(Dette intervjuet ble gjennomført høsten 2020)
Vi fikk hilse på 5 unge jenter som jobber i disse tjenestene ved siden av studiene sine. Jentene vi møter er i alder fra videregående til tredje året på sykepleier-utdanning.
Margrethe Bye, plasstillitsvalgt i NSF for Sigdalsheimen, forteller at det også jobber flotte gutter her. – For studentene er det store muligheter til å kombinere det å tjene penger og samtidig få viktig praksis under studiene her hos oss. Studentene tar gjerne de ubekvemme vaktene som gir tillegg for helg, kveld og natt. Mange av studentene har fast arbeidsavtale på tredje hver helg, i tillegg registrerer de seg på «web» og søker ledige vakter når de har mulighet.
- For oss er det veldig positivt med studenter og ungdommer, de kommer med en nysgjerrighet, utfordrer inngrodde vaner og er et lyspunkt for våre brukere, sier Margrethe.
Et givende arbeidssted
Alle jentene er enige om at å jobbe i disse tjenestene er utrolig givende og ansvarsfullt. De kan fortelle om kollegaer som brenner for faget. De ansatte er kunnskapsrike, engasjerte og stolte av jobbene sine, dette skaper et godt arbeidsmiljø som er fint å være en del av, forteller de.
Marte Hagajordet og Åse Frøvoll er begge 21 år og 3. års sykepleiestudenter. De er to av ca. 96 ansatte på Sigdalsheimen. Marte forteller at det er veldig fint å kunne jobbe på Sigdalsheimen ved siden av studiene i Drammen. Begge jentene studerer sammen i Drammen, der de trives svært godt.
- Det er jo litt artig hvordan beboerne her kjenner til navnene våres, og kanskje kjenner besteforeldre eller andre i slekta. Slik har vi jo mye å prate om, forteller Marte. Jeg får inntrykk av at beboerne synes det er litt fint at det ikke bare er de faste som jobber her. Det er fint med litt variasjon, men det varierer jo også fra pasient til pasient, hva man foretrekker, sier hun.
- Særlig i helger og ferier merker man at det er mange unge som «trår litt te», det er et godt miljø og mange unge som jobber her. Selv om vi studenter trår til i helger og ferier, er arbeidsplassen veldig flinke til å tilrettelegge for at det skal være mulig å jobbe her ved siden av skolen. Hvis man skal på skolen tidlig en mandag, er det bare å si ifra så prøver de å tilpasse at man kan få en tidligvakt på søndagen før, sier Marte.

Silje Medalen, Åse Frøvoll og Marte Hagajordet.
Marte har lyst til å prøve seg på sykehuset når hun er ferdig utdannet. Jentene forteller at nå som de har kommet såpass langt i studiene får de varierte arbeidsoppgaver og mye ansvar på Sigdalsheimen.
- Jeg synes arbeidsplassen er veldig flinke til å tilrettelegge utfra hvor vi er i utdanningen. Det gjør at vi får utfordret oss og får viktig veiledning underveis, sier Åse.
Åse fikk jobb på Sigdalsheimen etter å ha jobbet der i praksis da hun gikk på videregående. – Det er veldig givende å kunne være med og hjelpe. Jeg liker å jobbe med mennesker generelt. Man går som regel hjem fra jobb med en god følelse, at man har gjort noe godt for andre.
De er veldig takknemlige her. Beboerne er egentlig takknemlige for alt vi gjør for dem, om det så er å hjelpe dem på do eller smøre ei brødskive så sier de gjerne «tusen takk, snille, søte deg», forteller Åse.
Åse har alltid likt å jobbe med eldre, og visst at det er dette hun vil arbeide med. For en tid tilbake tok ledergruppa innen helse initiativ til en fremtidsprat med sykepleiestudentene som da var i jobb innen tjenestene. Tillitsvalgte og arbeidsgiver har samarbeidet og tilbyr en rekrutteringspakke til nyansatte sykepleiere. Fremtidspraten med Åse førte til at hun har fått en fast arbeidsavtale med Sigdal Kommune og Sigdalsheimen etter endt utdanning.
