10 tips til sommeraktiviteter i Sigdal

Skal du feriere i Sigdal i sommer? Her kommer 10 tips til hva du kan oppleve.

1. Bade på Sandsbråten
Stranda ligger idyllisk til med utsikt utover Soneren og mot Andersnatten. Her kan du spille volleyball på sandvolleyballbanen, drive trening i sanda, rusletur langs vannkanten, bading, soling eller oppleve båtlivet og fisking. Blir du sulten, kan du gå bort til Pookys Café & Thai take away som ligger rett ved stranda.

2. Besøke Galleri Skredsvig
I Eggedal ligger det som antakelig er Norges best bevarte kunstnerhjem fra gullalderen i norsk malerkunst. Her på den lille gården Hagan bodde Christian Skredsvig med sin familie fram til han døde i 1924. I dag er det oldebarnet Hege Christina Skredsvig som styrer kunstnerhjemmet.

Chr. Skredsvigs gullmedaljemaleri.

Chr. Skredsvigs gullmedaljemaleri.

3. Vannaktiviteter med Sigdal Aktiv
Sigdal Aktiv tilbyr aktiviteter som rafting og SUP. Konseptet familierafting passer de aller fleste og kan tilpasses etter ønske. Liker du mer fart og spenning er det en egen actionfylt rute for det, med morsomme stryk og utfordringer.

Hvis du vil prøve SUP Idyll får du oppleve elva Eggedøla på sitt beste. Du padler gjennom et idyllisk skogsområde, der lyden av fugler og rennende vann gir deg ro.

Sjekk ut sigdal-aktiv.no for bestilling og andre aktiviteter i området.

Rafting med Sigdal Aktiv.

Rafting med Sigdal Aktiv.

4. Gå tur til Andersnatten
Selve symbolet på Sigdal – Andersnatten – er et yndet turmål for mange. Turen starter ved Andersnattjern, der det er parkeringsplass. Det er skiltet til Andersnatten fra Hole bru, ca 1 mil vest for Prestfoss sentrum.

Fra toppen av Andersnatten kan du se til sju prestegjeld, heter det. Husk også å skrive deg inn i boka på toppen. Turen opp er ca 2,5 km, og like før toppen kan du velge om du vil gå bratt eller slak rute. På den bratte stien må man klatre litt.

Ifølge sagnet kommer navnet Andersnatten av at en ved navn Anders satte utfor fjellveggen på bare ei ski. «Det var ein gutt i Engarsroa som hette Anders. Han var så glad i ei jente. Men hennar kunne han ikkje få uten at han gikk med på ein vågnad. Han skulle stå ut Andersnatten på ski. Han tok siene og drog oppå. Ein kan enda sjå stripa i fjellet etter skistaven hans.»

Les mer om turen til Andersnatten på UT.no.

Utsikt fra Andersnatten.

Utsikt fra Andersnatten.

5. Besøke Lauvlia
Lauvlia var hjemmet til kunstneren Theodor Kittelsen (1857-1914). Han er en av Norges mest folkekjære kunstnere. Kittelsen er kanskje mest kjent for sine eventyrtegninger og stemningsfulle malerier av folk og troll, dyr og landskap.

Sammen med sin familie flyttet han inn i sitt eget, nye hjem i 1899, og de bodde her i ti år. Lauvlia, ligger vakkert til ved vannet Soneren i Sigdal, med utsikt til Andersnatten, Båneberget, Eggedalsfjella og Norefjell; motiver som Th. Kittelsen brukte i mange av sine bilder.

Lauvlia er åpent for omvisning i sommersesongen og har nye temautstillinger av Th. Kittelsens originalarbeider hvert år. I bryggerhuset er det museumsbutikk med salg av kunstreproduksjoner, tre-leker og produkter med Kittelsens motiver. Stabburet og hønsehuset er Barnas Hus med mange spennende aktiviteter.

Spennende aktiviteter for barna på Lauvlia.

Spennende aktiviteter for barna på Lauvlia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

6. Sigdal Museum
Sigdal museum er et frilufts- og kulturarvmuseum som ble stiftet i 1940. Museet gir et godt bilde av byggestil og tradisjoner fra distriktet.

Sigdal museum og Folkemusikksenteret ligger på området til tidligere Sigdal Nikkelverk (1874-79) i Prestfoss. Det kulturhistoriske museet består av 14 gamle tømmerbygninger, deriblant Eikjebygningen fra midten av 1700-tallet. I andre etasje har bygget en rosemalt sal fra 1799.

7. Møt en alpakka

Har du lyst til å møte en alpakka? AlpakkaOpplevelser i Sigdal tar imot besøk etter avtale. På gården er det salg av alpakkaprodukter fra Norsk Alpakka. Godt tilrettelagte fasiliteter for bevegelseshemmede både ute og inne.

8. Kjøre gokart eller offroadkjøring
Sigdal Motorsenter har en av Norges tøffeste baner det kjøres utleiekarter på. Den er 750 meter lang og 7 meter bred. I tillegg er den kupert.

Du kan leie biler for offroadkjøring i terrenget rundt Sigdal Motorsenter. Du kan og komme med egen bil og leie plass i 3 løyper med forskjellige vanskelighetsgrader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Gokart på Sigdal Motorsenter.

Gokart på Sigdal Motorsenter.

9. Madonnaen
Madonnaen på Bjønnskortenatten, en av de mest unike fjellturene du noensinne kommer til å gå.

Siden avdukingen av Madonna-statuen i 2009 har turen til Bjønneskortnatten utviklet seg til å bli en av Sigdals mest besøkte turmål. 1 020 meter over havet skuer statuen utover det eventyrlige landskapet.

Stien opp er en opplevelse i seg selv. Den har nemlig blitt steinsatt av sherpaer fra Nepal. Flere hundre tonn med skifer har blitt fraktet inn i terrenget, og utgjør nå en utsøkt tursti. Når du kommer over skogbeltet åpner landskapet seg, og en praktfull utsikt utover naturreservatet Trillemarka- Rollagsfjell kommer til syne. Fra toppen kan du nyte utsikten i alle retninger, blant annet mot Gaustatoppen.

En fin tur for store og små, i jevnt tempo er du oppe på litt over en time.

Madonnastatuen.

Madonnastatuen.

10. Besøke våre spisesteder
Vi har mange flotte spisesteder i området. Sjekk ut denne artikkelen for tips: https://visitsigdal.no/aktuelt/11-spisesteder-du-bor-prove-i-sommer 

God sommer!