Fra innflytter til lommekjent turambassadør

Guro Storebraaten Kolbjørnsrud fra Gol har jobbet med reiseliv i Sigdal og Norefjell-regionen i 7 år og bruker all sin ledige tid på familien, jakt og hunder – helst i kombinasjon! Her kan du bli bedre kjent med Guro.

 På Gol har Guro odelsrett på en gård, men hun har slått rot i Eggedal og er trygg på at gården havner i trygge hender innad i familien selv om hun ikke overtar. 

– Jeg hadde en veldig fin oppvekst på Gol, på en gård med melkekuer. Jeg var med mye og hjalp til som liten, og hver sommer var jeg med bestemor og bestefar på stølen på Søråsen der vi setra på gammelt vis, forteller Guro. 

Men hvordan gikk ferden fra Gol til Eggedal? 

– Det var Goldagan da, ler Guro. I 2013 møtte hun nemlig en kjekk kar fra Eggedal som heter Geir Erland Kolbjørnsrud, nettopp på Goldagan. 

Det ble fort klart at det var full klaff mellom de to og Guro flytta til Eggedal i 2014. Den gangen hadde Geir Erland også en liten jämthundvalp som heter Birk og som virkelig fikk opp interessen for jämthunder for Guro. En stund pendla hun til Gol og jobben på kundemottak på et bilverksted. I mai 2015 ble Guro og Geir Erland foreldre til Tilde, og under permisjonen søkte Guro på stillingen som daglig leder ved det som den gang het Sigdal og Eggedal Turistservice (SET). 

11706

Jobbet med reiseliv i 7 år 

Jobben fikk hun, og i oktober 2015 begynte hun, først i 40 % stilling. To dager i uka reiste Guro på kontoret, da Tilde fortsatt var en liten baby, og hun fortsatte med gradert permisjon en god stund. Siden hun fikk jobben, har Guro har vært med på flere endringer. 

I 2019 endret SET navn til Visit Sigdal. I 2022 kom den siste og største endringen, med ny eierstruktur og Sigdal Utvikling som juridisk navn. Per Arne Lislien er nå daglig leder for Sigdal Utvikling AS og Guro er leder for handel og reiseliv. De har tett samarbeid med Visit Norefjell, og Guro utfører blant annet en del administrative oppgaver og er turambassadør for Visit Norefjell. 

– Med tanke på at jeg er innflytter, har det vært en bratt læringskurve å skulle ha svar på alt de besøkende i regionen vår lurer på. Du skal ikke bare vite hvor de ulike turene går, men må ha informasjon om ulike steder og grunneiere, kjøp av fiskekort, hvor det er liten og stor fisk, mulighet for rypejakt og så videre. Vi har hatt amerikanere innom som leter etter familien sin, så da er det fram med Sigdalsbøkene, da, sier Guro. Nettopp denne variasjonen er noe av det hun liker aller best med jobben sin. 

Hun vil rose mannen sin og svigerforeldrene for å ha delt av sin kunnskap. 

– Geir Erland, Torunn og Hellik har alle hjulpet meg masse, så de skal ha all mulig ros, sier Guro.

 Skiløyper engasjerer 

– Store deler av vinteren sitter jeg «pal» foran Skisporet og følger med hvor det kjøres skiløyper. Jeg legger ut informasjon for Eggedal Turlag på sosiale medier, svarer på henvendelser og har dialog med løypekjørerne
– enten det er hverdag, helg eller høytid, forteller Guro. Det er tydelig at skiløyper engasjerer. 

– I Sigdal er vi heldige med at hytteeierne bruker hyttene sine masse. Vi så spesielt en økning etter koronaen, at flere også bruker hytta til hjemmekontor. Min jobb er å kommunisere når og hvor det kjøres og ikke, og der prøver jeg alltid å være i forkant av spørsmålene, forteller Guro.
11702

Ivrig jeger fra 2016 

Guro kommer ikke fra en jaktfamilie selv, så jaktdebuten ble på elgjakt sammen med Geir Erland høsten 2013. Da var Guro kun tilskuer. Med var også den da 8 måneder gamle valpen Birk. 

