Artikkel Bo Ung Sigdøling

Fant drømmestedet

Stine Hvila er lærer, gårdeier, interiørinteressert og god på å framsnakke Sigdal. Bli bedre kjent med denne ukas unge sigdøling.

Ung Sigdøling er et intervju der hensikten er å bli bedre kjent med de unge i bygda vår. Den som blir intervjuet som ung sigdøling, bestemmer hvem neste intervjuobjekt blir.  

– Jeg er veldig glad i bygda mi, så du kan jo si at jeg er opptatt av Sigdal. At folk oppfatter meg som blid er jo veldig bra, smiler Stine. Hun bekrefter med det nominasjonsbegrunnelsen som forrige unge sigdøling – Ådne Halstenrud – ga da han ønsket at Stine skulle være nestemann ut. Han beskrev henne også som flink på sosiale medier, opptatt av gårdsliv og god på å framsnakke Sigdal.

Stine Hvila er denne ukens unge sigdøling. Her sammen med samboeren Håkon S. Hoffart.

Stine Hvila er denne ukens unge sigdøling. Her sammen med samboeren Håkon S. Hoffart.

Gårdeiere på tilfeldig vis

Vi besøker henne hjemme på gården Myre en fredag formiddag. Sola skinner, og selv om det er blitt sensommer, er det fortsatt veldig fint å sitte ute. Først går vi allikevel innom kjøkkenet en tur. Der sitter samboeren Håkon og sørger for at ettåringen i huset får i seg dagens lunsj. Håkon jobber som rørlegger for Thon & Co og har tatt seg litt fri denne dagen. Stine setter på kaffen og avdekker et brett med nybakte kanelsnurrer. Mens hun blander ut melisen snakker vi litt om løst og fast. Det blir raskt klart at Stine er ei jente man blir fort kjent med, og som er både trivelig og jordnær. 

Eggedølingene Stine Hvila og Håkon S. Hoffart ble kjærester allerede på ungdomsskolen og har nå vært sammen i 11 år. Sønnen Endre fylte nylig ett år.

Tilfeldighetene gjorde at Stine og Håkon ble gårdeiere på Myre. Gården ligger langs hovedveien, rett før gamle Støa handel, med fin utsikt mot både Soneren og Andersnatten. Det har blitt deres drømmested.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi bodde i Åmot en periode mens jeg gikk på videregående og studerte, men visste begge at vi ville heimat til Sigdal etter hvert. Vi hadde begynt å kikke litt, også var det faren min som tipsa meg om at denne gården stod tom. Vi fikk tak i eieren og lurte i første omgang på om det var mulig å leie her, men eieren mente det var i for dårlig stand til at han kunne leie ut, forteller Stine.

De avtalte allikevel at de skulle kikke på stedet for å vurdere om de ville kjøpe det. Det var tydelig at det krevdes mye oppussing. Men stedet hadde ellers alt de kunne ønske seg med beliggenhet, god plass og masse potensiale.

– Hadde det ikke vært for at Håkon er så handy og all hjelpen vi har fått av familie og venner, så kunne dette aldri gått. Men 1. juni 2014 hoppa vi i det og ble gårdeiere, forteller Stine.

Oppussingen har involvert det meste, fra drenering rundt veggene, etterisolering og ny kledning, nye vinduer og nytt tak. De har også endret noe på romløsningene.

– Ellers har vi tatt det rom for rom, sier Stine. I lang tid bodde de på tre rom mens resten av huset har blitt pusset opp. Stine er glad i gårdslivet, men innrømmer at det er mye jobb og antakelig ikke noe for alle.

Reportasje fra Sigdal i Lev Landlig

Det blir fort tydelig at Stine er over snittet interessert i interiør. Nytt og gammelt går hånd i hånd, og gjør at huset fremstår med sjel et ekte gårdshus verdig. Blant annet har de kappa mye av lengden på beina på det gamle kjøkkenbordet som stod i huset. Familien bruker det nå som sofabord. I spisestua har de også et flott dekorert gulvur med ukjent opprinnelsesår.

