Avsluttet sommerferien med fem superdager

Torsdag denne uken ringte det inn til nytt skoleår på skolene i Sigdal. 140 barn fra 9-13 år brukte de siste fem feriedagene på sommergøy, og hadde med det en drømmeavslutning på sommerferien.

Sommergøy i Sigdal er et gratis tilbud til skolebarn. Det ble arrangert for første gang i Sigdal i fjor, da kun med 80 plasser. Arrangøren var bestemt på at i år skulle alle som ville være med få plass. Dermed fikk de 140 påmeldte barn. Sommergøy arrangeres i samarbeid mellom forebyggende helse i Sigdal kommune og Sigdal Frivilligsentral. De har god hjelp av frivillige voksne, samt lokale ungdommer som har sommerjobb med å hjelpe til. 

Årets sommergøy foregikk torsdag 10., fredag 11., mandag 14., tirsdag 15. og onsdag 16. august. Arrangementet har hatt base i Eggedal, på Haglebu, Nerstad og Prestfoss, og barna har kjørt buss til og fra de ulike aktivitetene. Det har vært lek og spill, pil og bue, øksekast, rafting, SUP og padling, e-sport, gokart, kunstmaling og kinning av smør på gamlemåten, for å nevne noe. Et variert program, med andre ord. 

Nina Heiser fra Helsestasjonen i Sigdal og May-Britt Neshagen fra Sigdal Frivilligsentral har ledet arrangementet. De har hatt noen travle uker med logistikk, planlegging og administrering for at 140 barn hver dag skulle ha en god opplevelse. Det har vært stort fokus på sikkerhet, med daglig inn- og utsjekking av alle barna og inndeling i grupper.

Vi besøkte årets sommergøy på den nest siste dagen, da den eldste gruppen var hos Sigdal Aktiv i Nedre Eggedal. Det var en regnvåt dag, men det hindret ikke full aktivitet i vann og på land, mye latter og glede.

6. klassejentene Kornelia, Ingeborg, Mathea, Linnea og Hedda forteller at det har vært veldig morsomt, spesielt kajakkpadling.

– Nå skal vi skyte med pil og bue. Vi gleder oss, men tror det blir litt vanskelig, lyder meldingen fra de fem jentene.

6. klassejentene Kornelia, Ingeborg, Mathea, Linnea og Hedda.

6. klassejentene Kornelia, Ingeborg, Mathea, Linnea og Hedda.

– Kjempegøy og veldig slitsomt

Det sier Lisbet Lien i Sigdal Aktiv. Sigdal Aktiv har hatt en stor rolle i årets sommergøy, og sørget for aktiviteter på land og i vann flere av dagene. Deres mantra er at ungene skal klare ting selv, og at de voksne skal blande seg inn minst mulig. At barna tar styringen selv er en viktig del av mestringsfølelsen.

– Jeg vil si at ungene virkelig imponerer! Vi har familierafting til vanlig, men det blir ikke i denne skalaen. Vi var også med på sommergøy i fjor, og det er ingen sak når opplegget er så godt organisert fra arrangørens side. Nina og May-Britt har gjort en kjempejobb så alt går knirkefritt og ungdommene som har sommerjobb er kjempeflinke. Vi er veldig fornøyd, sier Lisbet. 

Lisbet i Sigdal Aktiv understreker at pil og bue er et våpen, og at ungene må være forsiktige.

Lisbet i Sigdal Aktiv understreker at pil og bue er et våpen, og at ungene må være forsiktige.

Matheo i 6. klasse på Eggedal skole er i full gang med pil og bue-skytingen da vi spør om å få ta et bilde og spør hva han synes om sommergøy. Han svarer:

– Det er veldig gøy å være med. Det er mange fra fotballaget her, og jeg har også blitt kjent med flere nye. Jeg synes raftingen har vært mest morsom hittil, sier han.

Matheo koste seg på årets sommergøy.

Matheo koste seg på årets sommergøy.

"Hele kommunen" i sving

Blant de voksne medhjelperne er det både helsesykepleiere, fysioterapeuter og andre fra forebyggende helse i Sigdal kommune. Gry Haugen er en av dem. Til daglig er sykepleieren én dag i uke på hver av barneskolene i bygda. Hun setter pris på å møte ungene på en annen arena.

– Her på sommergøy knytter vi bånd på en helt annen måte, og det sosiale og mestringsfølelsen viktig, sier Gry.

Hun roser både ungdommene som har sommerjobb, Sigdal Aktiv og ikke minst Nina og May-Britt som har planlagt alt ned til siste detalj.

– Jeg er rå-imponert over opplegget. Alt flyter og det er trygt og godt, oppsummerer Gry.