilad hadde en standardkontrakt som jeg leste mellom og den ivaretok mine interesser. Det var derfor ikke noe i veien for å inngå en avtale basert på denne, sier Arvid.

Ukene og månedene gikk, og Arvid hadde nesten glemt bort hele saken. Helt til lørdag forrige uke.

– Plutselig så jeg mine egne laftevideoer dukke opp som anbefalte videoer på Facebook, ler han.

Anbefalte videoer er innhold som algoritmene tror du vil like, ut fra hva du tidligere har sett. Vi kan vel anta at Arvid har sett en og annen laftevideo.

Unilad hadde delt Arvids laftevideoer på nyttårsaften. Per nå har innlegget fått over 20.000 likes, over 2000 delinger og 2,3 millioner visninger.

– Jeg merker helt klart at det kommer flere følgere etter innlegget til Unilad og jeg vokser både på TikTok og YouTube, forteller Arvid.

Vil du sjekke ut filmene hans, finner du Arvid på følgende kanaler:

TikTok: https://www.tiktok.com/@aafjeld

YouTube: https://www.youtube.com/@aafjeld