Varierende arbeidsdager
Silje Medalen er 22 år og 2. års sykepleiestudent. Hun er en av ca. 60 ansatte i hjemmetjenesten. Hun er utdannet helsefagarbeider fra tidligere og stortrives med jobben i hjemmetjenesten.
- Det er veldig godt arbeidsmiljø her, man føler seg veldig velkommen selv om man bare jobber hver tredje helg. Det er en god plass å jobbe, jeg føler innsatsen man gir på jobb blir sett og satt pris på.
- Du må selvfølgelig være glad i mennesker i denne jobben. Man blir glad i folka her, vi bruker jo mye tid med dem og knytter bånd. Jobben gir opplevelser på både godt og vondt, man kommer borti mye forskjellig, men det er alltid noe positivt som topper en negativ opplevelse. Man må kunne ta ting litt på sparket, for man veit aldri hva man møter en dag. Det kommer litt an på hvilket bein man står opp med, så det er gjerne veldig varierende dager i denne jobben.

Amalie Andersen Tandberg og Marie Mørch Lislien.
Ønsker å bo og jobbe i Sigdal
Flere av de ansatte på Sigdalsheimen starter som trivselsassistenter som ungdom, og finner ut at de ønsker å gå over i pleie når de er over 18 år. Etterhvert ser de kanskje at de ønsker en utdanning innen helse, og kommer tilbake som student eller lærling og deretter fast ansatt.
Marie Mørch Lislien er 17 år og går VG2. Hun er én av 3 trivselsassistenter på Sigdalsheimen. – Jobben som trivselsassistent er veldig givende. Jeg hjelper for eksempel til under måltider, triller turer og prater med beboerne. Man får mye takknemlighet i denne jobben, jeg tror de setter veldig pris på å ha noen å snakke med. Den lille turen ut i hagen betyr veldig mye for mange, forteller Marie.
- Drømmen min er egentlig å bli lærer innenfor 5.-10. trinn. Jeg håper uansett at jeg får arbeid i Sigdal, det er veldig nyttig å ta med seg erfaringen jeg får herfra, jeg møter jo mange forskjellige typer mennesker.
Amalie Andersen Tandberg er 20 år og jobber som pleiemedarbeider på Sigdalsheimen. Amalie startet i jobben i 2020, og har til nå jobbet på dement-avdelingen.
- Jeg får nok ikke helt det samme forholdet til pasientene som de andre beskriver, for de husker meg som regel ikke. Men de gir uttrykk for glede av å bli passet på, så det gir meg en veldig god følelse.
- Målet mitt er å starte på sykepleiestudiet. Etterhvert vil jeg kanskje videreutdanne meg til helsesykepleier, vi får se hva som skjer. Før hadde jeg nok ikke tenkt å bli værende i Sigdal, men nå som jeg har jobbet her under korona-tiden har jeg endret litt mening. Jeg synes det har vært veldig fint og vurderer om jeg skal bo og jobbe i Sigdal i fremtiden, forteller Amalie.
Et godt fellesskap
I tillegg til studentene vi snakket med, er det mange ansatte og tilkallingsvikarer som ikke er studenter. – Disse gjør en fantastisk jobb som vi er helt avhengige av, sier Margrethe Bye. Hun kan fortelle at de siste årene har hjemmetjenesten og Sigdalsheimen benyttet vikarbyrå på sommeren, dette har i hovedsak vært medisinstudenter, men også hjelpepleiere og sykepleiere i hovedsak fra Sverige.
Noen har jobbet hos oss i flere år, og vi setter stor pris på dem, smiler hun!
Alle de tre tjenestestedene Sigdalsheimen, hjemmetjenesten og TTF utdanner også lærlinger innen helsefag. – Vi tar imot sykepleiestudenter i praksis fra høyskolene, både 1. 2. og 3. års-studenter, avslutter Margrethe Bye.