Guro fikk raskt opp interessen for jämthund og bidro til at Birk ble både jaktchampion og utstillingschampion før han var to år gammel. Birk er fortsatt en del av familien, og er en voksen mann på vel 9 år. Etter flere år som tilskuer, tok Guro jegerprøva i 2016. 

– Første dyret jeg skjøt, var en reinskalv på Tempelseter i september 2016. Da var jeg gravid og hadde Marinius i magen. Følelsen av å skyte et dyr for første gang var veldig spesiell. I reinsjakta går en ofte langt, en er sliten og gleden over og endelig prestere ved å få skutt et dyr er stor. Jeg husker simla kom tilbake da vi stod og slakta. Det var mye følelser den dagen og foreløpig har det blitt med den ene reinskalven, sier Guro. 

Men Guro har vært på reinsjakt etterpå og i 2017 fikk hun skutt storbukk på Norefjell, rett i nærheten av Ravnås. Det ble en stor, men slitsom opplevelse. 

– Geir Erland og jeg skulle bære dyret ned igjen. Vi delte det i to, og tok en halvpart i hver vår sekk. Men vi justerte ikke sekken, så jeg gikk med feilinnstilt sekk på kanskje 40 kg, børse og horna i tillegg. Det ble en slitsom tur, så neste gang gjør vi det nok litt annerledes, eller får med oss noen til å bære, sier Guro og smiler.

11690

Flere hunder 

Siden debuten i 2016 har Guro altså skutt reinskalv, reinsbukk, elgkalv, elgokse og to elgkuer.
Det er også flere jämthunder som har kommet inn i familien siden hun startet med jakt. Sommeren 2018 flyttet Ero inn. Han var også jaktchampion før fylte to år. 

– Med Birk var jeg gravid den første jakthøsten, men med Ero er det jeg som har hatt han med på utstillinger og på noen av jaktprøvene, sier hun. 

I januar 2021 fikk Birk og Ero selskap av Qoia. Fjelljämtens kennel ble opprettet, med håp om å kunne drive oppdrett på jämthunder. Da hun hadde sitt første slipp i august 2021 ble det dramatisk. Qoia fikk en kvist i kneet, som i utgangspunktet var et lite sår. Da de reiste til dyrlegen ble hun lagt i narkose, og det viste seg at skaden ble større jo mer hun åpnet. 

– Vi kjørte til Veterinærhøgskolen i Oslo og ho lå der i en natt, men de hadde ingen kirurger der som var gode nok til denne operasjonen. Vi hentet henne igjen og deretter til Moss dagen etter, hvor de hadde en kirurg som var ekspert på kne og sener. Det viste seg at Qoia hadde en veldig sjelden skade. Senefestet til kneskåla i toppen var røket, og det var også nesten av i bunnen. Det var ingen garanti for at hun skulle bli 100 % bra igjen, sier Guro. 

Det ble ti krevende uker med jernstang utenpå benet. Med en hund på under 1 år som skulle være helt i ro, og små barn løpende rundt, ble det en krevende høst. Etter ti uker kunne stanga opereres ut, og så kunne opptreningen sakte, men sikkert, starte. 

– Vi kjøpte oppblåsbart basseng slik at hun kunne trene svømming. Hun hadde nok ikke blitt så bra om vi ikke hadde gjort det. Det har vært et langvarig og kostnadsfult prosjekt, men da det nærmet seg september i år så kunne hun endelig slippes løs i skogen og benet ser heldigvis helt fin ut. Nå er hun snart to år og dette blir hennes første jakthøst, sier Guro. Etter at denne artikkelen ble skrevet var Guro og Geir Erland så heldige at de fikk skutt en elg i los for Qoia. 

I mai 2022 ble hun nummer fire hentet hjem fra oppdretter i Sverige. Hun heter Vira. 

– Det er hund vi driver med, det er ikke tid til andre hobbyer enn det, sier Guro, som også har tatt utdannelse som løshunddommer og sitter i styret for Buskerud Elghundklubb.

Guro og familien bor i Tempelseterveien og trives veldig godt der, men dukker det opp en gård til salgs i Eggedal, så skal du ikke se bort ifra at familien flytter på seg. 

- Med 4 hunder, 1 katt og 2 unger så er det alltid kjekt med litt ekstra plass, sier Guro og smiler.