På Instagram deler Stine fine bilder fra gårdslivet til den lille familien. Ute tripper det noen frittgående høner, og tre kaniner lever også livets glade dager på Myre. Det er mange magiske øyeblikk å fange med kameraet. Dette har blitt lagt merke til både av nære og fjerne. I vår var interiør- og livsstilsmagasinet Lev Landlig på besøk hos ekteparet fra Sigdal og fotograferte og intervjuet de unge gårdeierne. Reportasjen er ennå ikke publisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til en stor interesse for interiør, forteller Stine at hun liker å bake.

– Jeg liker jo å sysle på med litt, ler hun, men legger samtidig til at nå er det først og fremst mammalivet som gjelder.

– Ellers er jeg glad for at vi bor nær naturen og fjellet. Jeg synes Sigdal er en fin plass både å vokse opp og å bo. Jeg setter veldig pris på roen vi har rundt oss, sier Stine.

Hennes drømmetur i fjellet er til Drotninggutunatten, eller Drotninggutua som Stine, og mange sigdølinger med henne, sier.

– Derfra ser man så fint utover bygda, sier hun drømmende.

 

Læreryrket

27-åringen jobber til vanlig som lærer på Buskerud skole i Modum. For tiden er hun hjemme i permisjon med sønnen Endre. Etter nyttår skal Stine tilbake på jobb. Siden hun da begynner å jobbe midt i et skoleår blir det ikke rett tilbake til stillingen som kontaktlærer.

– Jeg skal blant annet jobbe en del med spes. ped, forteller Stine. At hun har blitt lærer er langt fra vilkårlig.

– Jeg har nok alltid sett for meg at læreryrket er det rette for meg. Jeg ville jobbe med mennesker, og er glad i unger. For meg gir det mye å hjelpe elevene å forstå ting, og det er noe eget å se gleden i øynene deres når de får til noe. Dessuten er det et sikkert yrke, sier Stine.

Stine har alltid visst at det var lærer hun skulle bli.

Stine har alltid visst at det var lærer hun skulle bli.

Ønsker et finere sentrum

Selv om Stine er veldig glad i bygda si, og framsnakker den titt og ofte, er det noen ting hun vil sette fingeren på. Hun er ikke nådig i omtalen av hvordan Prestfoss sentrum framstår.

– For å være helt ærlig synes jeg det er stusselig og litt trist. Jeg skulle ønske det ble rydda opp i Prestfoss sentrum. Noe bør rives og noe bør i hvert fall males. Se bare hvor mye finere ungdomsskolen ble nå som den er malt. Mer planter hadde også vært bra. Det er ikke så mye som skal til, sier Stine.

Stine mener Sigdal er ei eventyrbygd på mange måter, men at det kunne gjenspeila seg enda mer i hvordan det ser ut rundt oss enkelte steder.

–  Kunne man for eksempel rydda litt langs fjorden, slik at det ble noen skikkelig fine utsiktspunkt og rasteplasser? Vi er jo så heldige som har fjorden, sier hun.

Tiltak som utekino er noe hun synes er veldig positivt, og en flott måte å samle folk til hyggelige hendelser på en ny måte.

– Tenk om vi kunne fått utekino på vinteren også, og brukt snøen som lerret! Det hadde vært kjempeflott. Jeg synes det er veldig bra at det organiseres slike ting, sier Stine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Familien på tre har det fint i Sigdal.

Familien på tre har det fint i Sigdal.

Neste nominerte er...

Denne artikkelens unge sigdøling forteller at hun har tenkt veldig mye på hvem hun skulle nominere som nestemann ut.

– Valget falt til slutt på ei jeg egentlig ikke kjenner så godt, men som jeg har et veldig godt inntrykk av, og som det hadde vært spennende å høre mer om i denne spalten. Jeg nominerer derfor Linn Mjøseng. Hun er litt yngre enn meg og akkurat ferdig utdanna barnehagelærer. Ved siden av studiene har hun jobbet på Halvorseth. Hun og kjæresten holder nå på å restaurere hjemgården hans. Linn virker som ei jente som alltid er blid og hyggelig, avslutter Stine.

Da kan vi glede oss til neste gang, da vi skal bli bedre kjent med Linn Mjøseng!