Artikkel Bo og jobbe

Dyreglade Jeanette og besøkshunden Missy

Jeanette Aaby har alltid vært ei dyreglad jente. Sammen med hunden Missy besøker hun jevnlig Sigdalsheimen, og lyser opp hverdagen til de som ønsker litt kos og underholdning.

Jeanette har vokst opp med hunder, og har alltid vært glad i dyr, både ville og tamme. - Jeg er glad i alle dyr, men jeg har nok en liten forkjærlighet for hunder og hester, forteller Jeanette.  

Jeanette har tidligere tatt utdanning innen hestefaget og jobbet med hester på Åmot. Nå er hun hjemme med barn og trives godt i mamma-tilværelsen. Sammen med samboer Knut bor de på Sandsbråten, og har til sammen 4 barn. 

Godt dyretekke 

Jeanette har mange gode minner og opplevelser med dyr.  

- Jeg har nok vært glad i dyr hele livet. Som tenåring hadde jeg en hamster som jeg hadde med meg overalt, derfor ble den veldig tam. Den gikk løs i huset, og når jeg ropte på den kom den alltid. 

Jeanette og besøkshunden Missy koser seg i hagen på Sigdalsheimen.

Jeanette og besøkshunden Missy koser seg i hagen på Sigdalsheimen.

 Svigerfaren til Jeanette har en seter i Sigdal, og et år da de var flere turer dit passerte de et hi med et revekull. - Jeg ble veldig nysgjerrig på disse reveungene. Etter hvert ble de trygge på meg. De ble faktisk så trygge at de gikk rundt beina mine og den ene spiste fra hånden min. En dag da jeg skulle ta bilde av de, la jeg fra meg mobildekselet mitt på bakken. Dekselet inneholdt både bankkort og førerkort, og dette rappet den ene reveungen med seg inn i hiet. Heldigvis kom han ut med det igjen, ler Jeanette. 

Schæfer er en fin rase 

- Hunder har alltid vært en naturlig del av livet mitt. Vi har hatt flere schæfere opp gjennom årene.  

Hjemme hos familien på Sandsbråten har de nå to hunder. En vanlig schæfer-hund og besøkshunden Missy.  

- Missy er en 7 år gammel hvit gjeterhund. Dette ble en egen rase i 1991, men mange kjenner den som schæfer forklarer Jeanette. 

Besøkshund som gjør triks 

Siden Missy var valp har Jeanette jobbet med grunnleggende lydighet. - Da Missy ble litt eldre testet vi ut agility. Jeg syntes dette var veldig gøy selv, man får mestringsfølelse av å få hunden til å gjøre som man ønsker. Jeg så at Missy gjorde det veldig bra, derfra videreutviklet det seg naturlig til å bli mer avanserte triks, sier Jeanette. 

Missy kan blant annet lukke dører med snuta, krype, hoppe, vinke, danse og rulle. Dette er underholdning som beboerne på Sigdalsheimen får glede av. 

Siden mars 2019 har Jeanette og Missy besøkt Sigdalsheimen hver tirsdag de har mulighet.  

Siv Grønli Øverby som jobber som aktivitets- og kulturkoordinator organiserer besøket og går rundt med Jeanette og Missy. 

Aktivitets- og kulturkoordinator Siv Grønli Øverby og resten av Sigdalsheimen er glad for besøk av dyr.

Aktivitets- og kulturkoordinator Siv Grønli Øverby og resten av Sigdalsheimen er glad for besøk av dyr.

Alle avdelinger får besøk, men det sjekkes alltid ut på forhånd om det er noen som er allergiske eller redd for hunder. 

- Det er imponerende den prosessen Jeanette gjør frivillig for at vi skal få glede av de her på Sigdalsheimen. Dette gjelder både å ordne barnevakt for minstemann og all treningen som ligger bak. Det er gull verdt med sånne som Jeanette som tar kontakt på eget initiativ, sier Siv Grønli Øverby.  

Underholdning og kos 

Det som er ekstra spesielt med å få besøk av akkurat Jeanette og Missy er at de underholder i tillegg til å dele ut kos. 

- Det er ikke ofte vi har dyr her, så disse besøkene setter vi veldig stor pris på. Vi merker at det er snakk om besøket blant beboerne både i forkant og etterpå. Et kjempefint samtaleemne. For de som ikke husker så godt, blir dette husket selv om mye annet blir borte, forteller Siv.  

Jeanette og Missy føler seg veldig velkommen når de kommer til Sigdalsheimen. Missy føler seg hjemme og. Man ser gleden lang vei når Missy nærmer seg inngangsdøren og veit hva som venter på innsiden.  

- Det er tydelig at Missy forstår og leser mennesker godt, sier Jeanette. 

Beboerne som ville hilse på Missy satt i en ring rundt Missy og Jeanette. Ettersom folk kom for å sitte i ringen, gikk Missy bort hver gang det kom et nytt menneske for å hilse og ønske velkommen til ringen. 

- Dette gjør jo at man føler seg inkludert og velkommen. Det er det flotte med dyr, og jeg føler Missy passer veldig godt til akkurat dette, sier Jeanette. 

Missy er ikke en utdannet besøkshund, men har blitt godkjent som frivillig besøkshund gjennom samtaler og prosesser der det er sett at hun fungerer godt sammen med beboerne.  

- Missy og Jeanette har tatt oss med storm, sier Siv. 

- Det var en veloppdragen og dyktig hund, kommenterer en av beboerne. 

Show-oppdrag 

I sommer ble den årlige grillfesten til Sigdalsheimen arrangert i hagen. Jeanette og Missy ble spurt om å lage et show. Jeanette svarte ja med en gang hun ble spurt. Det ble planlagt en rutine og dans til musikk.  

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Denne utfordringen tok de på strak arm. Jeg har fått flere kommentarer fra pårørende om hvor fint dette var. Det var fint for oss å vise dette fram til pårørende også, så de kunne se at dette har vi i hverdagen vår, ikke bare på fest, sier Siv.  

I tillegg til opptreden på grillfesten har Jeanette også hatt show på Markedsdagen som ble arrangert i Prestfoss i sommer. - Det er gøy med slike oppdrag, også er det veldig fin trening for Missy, for hun er litt redd for høye lyder, sier Jeanette. 
 
Tålmodighet 

Det ligger mye tid og tålmodighet bak alle Missys kunstner. - Det er ikke hver dag vi kan trene. Både hennes og midt hode må være på plass, for det er krevende, sier Jeanette. 

Etter et slikt besøk som på Sigdalsheimen er Missy ganske utslitt. - Det blir mye hjernetrim og inntrykk på kort tid. Missy bruker både kroppen og hodet når hun gjør øvelsene, i tillegg er det både lukter og mange mennesker i løpet av besøkene som gjør inntrykk, forteller Jeanette. 

Det er helt klart at Missy er som skapt for å være besøkshund. - Jeg har jo to hunder hjemme, og merker stor forskjell på dem. Når vi er på tur i skogen og begge går løs, forsvinner gjerne den ene langt i forveien, mens Missy bare går noen meter før hun snur seg og sjekker at jeg er med og har det bra. 

- Siden Missy leser folk så godt, kunne jeg etter hvert tenkt meg å ta kurs og kanskje også jobbe som frivillig for barn som har det vanskelig og trenger et lite avbrekk fra hverdagen, avslutter Jeanette.